Keppihevoset, lempinimeltään kepparit, ovat monelle tuttu lapsuuden harrastus. Vaikka kepparit ovatkin nostalginen leikki, on harrastus niiden ympärillä lähtenyt viimeisen vuosikymmenen aikana todelliseen laukkaan.

Keppareista on tullut lasten ja nuorten harrastus, joka paitsi lisää kädentaitoja, myös tarjoaa liikuntaa. Arvioiden mukaan Suomessa onkin yli kymmenen tuhatta aktiivista keppariharrastajaa. Harrastajia löytyy myös naapurimaa Ruotsista.

Keppariharrastajat löytävät toisensa paitsi koulusta, sosiaalisesta mediasta sekä erilaisista tapahtumista, esimerkiksi keppishevosten SM-kisoista. Kisoihin treenataan myös kotioloissa esimerkiksi ohjastamalla kepparia erilaisten esteiden yli.

Myös porilaisesta Raukon perheestä löytyy intohimoinen keppariharrastaja. Hän on perheen nuorimmainen, 10-vuotias Emilia, joka on harrastanut keppihevosia suurin piirtein koulutaipaleensa alusta lähtien. Muutamassa vuodessa keppareista on tullut Emilialle vakavasti otettava harrastus, joka on tavallaan tempaissut mukaansa myös perheen isä Jani Raukon.

Yhdessä kaksikko ideoi sekä rakentaa jatkuvasti kasvavalle kepparilaumalle erilaisia esteitä, ja on Raukkojen pihaan noussut myös keppareiden oma ulkotalli. Isää ja tytärtä yhdistävä harrastus kiinnostaa myös Emilian samanikäisiä ystäviä, joiden kepparipuuhia isä seuraa mielellään.

– Meillä järjestetään kepparikisoja, joihin osallistuu neljä-viisi lasta kerralla. On mukavaa toteuttaa Emilian keppareihin liittyviä ideoita sekä haaveita, Raukko sanoo.

Seitsenpaikkainen leikkimökkitalli

Esteiden sekä ulkotallin lisäksi Emilia haaveili pitkään keppareiden ikiomasta sisätallista. Hän oli pyytänyt isäänsä rakentamaan sellaisen perheen pihamaalla seisovaan leikkimökkiin, ja onnekkaan sattuman ansiosta haaveesta tuli hiljattain totta.

Johanna-äiti oli kuullut tuttavaperheen vaarin aikanaan rakentamasta kepparitallista, jota oltiin nyt purkamassa. Johanna tarttui välittömästi puhelimeen, ja pian hän oli jo pelastanut rakennusmateriaalit, jotka olisivat muuten päätyneet hävitettäviksi.

– Eihän materiaaleja voinut kaatopaikalle viedä. Päätimme Emilian kanssa tuunata vanhan kepparitallin uusiokäyttöön, Raukko kertoo.

Vain tunteja noudon jälkeen Emilian leikkimökin toinen sänky sai väistyä puusta sekä vanerista rakennetun kepparitallin tieltä. Kaikkiaan tallissa on seitsemän tallipaikkaa, vaikka keppihevosia asuu siellä tätäkin enemmän.

–Meillä on toistakymmentä kepparia, siksi osa tallipaikoista täytyy jakaa. Emilia tykkää myös itse neuloa ja ommella heppojaan äitinsä avustuksella, Raukko kertoo.

Patu, Palle ja Pinta

Luovuutta, ideoita sekä inspiraatiota harrastukseen sekä erilaisiin hahmoihin löytyy sosiaalisesta mediasta. Sieltä löytyy keppariharrastajia runsaasti. Myös Emilian kepparitallin jokaisella asukkaalla on oma nimi sekä luonne, joita tyttö kehittelee itse sekä ystävien kanssa.

– Kaikkien keppareiden nimiä en edes muista, mutta sen tiedän, että lemppariheppa on Patu. Hän on hevosista paras ja osaa kaikki temput, Raukko nauraa.

Uusi kepparitalli rakentui kierrätysmateriaaleista leikkimökkiin.

Emilia on kepparitallistaan ylpeä, ja talli sekä keppareille rakennetut esteet houkuttelevat paikalle myös ystäviä. Leikkimökkitallissaan asustaa hannoverinhevonen ja kiltti luottoratsu Patu, vanha islanninhevosherra Palle, fiksu friisiläistamma Diva, itsepäinen, laiska mutta taitava hyppijä, eestinponi Pinta sekä monia muita keppareita. Hepat saavat tulevana kesänä lapsista seuraa yötä myöten.

– Kesäkelillä mökissä voi yöpyä kavereiden kanssa, sillä tallin lisäksi sinne mahtuu edelleen varavuode sekä patja lattialle, Raukko sanoo.

Raukko kehottaa kaikkia vastaavan kaltaisen kepparitallin rakentamisesta kiinnostuneita etsimään aluksi inspiraatiota netin kuvapalveluista. Kuvista mallia ottamalla rakentuu oman näköinen talli, jonka materiaalina kannattaa käyttää helppotyöstöistä puuta sekä vaneria.

– Erilaisilla sosiaalisen median kierrätyssivuilla myydään tai annetaan usein materiaaleja. Jos omia välineitä ei ole, levyjä voi löytää edullisesti myös mukavasti mitoiksi sahattuina, hän vinkkaa.

Emilia ja hänen isänsä Jani Raukko ideoivat sekä rakentavat yhdessä keppariharrastuksen esteitä.

Rakenna kepparitalli

  • Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Etsi inspiraatiota netistä ja sosiaalisesta mediasta. Muun muassa Pinterestistä löytyy paljon malleja hakusanalla kepparitalli.
  • Kepparitallin rungoksi kelpaavat ylimääräiset rakennusmateriaalit, mm. laudat, parrut ja pattingit. Rakenne on useimmiten tukeva pystymäinen kehikko. Mittaa korkeus keppihevosten mukaan. Ovet ovat kiva lisä, mutta ne eivät ole pakollisia.
  • Kepparitallin voi rakentaa myös isoista pahvilaatikoista. Leikkaa laatikoihin karsinan reunat ja maalaa haluamallasi värillä.
Etsitkö lisää tilaa harrastuksillesi? OP Kodin verkkosivuilta löydät myytävät asunnot ympäri Suomen.

Lue myös:

Sauna remontoitiin kodinhoitohuoneeksi