Kevät tekee kovaa vauhtia tuloaan ja talven aikana kertyneet lumimassat alkavat sulaa kevään lämmetessä. Suomen rakennuskannan katot ja rakenteet on suunniteltu kestämään pohjoisen lumikuormat, minkä ansiosta lumen aiheuttamat asuinkiinteistöjen kattojen romahdukset ovat äärimmäisen harvinaisia.

Sen sijaan lumen sulamisvedet voivat aiheuttaa ongelmia.

– Ei sitä heti tule ajatelleeksi talvella, että lumimassat voivat sulaessaan aiheuttaa kiinteistöön kosteusvaurion, Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen sanoo.

Milloin katolle kertyneestä lumikuormasta tulee huolestua?

Hyvä nyrkkisääntö on, että katolle kertynyt lumikuorma tulee poistaa, jos se voisi pudotessaan aiheuttaa vaaran ohikulkijoille.

Metrin paksuinen lumikerroskaan ei välttämättä ole riski, mutta lumiesteen eteen räystäälle kertyvä lumi voi pudotessaan olla vaaraksi. Erityisesti kevättalvella syntyvät jääpadot ovat paitsi pudotessaan hengenvaarallisia sivullisille myös mahdollinen kosteusvaurion aiheuttaja

– Räystäälle muodostuvat jääpadot kerryttävät lumimassan alle vettä, joka voi aiheuttaa kosteusvaurion, jos vesi pääsee seinän väliin tai katon yläpohjaan, Uimonen kuvailee.

Itse aiheutettu reikä kattoon ja siitä seuraava kosteusvaurio eivät kuulu vakuutusten piiriin

Kokematon lumenpudottaja voi saada aikaan vesivahingon myös itse, jos kattoon tulee reikä esimerkiksi lapiosta ja vesi pääsee valumaan kiinteistöön hiljalleen pitkän aikavälin aikana. Tällainen vahinko on erityisen ikävä, sillä vakuutus korvaa vain äkillisesti ja odottamattomasti aiheutuneet vesivahingot.

– Lumenpudotukseen kannattaa aina palkata ammattilaiset asialle. Jos lumityöt on pakko tehdä itse, niin katolle kannattaa jättää muutaman sentin lumipeite, sillä se toimii samalla myös lämmöneristeenä, Uimonen vinkkaa.

Sulamisvedet aiheuttavat kosteusvaurioita

Ilmastonmuutos lisää sääolojen kiinteistöille aiheuttamaa kuormittavuutta Suomessa ja asettaa haasteita rakennuskannan kestävyydelle, kun sään ääri-ilmiöt voimistuvat. Sulamisvesien aiheuttamat kosteusvauriot ovat alati kasvava ilmiö, kun terminen talvi lyhenee ja talven sääolot vaihtelevat voimakkaasti erityisesti Etelä-Suomen rannikkoalueilla. Ilmaston lämmetessä sademäärät kasvavat erityisesti talvisin.

Viimeksi tammikuussa Ilmatieteen laitos antoi tulvavaroituksen peräti viiteen maakuntaan, kun suuret lumimassat alkoivat sulamaan nopeasti.

– Tällä tavoin ilmastonmuutos konkretisoituu meidän kaikkien elämään vaikuttavina ilmiöinä. Hulevesitulvien määrä tulee kasvamaan kaikissa Suomen kunnissa. Erityisesti riskiä on suuremmissa kaupungeissa, joissa viemäriverkostot eivät kykene vetämään vesimääriä läpi, Uimonen summaa.

Lue myös:

Tunnistatko nämä pakkasen aiheuttamat omaisuusvahingot? ”Parveke ja auto eivät ole varastoja”

Näin eri remontit vaikuttavat kotivakuutukseen