Jouluna pöydät notkuvat herkkuja ja monesti rakas lemmikki istuukin herkkupöydän lähellä kerjäämässä ruokaa. Mitä jouluruokia koira saa syödä ja mitä ei? Eläinlääkäri vastaa kysymyksiin koiran joulusta.

Mitä jouluruokia koiralle voisi antaa?

Koira on ollut ihmisen paras kaveri jo lähes 20 000 vuotta, joten se on tottunut syömään ruuantähteitä. Siksi se himoitsee myös ihmisten jouluherkkuja.

– Olisi kuitenkin hyvä malttaa antamasta mitään ihmisen jouluruokia koiralle. Ihmisten jouluruuat sisältävät paljon rasvaa, suolaa ja sokeria, jotka eivät ole koiralle terveellisiä.  Mikä tahansa uudenlainen ruoka voi myös laittaa koiran vatsan sekaisin, eläinlääkäri Maiju Tamminen FirstVetistä sanoo.

Joulua varten voi sen sijaan tehdä koiralle omat herkut, esimerkiksi koirankeksejä koiran omista ruuista.

Ihmisten jouluruokien syömiskielto ei ole Tammisen mukaan aivan täysin ehdoton. Kalkkunaa tai kinkun rasvatonta osaa voi ihan vähän antaa.

– Kannattaa tosin miettiä, mitä koira on yleensä tottunut syömään. Jos yleensä ruokana ovat nappulat, yhtäkkinen kinkkusuikale ei välttämättä ole hyvä idea.

Miksi suklaa on vaarallista?

Koiranomistajat tietävät, että koiralle ei voi antaa suklaata, sillä se on koirille myrkyllistä. Suklaassa koiralle vaarallinen ainesosa on kaakao, joka sisältää teobromiinia.

– Koiran elimistöstä teobromiini poistuu hitaammin kuin ihmisen, mikä laittaa koiran elimistön koville ja voi johtaa kuolemaan.

Eri suklaissa on siis kuitenkin eroja: puhdas valkosuklaa ei sisällä lainkaan kaakaota, joten se ei ole koiralle suoranaisesti vaarallista. Myöskään joulukonvehdit eivät helposti koidu koiran kohtaloksi, koska niissä on paljon täytteitä ja vain ohuesti suklaata.

Riippuu koiran koosta, miten iso annos kaakaota on vaarallinen. Jos huomaa pienen koiran syöneen monta palaa 90-prosenttista tummaa suklaata, on jo kiire hankkia apua.

Mitä muita jouluruokia pitää varoa?

Viinirypäleet, rusinat ja macadamiapähkinät ovat tuntemattomasta syystä koiralle myrkyllisiä.

Hiivalla kohotetut taikinat ovat siitä kinkkisiä, että ne voivat paisua mahassa ja aiheuttaa mahalaukun laajenemisen. Myös tavalliset pähkinät sulavat mahassa hitaasti ja voivat siksi aiheuttaa suolitukoksen.

Entä muut joulun turvallisuussäännöt?

Utelias koira kiinnostuu helposti joulun erikoisuuksista, kuten kuusenkoristeista, lahjanaruista ja jouluvalojen johdoista. Mikä tahansa saattaa päätyä nielaistavaksi tai tutkittavaksi hampailla. Monesti tutkiminen on reaktio stressiin tai tylsyyteen, joka herää, kun rutiinit eivät olekaan samanlaiset kuin aina.

– Jos tietää, että on tulossa kiireisempi ajanjakso, kannattaa varata koiralle valmiiksi jotain turvallista tekemistä, kuten lelu tai puruluu, Tamminen sanoo.

Haavereita voi ehkäistä myös konkreettisesti niin, ettei laita kuusen alemmille oksille ollenkaan koristeita. Kuusen voi laittaa esimerkiksi kattoon kiinni niin, että se ei kaadu. Kasteluveteen ei kannata laittaa ravinteita.

Myös lahjanarut ja -paperit kannattaa siivota nopeasti pois, kun lahjat on avattu.

Jos kylään on tulossa vaikkapa sukulaislapsia, keskustele etukäteen, että koiralle ei voi antaa mitä vain ihmisten jouluherkkuja.

Miten valmistautua ilotulitteiden paukkeeseen?

Uuteenvuoteen kannattaa alkaa valmistautua jo nyt! Koiraa voi jo pikkuhiljaa totutella koviin ääniin. On olemassa ilotulituksen pauketta sisältäviä levyjä, joiden avulla koiraa voi siedättää. Kannattaa myös katsoa valmiiksi, että koiralla on paikka, jonne mennä, jos sitä alkaa pelottaa – ja varmistaa, että se saa olla siellä rauhassa.

Uudenvuoden aattona voi peittää ilotulituksen ääniä muilla äänillä, vaikka television äänillä. Verhojen kiinni pitäminen vähentää välkettä. Jotkut koirat saavat apua koirien painopeitosta tai -paitasta tai rauhoittavia tuoksuja sisältävästä feromonihaihduttimesta.

– Hätääntynyttä koiraa voi rauhoittaa niin, että painelee koiraa hellästi mutta jämäkästi kämmenellä. Tärkeää on pysytellä itse mahdollisimman rauhallisena, jotta oma hätä ei pahentaisi koiran hätää.

Mitä tehdä, jos jotain sattuu jouluna?

Jos koira hotkaisee pullataikinan tai rikkoo kuusenkoristeen ja saa haavan, kannattaa ensimmäisenä ottaa yhteys eläinlääkäriin puhelimella tai puhelinsovelluksella. Suurimmassa osassa joulun haavereista pärjätään pelkällä puhelulla tai etävastaanotolla, eikä päivystykseen tarvitse erikseen lähteä.

Esimerkiksi jos koira on syönyt jotakin myrkyllistä, parhaassa tapauksessa omistaja voi lääkärin kunnollisilla ohjeilla oksettaa sen itse. Tätä varten kannattaa lääkekaapissa olla varalta apteekista saatavaa kolmen prosentin vahvuista vetyperoksidiliuosta.

Asiantuntija: Vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen digitaalinen eläinklinikka FirstVetistä

Lue myös:
”Katsotaan videon välityksellä koiran silmäluomea” – Yhä useampi koira tai kissa käy etäeläinlääkärin vastaanotolla