Yrittäjäsuvussa kasvaneella Mikael Mäki-Soinilla yrittäjyyden voi sanoa olevan verissä. Jo 18-vuotiaana hän ryhtyi serkkujensa kanssa torikauppiaiksi pirkanmaalaiselle Vammalan torille, ja nyt 25-vuotiaana hänellä on ansioluettelossaan muitakin yrityksiä.

– Olen perustanut yrityksen noin kahden vuoden välein, eli osittain määrä on korvannut laadun, hän naurahtaa.

Parhaillaan Mäki-Soinilla on Tampereen yliopiston kauppatieteiden opintojensa ohella pyöritettävänä kaksi yritystä: liikkeenjohdon konsultointia tarjoava Konsultointipalvelu Salvatore Oy ja ystävien kanssa perustettu asuntosijoitusyhtiöt Soma Housing Oy.

Jo muutaman vuoden yrittäjyyden jälkeen Mäki-Soini havaitsi, että hänen kulunsa eivät kasvaneet samassa suhteessa, kun yrityksen liikevoitto nousi. Ylimääräisiä rahoja ei siis ollut tarvetta nostaa itselle, eikä niitä kannattanut myöskään makuuttaa tilillä. Sijoittaminen nousi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi.

Hän järkeili, ettei sijoittamista kuitenkaan kannattaisi tehdä niin, että hän nostaa rahat ensin itselleen ja maksaa siinä välissä verot. Sijoitettava alkupääoma olisi suurempi, jos sijoituksen tekisi yrityksen nimissä.

Aiempaa sijoituskokemusta Mäki-Soinilla ei ollut, mutta hyviä neuvoja antoivat armeijakaveri ja OP:n sijoitusneuvoja. Tällä hetkellä hänen sijoituksensa jakaantuvat suunnilleen niin, että 45 prosenttia menee asuntosijoittamiseen, 45 prosenttia rahastoihin ja 10 prosenttia osakkeisiin.

Rahastot ovat pysyneet samoina siitä asti, kun Mäki-Soini aloitti sijoittamisen. Yrityksen tililtä lähtee kuukausittain tietty summa kolmeen rahastoon, joista yksi seuraa New Yorkin pörssiä, toinen keskittyy kestävän kehityksen kohteisiin ja kolmas sijoittaa laajasti ympäri maailmaa.

Haluatko keskustella sinun yrityksellesi sopivista sijoitusratkaisuista? OP:n asiantuntijat auttavat löytämään laajasta valikoimasta yrityksellesi parhaiten sopivat säästämisen ja sijoittamisen ratkaisut.

Jätä yhteydenottopyyntö >

”Amatöörin ei kannata katsoa sijoituksiaan joka päivä, tai oikeastaan edes joka kuukausi. Siinä vain ahdistuu aivan turhaan”, pohtii Mikael Mäki-Soini.

Aina on hyvä aika aloittaa

Mäki-Soini sattui aloittamaan sijoittamisen juuri koronapandemian alussa, eli hänen sijoituksensa saivat maailmantalouden myllerryksessä tehokkaan lähdön. Aina on kuitenkin oikea aika aloittaa sijoittaminen, hän muistuttaa. Sijoittamisen aloittamisessa suurin kynnys on nimittäin juuri aloittaminen.

Sijoittamista pohtivan yrittäjän ei todellakaan tarvitse olla rahamaailman asiantuntija, Mäki-Soini painottaa. Hän on itse päättänyt keskittyä asuntosijoittamisen opetteluun, mutta rahasto- ja osakepuolella hän pitää tärkeimpänä sitä, että hän tiedostaa, miten vähän loppujen lopuksi tietää aiheesta. Tällöin on tärkeintä hajauttaa, hajauttaa ja hajauttaa.

Hajauttaminen tarkoittaa sijoittamisen yhteydessä yksinkertaisesti sitä, ettei kaikkia munia pidä laittaa samaan koriin. Rahoja ei siis kannata laittaa liian kapealle sektorille, kuten pelkkiin teknologiarahastoihin, tai liian kapealle maantieteelliselle alueelle, kuten pelkästään Suomessa toimiviin yrityksiin.

Mikael Mäki-Soini järkeili, ettei sijoittamista kuitenkaan kannattaisi tehdä niin, että hän nostaa rahat ensin itselleen ja maksaa siinä välissä verot. Sijoitettava alkupääoma olisi suurempi, jos sijoituksen tekisi yrityksen nimissä.

Lisäksi amatöörin on turha yrittää löytää sijoittamiselle parasta mahdollista ajankohtaa, vaan tärkeintä on sijoittaa säännöllisesti. Kurssit heilahtelevat jatkuvasti, mutta jos sijoittaa joka kuukausi, riski hajautuu.

Maailma on tällä hetkellä melkoisessa myllerryksessä. Maailmanpolitiikan muutokset ovat tänä vuonna vaikuttaneet Mäki-Soinin sijoituksiin vain sen verran, että hän pitää aiempaa suurempaa puskuria. Muuten hän on jatkanut sijoittamista entiseen malliin.

Jos sijoittamisen aloittaminen tuntuu yrittäjästä edelleen turhan korkealta, Mäki-Soini kehottaa vaihtamaan ajattelutapaa. Sen sijaan, että ajattelisi sijoittamista jonain käsittämättömän vaikeana asiana, siihen voi suhtautua eräänlaisena pelinä tai otteluna.

– Pelissäkin tulee sekä voittoja että tappioita vastaan, ja molempia voi puida jälkikäteen vaikka saunaillassa.

Yrittäjän ei tarvitse olla sijoittamisen asiantuntija ennen sijoittamiseen ryhtymistä. Neuvoa saa kysymällä, ja tärkeintä on hajauttaa, muistuttaa yrittäjä Mikael Mäki-Soini.

Varmuutta tulevaisuuteen

Sijoittamiseen Mäki-Soinilla on kaksi syytä. Ensimmäinen perustuu puhtaasti matematiikkaan.

– Jos kerran oikeasti sisäistää, mitä tarkoittaa korkoa korolle -efekti, on periaatteessa vaikea olla sijoittamatta, hän tiivistää.

Toinen syy liittyy tulevaisuuden ennakointiin. Mäki-Soini korostaa, ettei hänellä ole aikomusta tulla suunnattoman rikkaaksi tai päästä elämään pröystäilevästi, sillä vauraus kasvattaa tyytyväisyyttä vain tiettyyn pisteeseen asti. Kyseisen pisteen jälkeen vaurauden avulla on mahdollista poistaa elämästä epävarmuustekijöitä.

– Maailmanloppua ei tarvitse maalailla, mutta kyllähän tulevaisuuteen voi suhtautua luottavaisemmin, jos talous on kunnossa.

Mäki-Soini uskoo pysyvänsä yrittäjänä myös tulevaisuudessa, ja sijoituksista kertyneet varat saattaisivat olla avuksi, jos hän saa hyvän liikeidean. Tällöin liiketoiminta olisi mahdollista aloittaa omalla pääomalla ilman lainarahan hakemista.

Vaurastuminen mahdollistaa myös laajemmat mahdollisuudet tehdä hyvää muille, Mäki-Soini huomauttaa.

– Väitän, että jokaisen on terveellistä antaa ja lahjoittaa.

Mikael Mäki-Soinin viisi vinkkiä yrittäjälle, joka haluaa aloittaa sijoittamisen

  1. Yrityksen nimissä sijoittamisessa on etunsa, jos esimerkiksi aikoo kartuttaa pääomaa tulevia liikeideoita varten. Jos nostaa vaikka 5 000 euroa itselleen palkkana ja sijoittaa yksityishenkilönä, summa pienenee välissä verojen vuoksi. Yrityksen nimissä sijoitettaessa on mahdollista sijoittaa koko 5 000 euroa, jolloin sijoitettava pääoma on alussa suurempi.
  2. Vähemmän on enemmän. Ei kannata odottaa, että oppii tekemään täydellisen suunnitelman, vaan kannattaa aloittaa pienestä. Jos ei ole aiemmin sijoittanut, kannattaa aloittaa sijoittamalla vaikka muutamaan indeksirahastoon, sillä se on jo valtava askel eteenpäin.
  3. Sijoittaminen ei ole hätäisen hommaa. Kannattaa antaa korkoa korolle -efektin toimia rauhassa, eikä sijoituksia kannata kytätä joka päivä.
  4. Kannattaa tavoitella sitä, että voi ottaa oman talouden haltuun. Tämä vähentää stressiä ja lisää elämänhallintaa.
  5. Rahaa kannattaa myös lahjoittaa, sillä antaminen on henkistä rikkautta.

Katso miten aloitat sijoittamisen yrityksen nimissä >

Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea sekä sijoittamansa pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta.