Taloyhtiön kustannuksia on taas tänäkin keväänä käyty läpi yhtiökokouksissa eri puolilla Suomea. Osakkaat ovat saaneet eteensä oman taloyhtiönsä luvut, joista on näkynyt esimerkiksi se, miten korotukset energian hinnassa vaikuttavat jokaisen vastikkeeseen tai miten kovat pakkaset nostivat energiankulutusta edellisvuodesta.

Kiinteistöjen energiaremontteihin erikoistuneen LeaseGreenin asiakkuusjohtaja Anssi Virtanen kertoo, että tyypillisesti heihin otetaan yhteyttä silloin, kun taloyhtiössä halutaan pienentää hoitovastiketta, panostaa asumisen laatuun tai kun taloon halutaan ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.

– Taloyhtiöt heräävät huomaamaan, miten suureksi energiakustannukset ovat kasvaneet. Joskus kyse voi olla myös siitä, että talossa on jotain ongelmia talotekniikan tai olosuhteiden kanssa, Virtanen sanoo.

Energia on iso kustannus. Miten sitä voisi säästää? Pitääkö vaan talvella kääntää pattereita pienemmälle ja panna villasukat jalkaan?

Lisää älyä taloon

Yksi ensimmäisistä asioista, joita taloyhtiön energiaremontissa käydään läpi, on energiantuotanto. Tapa, jolla taloyhtiöt tuottavat energiaa, on nimittäin suurin yksittäinen hoitovastikkeisiin vaikuttava tekijä.

Lisäksi katsotaan talotekniikkaa, joka vanhoissa taloissa on yleensä vanhanaikaista. Vanhanaikainen tekniikkaa kuluttaa paljon energiaa. Vanhoja koneita ei myöskään voi kauheasti säätää - muuta kuin päälle ja pois päälle.

Esimerkiksi nykyisissä ilmanvaihtokoneissa on paljon enemmän älyä.

Energiaremontissa vanhojen koneiden tilalle asennetaan energiatehokkaat puhaltimet, jotka pitävät huolen siitä, että ilma liikkuu sisällä hyvin.

– Moni kokee, että sisällä joko vetää tai on tunkkaista. Uusimalla ilmanvaihtoa saadaan sisälle raikkaampi ilma eikä tarvitse kärsiä vedon tunteesta, Virtanen sanoo.

Ei harakoille vaan talteen

Taloyhtiön suurin energiasyöppö on lämmitys, Suomessa kun asutaan. Virtasen mukaan tavoitteen pitäisi olla, että jokainen ostettu energiayksikkö käytetään hyödyksi mahdollisimman tehokkaasti. Nyt niin ei tehdä.

Esimerkiksi tyypillisessä 1970-luvun kerrostalossa merkittävä osa lämmöstä karkaa ilmanvaihdon kautta harakoille. Yksi kannattavimmista toimenpiteistä onkin ilmanvaihdon lämmön talteenotto.

Vähemmän vettä

Tavallisen taloyhtiön energiatehokkuuden parantaminen ei aina ole ihan helppoa. Virtasen mukaan se on kuitenkin lähes aina mahdollista. Kysymys on siitä, miten se toteutetaan.

Energiaremontista kiinnostuneen taloyhtiön pitääkin katsoa omaa tilannettaan: minkälaisia ratkaisuja juuri meidän talomme tarvitsee? Kevyimmässä versiossa huolletaan taloyhtiön patteriverkostoa ja lisätään älykkäämpää säädettävyyttä.

Lisäksi esimerkiksi veden kulutukseen voidaan vaikuttaa yksinkertaisimmillaan muokkaamalla vanhat kalusteet niin, että ne kuluttavat vähemmän vettä. Vanhojen hanojen ongelma kun on se, että niistä tulee liikaa vettä tarpeeseen nähden.

Valaisimissa energiatehokkuutta lisää puolestaan se, että vanhanaikaiset loisteputket ja halogeenivalaisimet vaihdetaan nykyaikaisiin led-valaisimiin ja valaisimiin lisätään liiketunnistimia.

Säästöä pitkällä aikavälillä

Mitä tavallisen taloyhtiön energiaremontti sitten maksaa? Tulisiko sittenkin halvemmaksi lisätä talvella villavaatteiden määrää?

Virtasen mukaan moni yllättyy siitä, miten kannattavaa pienikin energiaremontti pitkällä aikavälillä on. Hän muistuttaa, että varsinkin kiinteistösijoittajat ovat kiinnostuneita ratkaisuista, jotka säästävät energiaa – koska ennen pitkää se säästää myös rahaa.

– Alkuinvestoinnissa puhutaan usein yli 100 000 eurosta, mutta pitää muistaa, että taloyhtiön laitteita pitää vanhoissa taloissa joka tapauksessa uusia jossain vaiheessa, Virtanen sanoo.

Uudiskohteetkaan eivät ole täysin ongelmattomia. Vaikka uudet talot ovat paljon tiiviimpiä ja niiden energiankulutus on pienempää kuin vanhojen, monen talon ominaiskulutus on silti Virtasen mukaan melko korkeaa.

– Uusissakin taloissa mennään usein perinteisillä ratkaisuilla. Aina taloyhtiöt eivät edes tiedä, mitä modernia tekniikkaa on olemassa, hän sanoo.

Energiaremontin keinovalikoimaan kuuluvat muun muassa:

  • Lämpöpumput
  • Ilmanvaihdon uudistaminen
  • Aurinkosähkö
  • Vedensäästöratkaisut
  • Led-valaisimet
  • Uuden tekniikan älykäs ohjaus