Kiinteistönvälityksen keskusliiton data kertoo, että koronatilanne on vaikuttanut asuntokauppaan. Maaliskuussa asuntokauppoja tehtiin vielä entiseen tapaan, mutta huhtikuussa on näkynyt selvää hidastumista, kertoo OP Koti -verkkopalvelusta vastaava Samuli Jakobsson.

– Asuntojen hintojen laskua ei vielä ole ollut havaittavissa, mutta ajan myötä sekin skenaario on mahdollinen. Jos työntekijöitä joudutaan paljon lomauttamaan ja irtisanomaan, toki se vaikuttaa yleisesti ottaen talouteen, ja tämän myötä tilanne voi näkyä myös asuntojen hinnoissa, Jakobsson toteaa.

Etäesittelyistä potkua asuntokauppaan

Vaikka asuntoesittelyt ovat vähentyneet, ne eivät suinkaan ole loppuneet.

– Yleiset asuntonäytöt on tällä hetkellä peruttu meillä kokonaan, niiden tilalla on koekäytössä uudenlainen etäesittely. Kun potentiaaliset ostajat kiinnostuvat asunnosta, järjestämme etäesittelyn niin, että välittäjä on livetilassa ja kiertää kännykkäkameraa hyödyntäen asunnon läpi. Halukkaat voivat osallistua etäesittelyyn suoraan kotisohvaltaan nettiyhteyden avulla, Jakobsson kertoo.

Etäesittely eroaa etukäteen nauhoitetusta videoesittelystä siinä, että etäesittelyssä tilanne on vuorovaikutuksellinen ja livetilanteessa tapahtuva. Etäesittely mahdollistaa kysymysten kysymisen chatissa esittelyn aikana. Samalla kun halukkaat ilmoittautuvat mukaan esittelyyn, he jättävät myös yhteystietonsa, jolloin välittäjät voivat jatkaa keskustelua ostajaehdokkaiden kanssa esittelyn jälkeen.

– Videoesittelyjen lisäksi asunnoista tehdään myös 3D-esittelyjä – tällöin asunnosta on tehty 3D-malli. Näin potentiaalinen ostaja pystyy verkon välityksellä seikkailemaan asunnossa huoneesta toiseen.

Digitaaliset palvelut ovatkin Jakobssonin mukaan todella suuri etu tässä tilanteessa.

– Ilman nykyisiä palveluja olisi paljon haastavampaa esitellä asuntoja turvallisesti ja pitää asuntokauppaa käynnissä.

Ei kauppoja ilman paikan päällä käyntiä

Vaikka digitaaliset palvelut ovat mahdollistaneet asuntojen etäesittelyt, lähtökohtaisesti asuntoa ei voida ostaa ilman, että ostaja on käynyt paikan päällä katsomassa asuntoa.

– Ideana on, että asunnosta kiinnostunut ilmoittautuu etäesittelyyn, ja jos asunto kiinnostaa edelleen, sovimme lähinäytön paikan päälle. Noudatamme lähiesittelyissä yleisiä koronaohjeita – asuntoa tullaan katsomaan vain terveenä. Huolehdimme myös hygieniasta ja turvaetäisyyksistä.

Itse asuntokauppojen tekeminen on sovittu perinteisesti toimistolle tai pankkiin, mutta nykyään asunto-osakkeiden kaupat voidaan tehdä etänä DIAS Digitaalinen asuntokauppa -palvelun avulla.

– Palvelu on suunniteltu ja toteutettu kiinteistönvälittäjien, pankkien, verottajan ja muiden viranomaisten kanssa yhteistyössä. Tämä mahdollistaa hyvin sen, että asunto-osakkeen ostaja ja myyjä voivat olla fyysisesti eri paikoissa ja hoitaa kaupat verkkoyhteyden välityksellä.

Palataan vielä asuntokauppaan – onko nyt ostajan vai myyjän markkinat?

– Myytäviä asuntoja on tällä hetkellä hieman normaalia vähemmän tarjolla, mikä voi olla myyjän etu, toisaalta ostajat ovat tavallista varovaisempia. Sanoisin, että tämä on vielä toistaiseksi aika tasainen tilanne, mutta vain aika näyttää, mihin tilanne johtaa, Jakobsson kiteyttää.

Lue lisää:

Koronakeväänä kotihaaveet voivat mennä uusiksi

Asuntokauppa muuttui koronan myötä: kauppaa käydään nyt etänä

Asunto-osakkeen kaupat digitaalisesti omalta sohvalta? Nyt se on mahdollista Suomessa

Myymässä tai ostamassa asuntoa? OP Koti on apunasi.