Rakentamisen reunaehdot ovat Suomessa kaikille kuta kuinkin samat. Olosuhteet ovat ankarat vuodenaikojen vaihtelun vuoksi ja viranomaissäätely kansainvälisessä katsannossa vahvaa. Täällä on pakko ottaa huomioon rajoitteita, joita muualla maailmassa ei tunneta.

Suunnittelutoimisto JKMM Arkkitehtien toimitusjohtaja, arkkitehti Samppa Lappalainen tietää, että Suomessa arvostetaan vaatimattomuutta, mikä näkyy myös rakentamisessa. Kerskailu ei kuulu asiaan, eikä oman kodin tarvitse olla prameampi kuin naapurilla.

Mahtailun sijaan rakentajat arvostavat luontoyhteyttä ja maanläheisyyttä. Parhaimmillaan kaikki on omaa: talo, piha, ranta ja metsä.

Tyypillistä on sekin, että kerrostalojen yhteiset tilat ovat saaneet olla ankeita, eikä se ole häirinnyt ketään. Se on muuttumassa, sillä yhteisöllisyys on ajan henki ja trendi rakentamisessakin. Valveutunut asukas tai taloyhtiö panostaa nyt pihoihin ja yhteisiin saunoihin sekä kerhohuoneisiin.

OP_Media_Samppa_Lappalainen_01.jpg
Rakennusten pitäisi olla laadultaan ja muunneltavuudeltaan sellaista tasoa, että ne kestävät satoja vuosia, Samppa Lappalainen sanoo.

Lappalainen juontaa syksyllä MTV:llä alkavaa arkkitehtuuriohjelmaa Grand Designs Suomi, jossa seurataan suomalaisten intohimoisia rakennusprojekteja. Näkyvätkö nämä suuntaukset sarjassa esiteltävissä kohteissa?

– Ohjelma on inspiroiva läpileikkaus suomalaiseen sisuun ja rakentamiseen. Valmistuvat talot ovat arkkitehtonisesti hyvin erilaisia, mutta kiinnostavasti ne ovat tosi paljon rakennuttajiensa näköisiä. Koirista ja niiden omistajistahan sanotaan vähän samaa, Lappalainen vastaa pilke silmäkulmassaan.

Rakentamisen kenttä on hankala jopa alan ihmisille, saati ensikertalaiselle.

Moni rakentaja on ensi kertaa asialla, mikä lisää projektien kiinnostavuutta. Rakentamisen kenttä on hankala jopa alan ihmisille, saati ensikertalaiselle. Varasuunnitelmille pitäisi olla varasuunnitelmia ja myös lisäbudjetille varaa paisua. Lappalainen toivoo, että valmiit talot täyttävät rakentajiensa unelmat.

Enemmän vastuullisuutta, vähemmän lyhytnäköisyyttä

Ison suomalaisen suunnittelutoimiston osakkaana Lappalaisen luulisi suosivan vilkasta uudisrakentamista. Väärin arvattu.

– Elämme systeemissä, joka pyörii lyhyen tähtäimen intressien ja kasvu- ja kannattavuustavoitteiden varassa. Ihmiskunta tulee maksamaan tästä raskaan hinnan niin ekologisessa kuin sosiaalisessakin mielessä.

Lappalaisen mielestä uutta kannattaisi rakentaa ylipäätään vähemmän. Se on hänen mielestään ainoa keino vähentää energian ja luonnonvarojen kulutusta ja päästöjä. Esimerkiksi vajaakäytöllä olevat toimitilat voisi muuntaa uuteen tarkoitukseen ja rakennusmateriaaleja voisi kierrättää nykyistä tehokkaammin.

Rakennusalan säätely heittää kuitenkin kapuloita arkkitehtien rattaisiin: toimitiloja on vaikea muuntaa uuteen käyttötarkoitukseen, eivätkä kierrätettävät rakennusosat muun muassa vastaa uudistuotteiden vaatimuksia.

Laaduttoman sijaan laatua

Monia ihmetyttää asuntojen huoneiden pienuus ja se, että joka ainoa ylimääräinen neliö poistetaan. Onko se ihan välttämätöntä?

– Arkkitehdeiltä kysellään usein, miksi talot eivät ole kauniita, valoisia, ilmavia tai ratkaisut vastuullisia. Meillä ei ole mahdollisuutta suunnitella laatua niin kauan, kun rakennuttajat ja tilaajat ohjaavat suunnittelua excelien pihtiotteella ja kaikki laatua lisäävä karsitaan turhana.
On kuitenkin myös hyvää ja järkevää suunnittelua, jolla saadaan nipistettyä esimerkiksi käytäviä ja vaikeasti kalustettavia tiloja pois.

Lappalaista harmittaa, että Suomessa valmistuu vain keskenään hyvin tasalaatuisia tai laaduttomia taloja. Tilanne voisi olla toinen, jos kuluttajat ja yrittäjät alkaisivat vaatia rakentamiselta vastuullisia ja tasokkaita ratkaisuja. Arkkitehti vetoaa päättäjiin: laatuun tulisi pakottaa valtakunnan tasolla viranomaisohjauksen ja lainsäädännön kautta.

Viihtyminen on mielentila

Samppa Lappalainen viihtyy itse parhaiten tiloissa, joissa on valoa, ilmaa ja näkymiä niin sisälle kuin ulos. Kuutioita hän ei kaipaa mielin määrin, eikä ylenmääräistä hienoutta.

– Rakastan mun pientä venettä, jossa vessaankin pitää peruuttaa pöksyt kintuissa.

Arkkitehtonisissa tiloissa Lappalainen arvostaa aitoutta, mielikuvitusta ja laatua, jotka voi ulottaa materiaaleihin, pintoihin, valaistukseen ja kalusteisiin. Grand Design Suomi -kohteissa yksilöllisiä ratkaisuja on luvassa moneen makuun.

– Toivon, että ohjelma inspiroi suomalaisia tavoittelemaan rohkeasti omia unelmiaan taitavan arkkitehdin kanssa. Me arkkitehdit olemme ihmisten unelmia varten!

blobid0.jpg

Lappalainen kuvattiin OP:n pääkonttorin edessä Vallilassa. Rakennuksen suunnitteli JKMM Arkkitehdit.

Lappalainen on itse toteuttanut monta haavetta. Hän on suunnitellut suomalaisille kymmenen vuoden ajan pientaloja, arvoasuntoja ja saneerauksia. Hän muistuttaa, että suomalainen arkkitehtuuri nautti edelläkävijän mainetta Alvar Aallon ja funktionalismin aikana. Jo silloin maailmalle näytettiin, miten asioita tehdään kauniisti ja fiksusti. Rakentaa voi yhä yhtä mallikkaasti, vastuullisesti ja kestävästi.

Samppa Lappalainen juontaa MTV:n Grand Designs Suomi -ohjelmaa, joka nähdään 20.9.2023 alkaen keskiviikkoisin klo 20 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa. Kiinteistönvälityksen asiantuntija OP Koti on Grand Designs Suomen pääyhteistyökumppani. 

Etsitkö omaa unelma-asuntoa? Katso myytävät asunnot OP Kodin sivuilta

Lue myös:

Sini ja Tuomas suunnittelivat unelmiensa talon: vaativa suunnitelma käännytti monet rakennusyritykset

Grand Designs Suomi: Sami ja Olli-Pekka rakensivat Padasjoelle pakopaikan arjesta

Artikkeli on julkaistu 16.9.2022 ja sitä on päivitetty 31.8.2023.