Jaana Koskinen on tarjonnut ikääntyville suunnattua fysioterapiaa Kotokunto-toiminimensä kautta jo kymmenisen vuotta. Pitkästä yrittäjän taipaleesta huolimatta markkinointi tuotti hänelle yhä päänvaivaa. Siksi hän päätti hakea itselleen yrityskummia auttamaan markkinoinnin haasteiden kanssa.

– Olin jo ensimmäisen puhelun aikana ihan, että wau, hän muistelee.

Wau-efektin sai aikaan asumisen jätepisteitä toteuttavan Hannoa Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Kotro, josta tuli Koskisen yrityskummi.

Yrityskummi sparraa ja tukee

Suomen Yrityskummit ry on koko maassa toimiva, vuonna 1994 perustettu yhdistys. Sen toiminnassa on mukana yli tuhat yrityskummia. He ovat kokeneita yrittäjiä tai liike-elämän asiantuntijoita. Kummia voi hakea yrittäjä, jolla on toimiva mikro- tai pienyritys ja y-tunnus.

Yrityskummitoiminta voi vastata monenlaiseen tarpeeseen. Vertaistuki on niistä tärkeimpiä.

– Yrittäjä on aika yksin, oli hän sitten toiminimiyrittäjä tai pientä yritystä pyörittävä. Hänellä ei välttämättä ole ketään, jonka kanssa jakaa kokemuksia, Kotro pohtii.

Kotron yritys työllistää toistakymmentä henkeä, Koskinen taas on yksinyrittäjä. Vaikka he toimivat eri aloilla, yrittäjähenkisyys yhdisti heitä jo alusta alkaen:

– Meidän oli heti helppoa keskustella, kun yrittäjän roolia ei tarvinnut lähteä erikseen avaamaan, Koskinen toteaa.

Juha-Pekka Kotro on asumisen jätepisteitä toteuttavan Hannoa Oy:n toimitusjohtaja ja Jaana Koskisen yrityskummi. Koskinen tarjoaa Kotokunto-yrityksensä kautta fysioterapiaa erityisesti ikääntyneille näiden kodissa tai hoitolaitoksessa. Hänen erityisalaansa on muistisairaiden kotikuntoutus.

Yrityskummitoiminta on vapaaehtoistyötä ja yrittäjälle maksutonta

Yrityskummeilta ei edellytetä mitään tiettyä taustaa. Kummin tehtävään saa eväitä koulutuksesta.

– Yrityskummikoulutuksessa opettelimme tukemaan niin, että valmennettava löytää itse ratkaisun, eikä kummi käskytä, mitä tehdään, Kotro valottaa.

– Tarkoitus on pohtia uusia ideoita ja konkreettisia asioita, joita yrittäjä voi toteuttaa.

Kummina toimimisesta ei saa rahallista korvausta, eikä yrittäjältä peritä maksua. Veloituksettomuudesta huolimatta sekä Kotro että Koskinen pitävät yrityskummitoimintaa erittäin arvokkaana.

– On ihanaa, että yrityskummit antavat aikaansa ja taitojaan toisten käyttöön. On hienoa, että vertaistuki kiinnostaa ja on mahdollista, Koskinen kiittää.

Antoisaa ja arvokasta vertaistukea

Yrityskummista voi olla apua esimerkiksi yritystoiminnan kehittämiseen tai haasteiden ratkaisuun. Tyypillisesti kummia hakee uusi yrittäjä, mutta kokenutkin voi hyötyä tuesta.

– Tässä pitää olla avoin yhteistyölle eikä vain odottaa, että yrityskummi

ratkaisee kaiken, Koskinen summaa.

Hän itse toivoi kummisuhteelta asioiden jakamista ja uusia näkökulmia.

– Omalle toiminnalleen sokeutuu helposti. Juha-Pekalla on ollut ohjaava rooli,

hän on miettinyt agendaa ja sitä, miten mennään eteenpäin asioissa, joita olen tuonut esille. Juuri sitä tarvitsin!

Yrityskummi ja hänen valmennettavansa ovat yhtä mieltä siitä, että kummitoiminta on ollut antoisaa.

– Tässä voi suoraan sanoa, jos joku homma ei toimi, eikä tarvitse miettiä vaarantuuko asiakassuhde, kun kumpikaan ei myy mitään, Kotro toteaa.

– Keskustelumme ovat olleet hyvin suoria ja aitoja, Koskinen vahvistaa.

“Moni vasta aloittanut yrittäjä kaipaa apua liikkeelle lähtöön ja tietoa siitä, mitä uralla voi tulla vastaan. Yrityskummithan ovat yrittäjyyden kokemusasiantuntijoita.”, Koskinen pohtii.

Yrittäjä ymmärtää yrittäjää

Kotro kertoo lähteneensä yrityskummiksi siksi, että hän olisi itse aikoinaan kaivannut vastaavaa vertaistukea, ajatusten ja kokemusten jakamista.

– Tietysti toivon, että minusta on konkreettista apua, enkä tuhlaa yrittäjän kallista aikaa.

Konkreettista apua hänestä on ollutkin, juuri niihin Koskisen markkinointipulmiin. Kotro huomasi messuilla, että lähes kaikkea mainostetaan samalla tavalla: “olemme luotettava ja kotimainen yritys”.

– Myös fysioterapiaa mainostetaan aina samoilla sanoilla. Ehdotin Jaanalle, että sanotaan kerrankin jotain muuta.

 – En ole itse mikään mainostyyppi, joten tällainen konkreettinen vinkki herätti minua eniten, Koskinen kertoo.

– On antoisaa, että olemme niin eri maailmoista yrittäjinä, hän tiivistää kummisuhteen.

Yrittäjänä tarvitset monenlaisia taitoja. Taloudenhallinnan perustaidot ovat yksi tärkeä osa yrittäjän ammattitaitoa. Kokosimme Yrittäjän talousvalmennuksen tueksesi yrittäjän arkeen. Lue lisää Yrittäjän talousvalmennuksesta.

Lue lisää

Yrittäjäksi viisikymppisenä? Viisikymppinen ensiyrittäjä voi perustaa myös kasvuyrityksen

Franchising on turvallinen tapa testata siipiään yrittäjänä