Samaan aikaan kun koronaviruspandemia eristää ihmisiä koteihinsa, elämä jatkuu, ja monella on tarve hankkia uusi koti tai myydä nykyinen asuntonsa. Kiinteistövälittäjät ovat ottaneet kaupankäynnissä käyttöön uusia tapoja vastatakseen pandemian aiheuttamiin vaatimuksiin.

– Asuntokauppaa voi käydä koronaviruspandemiasta huolimatta turvallisesti ja viranomaisten ohjeita noudattaen. Hyödynnämme digitaalisia työvälineitä, kuten neuvottelusovelluksia, lähes kaikissa asunnon myymisen tai ostamisen vaiheissa, kertoo OP Kodissa toimintamalleista ja järjestelmistä vastaava Sari Vanhala.

Asuntokaupan alkuvaiheet

Lähdetään asuntokaupoille. Asunnon myyjää kiinnostaa myyntiä suunnitellessa ainakin asuntonsa hinta-arvio.

– Hinta-arvion saa ilmaiseksi OP Kodin digitaalisesta hintalaskurista. Se antaa asunnon hinnasta melko tarkan arvion. Jos asunnon omistaja haluaa edetä asuntonsa myynnissä, voimme seuraavaksi keskustella asunnon välittämisestä joko puhelimitse tai jonkin etäyhteyssovelluksen avulla. Sopimus välittämisestä voidaan tehdä myös etänä.

Asuntokauppa ei nykypäivänä vaadi montaa kasvokkaista kohtaamista, mutta yksi sellainen on edessä juuri ennen asunnon ottamista myyntiin.

– Välittäjämme pitää päästä myytävään asuntoon, jotta hän voi todentaa aiemmin puhelimessa tai etäyhteyden avulla saamansa tiedot asunnosta. Lisäksi välittäjän mukana tulee valokuvaaja, joka ottaa asunnosta kuvat tai tekee videoesittelyn sovitun mukaisesti. Omistajan ei tarvitse olla paikalla asunnossa katselmuksen aikana, kertoo Vanhala.

Etäesittelyt tuovat vaivattomuutta

Asuntoa ostava voi tutustua kohteisiin perinteisesti verkossa kuvien ja esittelyvideoiden avulla. Sitten pitäisikin jo päästä tutustumaan itse kohteeseen paikan päälle.

– Tähänkin löytyy jo virtuaalinen vaihtoehto. Koronapandemian seurauksena avoimet yleisesittelyt lopetettiin kokonaan, ja tilalle lähdettiin kehittämään mahdollisuutta järjestää yleisesittely etänä, kertoo op-koti.fi -sivuston kehittämisestä vastaava Samuli Jakobsson. Näin syntyi OP Koti Etäesittely.

Palvelu mahdollistaa asiakkaiden ja välittäjän kommunikoinnin esittelyn aikana, eikä vaadi sometilien käyttöä tai uusien sovellusten asentamista.

– Etäesittelyn avulla asiakkaan on helppo tutustua kohteeseen etänä esimerkiksi välimatkan tai omien kiireidensä takia.

Asiakas ilmoittautuu etäesittelyyn Etuoven, Oikotien tai op-koti.fin kautta, saaden sähköpostiinsa suoran osallistumislinkin esittelyyn. Välittäjä puolestaan pitää etäesittelyn jokapäiväisiä työkalujaan apuna käyttäen, ja kuvaa esittelyn älypuhelimellaan. Palvelun käyttö on myös turvallista: esittelyyn osallistuvan henkilötietoja ei päädy kolmansille osapuolille tai muille esittelyihin osallistuville, ja hänen yhteystietonsa ovat vain OP Kodin välittäjän tiedossa.

Etuovi -sivuston tekemän kyselyn mukaan jo 90 % suomalaisista asunnonostajista on kiinnostuneita kokeilemaan etäesittelyä. 

– Palvelu on saanut todella hyvän vastaanoton. Etäesittely on hyvä esimerkki palvelusta, jollaista asiakkaat eivät vielä osaa kysyä, mutta johon kokeilun jälkeen ihastutaan, ja jollaista sen jälkeen aletaan myös vaatimaan, toteaa Jakobsson.

Vaihtoehtoina etäesittelylle ovat turvallisesti järjestetty viranomaisten rajoitukset huomioiva yleisesittely sekä yksityisesittely.

Kaupatkin hoituvat digitaalisesti

Jos asunto miellyttää ostajaa, hän voi tehdä välittäjän kanssa ostotarjouksen digitaalisesti etäyhteyden avulla. Myyjä voi vastata tarjoukseen myöskin digitaalisesti ja etänä. Jos ostaja ja myyjä päättävät tehdä asuntokaupat, nekin järjestyvät etänä ilman fyysistä kohtaamista.

– Aiemmin kauppaa varten on kokoonnuttu pankkiin. Nyt tätä ei tarvitse tehdä, vaan digitaalisella DIAS-asuntokauppa-alustalla asunto-osakkeen kaupat voidaan tehdä ajasta ja paikasta riippumatta, kauppakirjan voi allekirjoittaa esimerkiksi kotona. Vastaava digitaalinen palvelu on käytössä myös kiinteistökaupoissa, kertoo Sari Vanhala.

Koronaviruspandemian vaikutukset asuntomarkkinoihin

Yleensä asuntokauppa kiivastuu keväällä ja hiljenee loppuvuotta kohden, mutta viime vuonna kävi päinvastoin. Kevään muutaman erittäin heikon kuukauden aikana patoutuneet asuntokaupat purkautuivat vuoden loppupuoliskolla ja kokonaisuutena asuntokauppa kävi edellisvuoden tahtiin.

– Viime vuonna asuntomarkkinoilla koettiin tavallista voimakkaampaa vaihtelua niin kauppamäärissä kuin nostetuissa asuntolainoissakin. Arvioimme loppuvuoden pienen kuumenemisen olevan tilapäistä ja odotamme tilanteen tasaantuvan tänä vuonna. Asuntomarkkinoiden hyvä vire jatkuu, OP Ryhmän ekonomisti Joona Widgrén sanoo.

Widgrénin mukaan loppuvuoden markkinat osoittivat, että kun kysyntää vastaavia asuntoja tulee markkinoille, ne myös menevät nopeasti. Liikkeellä on paljon tosiostajia. Edessä voikin olla kiivas asuntokauppakevät.

Lue myös:

Tutustu OP Ryhmän ekonomistien tuoreeseen asuntomarkkinakatsaukseen

Näin digitaaliset palvelut muuttavat asuntokauppaa

DIAS tekee asuntokaupasta paikasta ja ajasta riippumatonta: joensuulainen kaksio vaihtoi omistajaa täysin sähköisesti