Varo tätä salakavalaa paloturvallisuusriskiä
Vaikka vesikiertoiset patterit ovat kuivattamisen suhteen vaarattomampia, sähköpatterin päällä vaatteita ei saa kuivattaa. Saunassakin piilee vaaran paikka.
Kerrostalossa kasvaneelle nuorelle mummolassa käytettyyn sähköpatteriin liittyvät riskit eivät ole välttämättä tuttuja, jos kotona on ollut aina vesikiertoiset patterit. Heitä kannattaa muistuttaa siitä, ettei sähköpatteria ole tarkoitettu tekstiilien kuivaamiseen.
Sähköpatterien päällä lukee: ei saa peittää, ja tätä neuvoa on syytä noudattaa. Niillä ei siis saa kuivattaa pyykkiä eikä edes kastuneita sukkia, koska se aiheuttaa tulipaloriskin.
Hyvä nyrkkisääntö on se, että kun patterista lähtee johto, sen päälle ei saa laittaa mitään.
Pattereita ei saa peittää myöskään muilla tekstiileillä eikä tavaroilla. Jos sähköpatterin ilmanottoaukot peittyvät, patteri kuumenee helposti liikaa.
Ylikuumentunut patteri voi sytyttää lähellä olevat materiaalit palamaan. Tämä riski piilee etenkin vanhoissa sähköpattereissa, joita on vielä paljonkin käytössä vanhoissa omakotitaloissa ja mökeillä.
Rättipatteri sopii kuivattamiseen
Hyvä nyrkkisääntö on se, että kun patterista lähtee johto, sen päälle ei saa laittaa mitään.
Vesikiertoisissa pattereissa ei ole tulipalovaaraa, mutta nekin ovat olemassa lämmitystä, eivät vaatteiden kuivaamista varten. Vesikiertoisen patterin päällä voi kuivattaa esimerkiksi hanskoja tai pipoja, jos niiden materiaali kestää sen.
Lähtökohtaisesti kostuneet hanskatkin on hyvä kuivattaa siihen tarkoitetulla pyyhekuivaimella eli rättipatterilla. Näin lämpöpatterin luovuttaman ilman kierto huoneessa ei esty.
Saunassa voi syttyä tulipalo
Toinen vaaranpaikka on pyykkien kuivaaminen sähkösaunassa. Kiukaan kuumuus liikuttaa ilmavirtoja, mikä voi aiheuttaa tekstiiliin putoamiseen kiukaalle.
Muoviset pyykkinarut ja henkarit eivät kestä lämpöä, eikä niitä pidä viedä saunaan. Kiuas luovuttaa lämpöä vielä jonkin aikaa sen jälkeen, kun kiuas on käännetty pois päältä.
Lapsiperheissä ja lemmikkitalouksissa ei voi koskaan tietää varmasti, onko joku käynyt napsauttamassa kiukaan päälle. Siksi saunaa ei pitäisi käyttää varastona.
Vaikka saunan sulake olisi pois päältä, on aina olemassa riski, että joku napsauttaa sen sulaketaulusta vahingossa päälle samalla toisen sulakkeen kanssa.
Jos saunaa käytetään muuhun kuin saunomiseen, kannattaa kysyä sähköasentajalta tai huoltomieheltä, miten saunan saa virrattomaksi.
Vanhoista sähkötauluista sulakkeet tosin irtoavat kokonaan, jolloin tätä riskiä ei ole.
Jos tilaa käytetään muuhun tarkoitukseen kuin saunomiseen, kannattaa kysyä asiaan perehtyneeltä sähköasentajalta tai huoltomieheltä apua, miten saunan saa virrattomaksi. Sähköasentaja voi esimerkiksi käydä irrottamassa kiukaan sähköverkosta.
Huolehdi aina ennen saunan päälle kytkemistä, ettei siellä ole ylimääräisiä vaatteita eikä esimerkiksi lasten leluja. Varmista myös saunomisen jälkeen, että kiuas on pois päältä.
Muista alkuperäinen käyttötarkoitus
Kaikkia sähkölaitteita tulisi käyttää vain niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Sähköpatterit on valmistettu niin, että ne toimivat turvallisesti lämmityskäytössä, ja sauna on tarkoitettu saunomiseen.
Sähkölaitteiden käytössä on noudatettava laitekohtaisia ohjeita, eikä kodinkoneita, kuten uunia tai pyykkikonetta, pidä jättää päälle valvomatta. Oikosulku voi nimittäin aiheuttaa palovaaran. Sama koskee ladattavia laitteita.
Tarkista aina ennen käyttöä, että laite on käyttökunnossa.
Asiantuntija: Uudenmaan pelastusliiton turvallisuusasiantuntija Miia Savilampi