Repe Sorsa löntystelee rauhallisesti emäntänsä vierellä talon pihaan ja antaa silittää pehmeää turpaansa ja hengityksen tahtiin sykkiviä kupeitaan. Repen selkä on klipattu, eli karvaa on leikattu. Toimenpiteellä hillittiin talvikarvan paksuuntumista, jotta hevonen ei hikoilisi liikaa treeneissä. Repe Sorsa eli KOD Ravaganzya on Anna Winqvistin kymmenenvuotias puoliverinen ruuna ja jokapäiväinen työllistäjä varhain aamulla ja myöhään illalla.

Tuusulassa sijaitsevassa kodissa asustelee myös Mirri X. Olohuoneessa rappujen alla lymyää lisäksi dinosaurus, mutta se ei ole onneksi elävä, vaikka hotkiikin kitaansa pikkuautoja. Dinosauruksen koti Ultimate Garage on joulupukin tuomisia perheen pojalle Rolf Winqvistille. Kuusivuotias viihtyy hyvin yksikseen pelottavan näköisen autotallinsa kimpussa.

– Asuin ennen Keravalla kerrostalossa, joten muutos oli suuri. Olen tykännyt täällä asumisesta, Jere sanoo.Anna, Rolf ja Jere Kourunen asuvat 1933 rakennettua navettaa, joka toimi aikoinaan karjasuojana parillekymmenelle lehmälle, sioille, kanoille ja kolmelle hevoselle. 1970-luvulla kaikki eläimet yhtä hevosta lukuun ottamatta vietiin pois, kunnes tuli viimeisenkin hevosen aika vaihtaa majaa. Eläintenhoitovuosien jälkeen navetta toimi puuseppien verstaana ja kirpputorina. Vuonna 2014 se sai uuden elämän, kun Anna ja Jere muuttivat siihen. Perhe kasvoi.

Niin Annakin; hän palasi sukunsa maille, entiselle Saksan tilalle, jossa hän vietti lapsuutensa. Apua hän sai lähipiiristä. Hänen setänsä Klaus Winqvist on arkkitehti ja navetan muutostöiden suunnittelija.

Vanhan navetan muuttaminen asuintaloksi ei ollut läpihuutojuttu, vaikka niin olisi voinut kuvitella. Kolmisen vuotta Anna ja Jere joutuivat taistelemaan lupa-asioiden parissa, ennen kuin muutostyöt saatiin käyntiin. Viivyttelyn syyksi paljastui se, että navetta sijaitsi alueella, jolla ei ollut asemakaavaa. Se vaikutti byrokratialta. Kamppailu kuitenkin kannatti.

Saksan tila on ollut Winqvistin suvulla 1800-luvulta asti. Anna Winqvist kunnosti navetan kodikseen miehensä Jere Kourusen kanssa vuonna 2014.Maalämmöllä lämpiävässä talossa on 110 asuinneliötä. Olohuoneessa asusteli ennen sikoja. 

Historia ja nykyisyys sulassa sovussa

Kodin sydän on tässäkin talossa eittämättä keittiö. Siihen Anna ja Jere ovat erityisen tyytyväisiä.

– Tilaa on paljon. Usein keittiöt ovat kovin ahtaita kerrostaloissa, mutta tässä on avaruutta ja paljon laskutilaa, Anna toteaa.

Mielikuvitus alkaa väkisinkin lentää, kun ilmenee, että keittiö on entinen karjakeittiö. Mitä kaikkea karjakeittiössä on tehty? Kattoon pultatut teuraskoukut kertovat ainakin sen, että niistä on roikkunut ruhoja. Nyt niissä roikkuu koristeita.

Vanhan tilan elämä herää eloon isoissa mustavalkoisissa valokuvissa, jotka reunustavat tiskipöydän ja kaappien välistä tilaa ja työtason seinää. Yhdessä Armi Kuusela ja Gil Hilario seisovat navetan edustalla karjakko Hilja Viitasen ja Annan isoisän Einar Winqvistin kanssa. Winqvist ja Hilario olivat eräänlaiset kollegat: edellinen oli Suomen Kuntaliiton puheenjohtaja ja jälkimmäinen Filippiinien vastaava nokkamies. Toisessa kuvassa Annan isä Markku Winqvist vie pikkupoikana hevosta läheiseen varuskuntaan ratsastuskäyttöön.  

Valokuvat ovat muistoja Winqvistin perheen historiasta.

Keittiöstä pääsee suoraan olohuoneeseen eli entiseen sikalaan. Ovia alakerrasta on turha etsiä; niitä on vain vessassa. Sikalasta muistuttaa seinän juureen upotettu neljän lasiruudun ryhmä. Keväinen valo siilautuu siitä kauniisti sisätiloihin. Ennen aukosta lapioitiin ulos sikojen lanta.

Kekseliäät yksityiskohdat ilmentävät Annan ja Jeren kodin historiallista kerrostuneisuutta. Olohuoneen ikkunassa lepattavat Miina Äkkijyrkän lehmäaiheiset verhot. Lattialla lojuu lehmän talja. Retrohenkeä hengittävät vanha maitotonkka, uusantiikkiset puusenkki ja puukaappi, jotka on kunnostettu. Vanhat valokuvat tuovat edesmenneen suvun osaksi jokapäiväistä elämää.

Kanalasta heinävintille

Kapeat puuportaat vievät yläkertaan perheen makuuhuoneisiin ja saunatiloihin. Täällä on ovia, toisin kuin alakerrassa. Ne varastavat oitis huomion.

– Ostettiin ne Ruotsinpyhtäältä Rakennusapteekista ja puhdistettiin niistä maalit. Nyt ne tuovat elävyyttä, Anna sanoo.

Niin tuovat, samoin kuin lukuisat seinille ripustetut maalaukset, joista moni on Annan isänäidin ja kaiman Anna Winqvistin perua. Taidemaalari-isoäiti työskenteli eläessään muun muassa Arabialla posliinimaalarina.

Yläkerrassa eivät kanat enää kaakata, mutta heinän tuoksun voi melkein tuntea, kun ovi avautuu entiselle heinävintille, jonne astutaan kirkkaanpunaisen kaapiston värittämästä kodinhoitohuoneesta. Väri ei ollut arkkitehdin mieleen, Anna naurahtaa.

Heinävintillä on – kuinkas muutenkaan – tilaa lähes silmänkantamattomiin. Nyt entinen heinävarasto palvelee rojuvarastona sekä Rolfin ja Rolfin kavereiden leikkipaikkana: trampoliini on taattu vetonaula. Rolf hyppii trampalla taitavasti, selvää urheilija-ainesta, niin kuin isänsä. Jere harrastaa salibandya ja jalkapalloa, lenkkeilyä ja pyöräilyä. Hiihtämään hän pääsee suoraan kotipihasta. Rolf on yleisurheilijapoikia ja sen lisäksi futari Tuusulan Palloseurassa eli TuPSissa.

Yläkerta oli ennen kanojen valtakunta, mutta nyt siellä nukutaan tai rentoudutaan.

Rolf Winqvistin huoneen ikkunasta avautuvat maalaismaisemat. 

Etätöitä sikalassa ja maitohuoneessa

Annan urheiluharrastus liittyy heinää rouskuttaviin nelijalkaisiin. Hän on ratsastanut jo kolmekymmentä vuotta ja omistanut kolme hevosta. ”Isäntäkoulun” käyneelle eli ammattikorkeakoulussa agrologiksi opiskelleelle hevosharrastus tuntuu olevan sydämen asia. Arkinen hevostenhoito on silti iso ponnistus muun työn ohessa.

Koronavuonna Jere ja Anna ovat työskennelleet kotona: toinen pienessä työhuoneessa eli entisessä maitohuoneessa, toinen olohuoneessa eli entisessä sikalassa. Vieraita on käynyt harvakseltaan. Poikkeuksen tekee Jeren äiti Sinikka Kourunen, joka puuhailee mielellään lapsenlapsensa kanssa.

Jere työskentelee verkkomarkkinoinnin suunnittelijana Hankkijalla, Anna valtion palveluksessa. Entiset maatilan työt ovat vaihtuneet tietotyöläisten työksi. Ne hoituvat mainiosti nykyaikaistetusta navetasta käsin.

Kymmenenvuotias Repe Sorsa on Anna Winqvistin kolmas hevonen. Anna harrastaa sillä koulu- ja esteratsastusta.

Teuraskoukut kertovat karjakeittiön historiasta.
Haaveiletko unelmiesi kodista? Asuntolainalaskuri on hyvä apuväline, kun suunnittelet asuntolainan hakemista. 

Lue myös:

Rekan täysperävaunu remontoitiin etätyöpisteeksi

Purkukohteesta sukeutui unelmien mummonmökki – näin yhden naisen remontti onnistui