Jyväskyläläinen omakotitalo ei poikkea ulkoapäin ympärillä olevista taloista, mutta moni ratkaisu on siinä erityinen. Talossa elää kaksi kaksiraajaista ja kaksi neliraajaista hyvässä harmoniassa.

Liisa Kuparinen ja Miia Laitinen halusivat pois rivitaloasunnosta, jotta elämässä olisi vähemmän stressiä. He ovat ehtoja koiraihmisiä, joille eläinten hyvinvointi on yhtä tärkeää kuin ihmisten. Omakotitaloon he päätyivät, jotta koirat voisivat temmeltää vapaasti niin sisällä kuin ulkona. Omien seinien sisällä saisi myös pitää ääntä ilman, että naapurit häiriintyisivät.   

Vuonna 2014 pariskunta rakennutti kodin Jyväskylän asuntomessualueelle.

– Yksikerroksinen talo sopi meille parhaiten. Ei ollut rappusia, jotka olisivat olleet raskaat selkävaivaiselle koiralle, Kuparinen sanoo.

Talon valmistuessa sisään muuttivat espanjanvesikoirat Turca ja Carlos. He pitävät nykyään vahtia koirien taivaassa, ja nyt talossa asustavat saman rotuiset Sohvi ja Viva. Parivaljakolla on lokoisat oltavat reilun sadan neliömetrin huoneistossa ja tilavassa puutarhassa.

– Oma piha oli oleellisin juttu talotyypin valinnassa. Siinä on helppo treenailla koirien kanssa rally-tokoa ja agilityä. Pihalle saa pystytettyä omia agilityesteitä, Laitinen kertoo.

Rally-toko on koiraihmisten suosima harrastuslaji, joka yhdistää tokoa eli tottelevaisuuskoulutusta, agilityä ja koiratanssia.

Talonomistajat aitasivat koirille pihalta reilunkokoisen alueen. Sinne turrikkaat voi päästää riehumaan ilman pelkoa siitä, että ne karkaisivat ajotielle. Istutuksissa omistajat suosivat luonnonmukaisuutta ja niittymäisyyttä, mikä miellyttää haukkuvia luontokappaleita. Koirat ovat löytäneet pihalta oman kulmauksen, jossa ne pääsevät toteuttamaan lajityypillistä käytöstään eli kaivamaan maata. Kuoppien kaivuu rauhoittaa niitä.

Liisa Kuparinen ja Miia Laitinen
Sohvi (vas.) ja Viva pääsevät harjoittelemaan rally-tokoa ja agilityä aidatulla pihalla, mutta myös avarassa olohuoneessa omistajiensa Liisa Kuparisen (oik.) ja Miia Laitisen kanssa.

Avarat sisätilat ja erityisvarusteltu kodinhoitohuone

Koiraperhe tarvitsee liikkumatilaa myös sisällä. Kuparisen ja Laitisen kotoa ei löydy pieniä kopperoita vaan avaruutta ja ilmavuutta. Isossa olohuoneessa on koirille leikkitilaa ja mahdollisuus harjoitella rally-tokoliikkeitä.

Arjen toimintoja avittaa tilava kodinhoitohuone, jonne on erillinen sisäänkäynti.

– Kodinhoitohuone on l-kirjaimen muotoinen, mikä ratkaisi talon mallin valinnan. Kurakeleillä sinne voi tulla suoraan, Kuparinen kuvaa.

– Jos koirat tulevat sisään kuraisina tai lumisina, ne voi jättää hetkeksi kuivattelemaan kodinhoitohuoneeseen. Se helpottaa ulkoilua, Laitinen jatkaa.

Kodinhoitohuoneeseen mahtuvat myös koirien petit ja tarvikkeet. Huoneesta on lisäksi suora käynti saunaan, joka on espanjanvesikoirien suosiossa. Ne köllöttelevät mielellään keskilauteella tai hyppäävät jopa ylälauteelle. Kiuas on suojattu törmäämisen varalta. Valo lankeaa katosta ledilampuista, jotka on ryhmitelty – kuinkas muuten – Iso koira -tähdistöä mukaillen.

Pesun jälkeen koirat rakastavat ravistella turkkiaan. Kodinhoitohuoneen seinäpinnat on käsitelty roiskeenkestävällä maalilla, joskaan tässä huushollissa pienet roiskeet eivät menoa haittaa.

Espanjanvesikoirat

Käytännölliset pintamateriaalit

Kahdeksan vuotta vanha messutalo on taipunut odotusten mukaisesti koirien ja ihmisten yhteiseloon. Kuparinen ja Laitinen ovat tehneet vuosien varrella vain pieniä muutoksia arjen sujuvoittamiseksi.

Laminaattilattia osoittautui koirien tassuille liian liukkaaksi, ja pariskunta vaihtoi sen vinyylilankkulattiaan.

– Vinyylilankku on ihan paras koiraperheissä. Hinnatkin ovat tulleet alas sitten messuajoista. Se on kohtuulämmin, eikä kovin äänekäs. Kuosivaihtoehtoja on tuhansittain. Meillä on puukuvio. Jos lattialle tippuu karvakiehkura tai hiekkaa, se ei pistä silmään. Elävä materiaali antaa enemmän anteeksi kuin esimerkiksi valkoinen lattia, Kuparinen havainnollistaa.

Lattiavaihdon yhteydessä perhe luopui matoista. Mattoja halajavalle Kuparinen ja Laitinen vinkkaavat juuttimattoja, sillä ne on helppo huuhtoa. Liukuesteiden avulla matot pysyvät paikoillaan.

Sisustustekstiileissä koiraperhe on suosinut lemmikkiystävällisiä materiaaleja. Espanjanvesikoirista ei irtoa karvaa juurikaan toisin kuin monista muista roduista, joten karvanlähtö ei aiheuta jatkuvaa päänvaivaa. Parhaaksi lakanamateriaaliksi on osoittautunut liukkaanoloinen ja tiheään kudottu satiinipuuvilla. Karvat eivät tartu siihen helposti, ja kankaan voi puhdistaa kostealla rätillä.

Sohvissa on niin sanottu action proof -käsittely, joka on suojannut niitä tehokkaasti kulumiselta. Sohvanjalat kannattaa valita metallista puun sijaan; varsinkin moni pentukoira saattaa tuntea vastustamatonta himoa järsimiseen.

Raapimisen jälkiä Sohvi ja Viva eivät ole kotiinsa jättäneet. Olohuoneen tapetitkin ovat saaneet olla rauhassa. Ulko-oveen häiritseviä kynnenjälkiä ei voi edes syntyä, sillä sitä suojaa oven alaosaan lisätty metallilevy. Se voisi omistajien mukaan olla jopa korkeampi, mutta sellaista ei markkinoilta talon rakentamisen aikaan löytynyt. Naisista olisi hauskaa, jos valmistajilla olisi tarjota enemmän vaihtoehtoja. Tilausta olisi myös väliovien sisustuksellisille ratkaisuille.

Liisa Kuparinen ja Miia Laitinen

Etsitkö unelmiesi kotia? Katso myytävät asunnot OP kodin sivuilta.

Lue myös:

Isä rakensi kepparitallin kierrätysmateriaaleista: ”Meillä on toistakymmentä kepparia, siksi osa tallipaikoista pitää jakaa”

Timo loi pihapiiriinsä upean puutarhan: "Minulle tämä on elämäntapa"