Jos sinulla on yksi tunti aikaa tehdä joulusiivous, raivaa ruokapöytä sekä keittiön tasot roskista ja roinasta. Pyyhi tyhjät pinnat ja piilota likaiset astiat astianpesukoneeseen. Vie haisevat roskat pois. Kätke olohuoneen pöydillä ja sohvilla lojuvat tavarat. Pistä kengät ojennukseen eteisessä. Pese wc-istuin ja vaihda käsipyyhkeet puhtaisiin. Pyyhkäise kylpyhuoneen peili ja myös eteisen peili kostealla rätillä ja kuivaa sanomalehdellä – se kirkastaa koko huoneen.

Ehdit ehkä vielä lakaisemaan lattialta isoimmat roskat, mutta imuroinnin ja lattian pesun voit hyvin unohtaa, sillä jouluna on pimeää eivätkä pölyt ja liat edes näy. Sitten vain jouluinen pöytäliina puhtaalle pöydälle ja sen päälle kynttilä – voiko jouluisempaa ollakaan!

Kolme tuntia aikaa tehdä joulusiivous

Nyt käytössäsi on jo mukavasti siivousaikaa, joten ehdit tehdä edellisten askareiden lisäksi vaikka mitä. Tavaroiden raivaamisen ja piilottamisen sijaan laita niitä oikeille paikoilleen. Keittiössä voit puhdistaa lieden sekä pesualtaan kiiltäväksi, samoin kuin kylpyhuoneen käsienpesualtaan. Jos lika tuntuu olevan tiukassa, anna puhdistusaineen vaikuttaa hetki ennen pyyhkimistä.

Imuroi lattiapinnat ja pyyhkäise näkyvät tahrat pois ainakin niistä huoneista, joissa vietät joulua. Pienessä asunnossa ehdit käymään läpi kaikki lattiapinnat. Pöyhi tyynyt ja viikkaa viltit sohvan käsinojalle. Jäikö vielä aikaa? Silitä se pöydällesi levittämä joulupöytäliina.

Koko päivä aikaa tehdä joulusiivous

Pese sauna ja kylpyhuone etenkin, jos joulusauna kuuluu traditioihisi. Tuuleta matot ja imuroi pölyt nurkista sekä sohvien alta. Imuroi myös sohvilta roskat ja kotieläintenkarvat.

Ennen aattoa kannattaa siivota jääkaappi, eli tehdä sinne tilaa ja pyyhkiä hyllyt joulun antimia varten. Uunin pesu sen sijaan jätetään suosiolla joulun jälkeiseen aikaan, koska jouluruokia tehdessä uunin tulee joka tapauksessa roiskeita. Jäikö vielä aikaa? Vaihda sänkyihin puhtaat lakanat, joihin on ihana sujahtaa jouluaattoyönä.

Vinkki: Jaa joulusiivousta eri päiville, ettet uuvu liikaa. Voit edetä huone tai tehtävä kerrallaan. Jaa töitä muillekin.

Mitä maksaa, jos siivooja tulee kotiin?

Kotitalousvähennys pienentää siivouksen kustannuksia, ja ikäihminen voi hyödyntää siivouksen alvittomuutta. Vähävarainen voi lisäksi saada kunnalta tukea siivoussetelin muodossa.

1. Tilaa itse siivooja kotiin. 

Nykyään on tarjolla paljon kotisiivouksia tekeviä yrityksiä. Siivous maksaa noin 35–50 e/h. Siitä saa kotitalousvähennyksen, joka vuonna 2022 on 60 prosenttia työn osuudesta, jos siivouksen tekee yritys. Viiden tunnin (40 e/h) kotisiivouksesta jää kotitalousvähennyksen jälkeen maksettavaksi 80 euroa. Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa 3 500 euroa, ja siitä vähennetään 100 euron omavastuu. Ennen siivoussopimuksen tekemistä kannattaa vielä tarkistaa, että kaikki kulut sisältyvät tuntihintaan. Suosituksia ammattitaitoisista siivoojista kannattaa kysellä naapureilta ja tutuilta.

2. Hyödynnä alviton siivous. 

Jos ihminen ei esimerkiksi korkean iän takia pysty itse siivoamaan, hän on oikeutettu saamaan arvonlisäverotonta (alv) siivouspalvelua yksityiseltä yritykseltä. Silloin siivous tulee tilata sellaiselta yritykseltä, joka on tehnyt palvelujen tuottamisesta ilmoituksen kuntaan eli on sosiaalipalveluiden tuottajarekisterissä. Siitä huolimatta, että siivouksesta ei tarvitse maksaa alvia, siitä voi saada kotitalousvähennyksen. Viiden tunnin (40 e/h) kotisiivouksesta jää alvien ja kotitalousvähennyksen jälkeen maksettavaksi alle 65 euroa. Alvittoman siivouksen hyödyntämisessä ei ole tulorajoja.

3. Saisinko kunnan siivoussetelin? 

Kunnat voivat myöntää siivous­setelin vähävaraiselle, joka ei itse kykene siivoamaan kotonaan. Oikeus siivous­seteliin arvioidaan aina tapauskohtaisesti asiakkaan tulojen ja toimintakyvyn mukaan. Monessa kunnassa tulojen alaraja on noin 1 500 euroa yhden ihmisen taloudessa. Palvelusetelin arvo on keskimäärin 21–26 euroa, ja niitä voidaan myöntää esimerkiksi kaksi kuukaudessa. Palvelusetelin saanut asiakas valitsee siivouspalvelun kunnan hyväksymistä yrityksistä. Jos haluaa isomman siivouksen, voi maksaa loput itse hyödyntämällä alvittoman siivouksen ja kotitalousvähennyksen.

Lue myös:

Yäk, mitä mönjää! Näin siivoat näppärästi kodin nihkeimmät nurkat ja hyllyt