Yli kahdeksankymppinen pariskunta asuu pienellä paikkakunnalla omistamassaan omakotitalossa. Molemmat sairastelevat pahasti. Kumpikaan ei enää pysty leikkaamaan nurmikkoa, luomaan lunta tai tekemään vanhan omakotitalon vaatimia kunnostustöitä. Talo laitetaan myyntiin, vaikka itse rakennetusta kodista luopuminen tuntuu tuskalliselta.

Kuluu vuosi, toinenkin. Potentiaalisia ostajia on pienellä paikkakunnalla vain kourallinen. Talokaupat saadaan tehtyä lopulta vasta kolme tuskaisaa vuotta myöhemmin.

Monet suomalaiset seniorit jakavat samankaltaisen kohtalon. TNS Kantarin toteuttaman tutkimuksen mukaan 87 prosenttia 65–74 -vuotiaista suomalaisista asuu omistusasunnoissa. Isoissa kaupungeissa omistaminen keskittyy kerrostaloihin, pienemmissä kunnissa ja maaseudulla asutaan enimmäkseen omakotitalossa.

– Ihmiset haluavat asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan, OP Kodin kiinteistövälittäjä Pia Ketoja toteaa.

Myyminen voi herättää ahdistusta

Kantarin tutkimus paljastaa, että omillaan selviäminen huolettaa monia ikäihmisiä. Asunnon myyminen käy varmasti mielessä viimeistään silloin, kun terveys alkaa reistailla. Myymistä saatetaan silti lykätä, liiankin pitkään.

Ketoja tietää hyvin, että kodin myyminen voi herättää monenlaisia tunteita, ahdistustakin. Moni ikäihminen on myymässä kotia ensimmäistä kertaa elämässään, ja kodista luopuminen saattaa jopa pelottaa.

– Monella on kotiinsa tunnesiteitä pitkältä ajalta. On täysin ymmärrettävää, että luopumisprosessi kestää pidempään.

Ketoja kertoo törmäävänsä välillä iäkkäämpiin asiakkaisiin, jotka eivät haluaisi muuttaa omakotitalostaan, vaikka eivät enää kuntonsa puolesta pysty pitämään kiinteistöstä huolta. Silloin myymisen ideanikkarina on yleensä ollut joku muu kuin omistaja itse.

–Siinä tapauksessa kartoitamme rauhassa asunnon arvoa ja asumisen tarvetta ilman myyntipainetta, Ketoja sanoo.

– Käymme läpi nykyiset ja tulevat tarpeet ja asumiseen liittyvät unelmat. Tarkoitus on selvittää, mikä voisi olla asumisen suhteen paremmin ja mikä helpottaisi elämää.

Karsi tavaraa

Ketoja työskentelee Tampereen seudulla, jossa talot ja asunnot menevät yleensä kaupaksi nopeasti, kunhan hinta on kohdallaan. Ketoja kiittelee sitä, että kypsemmässäkin iässä olevat asiakkaat ovat yleensä hyvin kartalla siitä, mikä heidän kiinteistönsä arvo on.

– Toki välillä käy niin, että hintatoive ei ole realistinen. Oma koti nähdään koko seudun kauneimpana ja arvokkaimpana.

Ammattilaisen apu on yleensä tarpeen paitsi hinnoittelussa, myös asunnon valmistelemisessa myyntikuntoon. Jo pelkkä omakotitaloon vuosikymmenien aikana kertynyt tavaramäärä voi tuntua ahdistavalta, kun ei tiedä, mistä alkaisi karsia.

– Joskus on tehty niin, että on kutsuttu lapset hakemaan itselleen tärkeitä juttuja. Sitten on mietitty yhdessä, mikä jäljelle jäävästä on oikeasti säästämisen arvoista ja mikä mahtuu tulevaan kotiin.

Tavaran karsiminen on tärkeää myyntiprosessin kannalta.

– Potentiaalisten ostajien pitää pystyä näkemään asunto. On huono juttu, jos heidän huomionsa kiinnittyy vain huonekaluihin tai tavaraan.

Joskus menneet vuosikymmenet näkyvät kodin sisustuksessa, ja silloin yleisilmettä voi muuttaa modernimmaksi. Ketoja vinkkaa, että taidoistaan epävarman sisustajan kannattaa turvautua stailistin apuun. Moni ikäihminen pystyy hommaan itsekin: Kantarin tutkimuksen mukaan seniorit ovat keskivertoa kiinnostuneempia sisustamisesta.

Ketoja suosittelee mahdollisimman pelkistettyä ja tyylikästä sisustusta. Kodin pinnat olisi hyvä tyhjentää turhasta tavarasta ja kaikesta henkilökohtaisesta, esimerkiksi valokuvista.

– Pintaremontteja ei kannata lähteä tekemään, sillä ostajat haluavat yleensä tehdä sellaiset päätökset itse. Jos tapetti tai lista repsottaa, sen voi laittaa kuntoon.

Elämisen helppous tekee onnelliseksi

Ikäihmiset haluavat lähes poikkeuksetta vaihtaa kotia suuremmasta pienempään. Tyypillistä on, että siirrytään omakotitalosta kerrostaloon palveluiden tai lasten lähelle.

Moni on myymässä taloa tai asuntoa ensimmäistä kertaa elämässään, ja siksi asuntovälittäjän apu on silloin korvaamatonta. On luonnollista, että prosessi huolettaa. Kyseessä ovat monen elämän suurimmat kaupat.

– Asiantunteva kiinteistönvälittäjä kertoo, miten asia etenee. Myyjä saa jättää kaikki huolet välittäjälle.

Ketoja korostaa, että vaikka myyminen voi olla ikäihmiselle kivulias prosessi, lopputulos usein palkitsee.

– Myydessä näkee vain sen, mistä luopuu, eikä sitä, mitä saa tilalle. Moni tajuaa tehneensä oikean päätöksen heti, kun pääsee muuttamaan. Uusi koti ja elämisen helppous tekevät monet ikäihmiset erittäin onnelliseksi.

Lähde: Kantar TNS Oy, Mind kuluttajat 2018 -tutkimus

Lue seuraavaksi:

Leskeytynyt Terttu muutti omakotitalosta kaksioon: ”Tämä on nyt minun kotini, ei meidän”