Korkomarkkinoilla on odottava tunnelma – Mitä asuntovelallisen tulisi nyt tehdä?
Lisää aiheesta
Asuntovelalliset ovat saanet hengittää rauhassa jo pidemmän aikaa, sillä korot ovat olleet viimeiset vuodet hyvin alhaalla. Mitä korkomarkkinoilla on luvassa lähitulevaisuudessa?
Korot lähtivät hienoiseen nousuun jo viime vuoden loppupuolella, tosin vain prosentin sadasosien verran. Vielä 2018 lopussa arvioitiin, että 12 kuukauden Euribor nousisi vuoden 2019 aikana 0,5 prosenttiin, mutta nyt näyttää siltä, ettei nousu tule toteutumaan. Euroopan keskuspankki päätti pitää ohjauskorkonsa ennallaan ainakin tämän vuoden loppuun saakka.
– Nykyisten markkinaodotusten mukaan esimerkiksi 12 kuukauden Euribor kipuaisi plussalle vasta vuoden 2020 syksyllä ja prosentin tuntumaan viiden vuoden kuluessa, pohtii OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.
Korkojen nousun lykkääntyessä moni on myös alkanut epäillä sen tapahtumista ylipäänsä. Jos talous on hidastumassa, miksi korkoja nostettaisiin? Kysymys on Heiskasen mukaan hyvä, mutta ennustettu kohtuullinen talouskasvu ja inflaation nousu olisivat perusteita nousevalle korko-odotukselle.
Mitä asuntovelallisen sitten kannattaisi tehdä lainansa suhteen? Matalat korot ovat toki hyvä uutinen asuntolainataloudelle, mutta odotukset nousevista koroista elävät jatkuvasti.
– Arviot normaalista pitkän aikavälin korkotasosta Euribor-koroille liikkuvat kahden ja kolmen prosentin välimaastossa, toteaa OP:n Reijo Heiskanen.
Asuntolainan korko on tällä hetkellä hyvin edullinen, samoin kuin korkojen nousulta suojautuminen. Voi olla, että hyvin matalien korkojen aika jatkuu vielä pitkään, mutta asuntolainan ottajan täytyy ottaa korkomarkkinoille pidempi näkemys.
– Asuntolaina on tyypillisesti 20 vuoden mittainen, joten asuntovelallisen kannattaa kurkottaa 10-15 vuoden päähän. Sitä eivät muuta spekulaatiot lähitulevaisuudesta.
Jollain tapaa korkojen nousuun kannattaa varautua. Vaihtoehtoina ovat joko korkosuojatuotteet tai varautuminen korkojen nousuun säästämällä ja sijoittamalla. Oman talouden kestokyky kannattaa mitata 2-3 prosentin korkotasolla. Apuna voit käyttää lainalaskuria.
Lue seuraavaksi:
Kuinka asuntovelallinen voi varautua riskeihin, kuten korkojen nousuun tai muihin yllättäviin muutoksiin? Tutustu erilaisiin talouden turviin.