Älä tee tätä virhettä joulukeittiössä – voi johtaa kymmenientuhansien eurojen vahinkoon
Jouluisin valmistettavan ruoan paistorasvat voivat pahimmillaan aiheuttaa viemäritukoksen, ja johtaa vesivahinkoon. Putkistovuodot ja -tukkeumat ovat viime jouluina olleet kotitalouksien kukkarolle useimmiten kallein vahinkoilmiö.
Kotitalouksien suurimmat joulunajan vahingot ovat viime vuosien aikana olleet useimmiten putkistovuotoihin- ja tukkeumiin liittyviä. Pohjola Vakuutuksen vahinkodata vuosilta 2017–2021 kertoo, että euromääräisesti putkivuodoista maksetaan joka vuosi noin puolen miljoonan, jopa yli miljoonan euron korvaukset yksistään jouluisin.
– Tyypillisesti tukkeuman aiheuttaa harmillisesti erehdys tai välinpitämättömyys, kun ruoanlaiton yhteydessä paistorasvat kaadetaan viemäriin, vaikka ne eivät sinne kuulu. Pahimmassa tapauksessa paistorasva aiheuttaa putkistossa tukoksen ja kiinteistöön tulee vesivahinko, Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen sanoo.
Mitkä ovat kotitalouksien yleisimmät haaverit joulunaikaan? Ainakin seuraavista asioista tehdään joka vuosi runsaasti vahinkoilmoituksia.
Putket menevät tuukkoon
Putkiston tukkeutumisesta seuraava vahinko on suuruudeltaan kymmeniätuhansia euroja, lähes poikkeuksetta yli 20 000 euroa. Yleisesti ottaen putkistovuodoista ja putkirikoista maksettavat vahingonkorvaukset muodostavat kolmanneksen kaikista kotitalouksille korvatuista omaisuusvahingoista.
– Putkistojen tukkeumat ja vuodot ovat vahinkotapahtumana harvinaisempi kuin vaikkapa yleisin vahinkotapahtuma särkymisvahingot, mutta putkistovuodoista maksettavat korvaukset ovat yli kaksinkertaiset särkymisvahinkoihin verrattuna, Uimonen summaa.
Joulukuusista vesivahinkoja
Yksi kotitalouksien joulunajan yleisimmistä riesoista on joulukuusen kaatumisesta aiheutuva vesivahinko ja kuusenjalan vuotaminen. Molemmat tapaukset johtavat usein jopa tuhansien eurojen vahingonkorvauksiin – erityisesti, jos vahinko tapahtuu yöllä tai silloin, kun asukkaat eivät ole kotona.
– Joulukuusi tulee kiinnittää jalustaan tukevasti ja se olisi hyvä tarkastaa päivittäin. Kuusenalusmatossa tulisi myös olla vedenpitävä pohja, jotta pienemmät vuodot eivät pääse imeytymään laminaattiin tai parkettiin. Kaatunut kuusi aiheuttaa usein vesivahingon, joka johtaa lattian uusimiseen, Uimonen sanoo.
Lemmikkieläimet kaatavat joulukuusia
– Saamme joka vuosi ilmoituksia kissojen ja koirien kaatamista joulukuusista, mistä on seurannut vesivahinko. Jos kuusi on mahdollista sijoittaa erilliseen huoneeseen, johon lemmikki ei pääse isäntäväen ollessa poissa, aina varmempi, Uimonen sanoo.
Kodinkoneet rikkoutuvat
Myös kodinkoneiden laiterikkoumat ovat jouluisin huomattavasti arkea yleisempiä. Tätä selittää Uimosen mukaan joulunajan käyttökuormitus.
– Yksi hyvin yleinen ilmiö on, että jääkaappi ahdetaan liian täyteen ruokaa, ja jääkaappi vuodattaa kondenssivedet lattialle. Siitä seuraa poikkeuksetta vesivahinko.
Kävikö jo haaveri? Kaikki kyllä järjestyy
Uimonen suosittelee joulunviettoon kiireetöntä ja stressitöntä lähestymistapaa. Valtaosa kotitalouksille sattuvista omaisuusvahingoista kuuluvat kotivakuutuksen piiriin. Ensihätään voit katsoa Pohjola Vahinkoavusta, mitkä ovat oikeat askelmerkit eteenpäin.
– Jouluna kannattaa varata riittävästi aikaa eri askareisiin ja olla läsnä. Vahinkoja sattuu, mutta silloin on tärkeintä ottaa rauhallisesti ja estää lisävahinkojen syntyminen. Vaikka kävisi haaveri, niin sen ei kannata antaa pilata joulutunnelmaa, Uimonen muistuttaa.
Sattuiko vahinko? Pohjola Vekuutuksen vahinkoavusta löydät ohjeet vahinkotilanteisiin sekä sinua lähellä olevat vahinkokumppanit, jotka ratkaisevat vahingon puolestasi. |
Lue myös:
Tulipalo keittiössä? Toimi näin
Jouluvaloissa piilee muutama vaara – Lue asiantuntijan vinkit, niin voit välttää vaaranpaikat