Asuntolainan lainakatto muuttuu
Lisää aiheesta
Asuntolainaa varten vaadittava oman rahan osuus kasvaa, kun asuntoluottoja koskeva lainakatto laskee 90 prosentista koronaa edeltäneelle tasolle, eli 85 prosenttiin. Muutos ei koske ensiasunnon ostajia, joilla katto on ollut koko ajan 95 prosenttia.
Lainakatto määrittelee, kuinka paljon asuntolainaa voi saada asunnon arvoon suhteutettuna. Vuoden 2020 heinäkuussa Finanssivalvonta Fiva nosti lainakaton määrää silloisesta 85 prosentista 90 prosenttiin koronapandemian takia. Nyt oman rahan osuus asuntolainaa hakiessa kasvaa, kun 1.10.2021 alkaen lainakatto lasketaan takaisin koronaa edeltävälle tasolle, eli 85 prosenttiin.
Se tarkoittaa sitä, että asuntolainaa voi saada enimmillään 85 prosenttia asunnon arvosta, ja omaa rahaa tai muuta varallisuutta lainan vakuudeksi tulee olla 15 prosenttia.
– Esimerkiksi 100 000 euron asunnon ostoon voi saada lainaa 85 000 euroa, sanoo OP:n henkilö- ja pk-yritysasiakastoiminnoista vastaava liiketoimintajohtaja Harri Nummela.
Pankkien tehtävä on myöntää lainoja vastuullisesti. Jokaisen asiakkaan kohdalla lasketaan tapauskohtaisesti, millainen laina on kenellekin sopiva.
Fivan mukaan asuntomarkkinat ovat jo toipuneet hyvin koronapandemian aiheuttamasta sokista. Samalla uusia asuntolainoja ottaneiden kotitalouksien kokonaisvelat suhteessa tuloihin ovat kasvaneet.
– Asuntolainanannon kiihtynyt kasvu uhkaa lisätä runsaasti velkaantuneiden kotitalouksien määrää. Lainakaton alentaminen hillitsee vakuuksiin nähden suurimpien lainojen myöntämistä, sanoo johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen Fivan tiedotteessa.
OP:n Nummelan mukaan, että lainakaton määrä ei vaikuta suomalaisten velkaantumiseen.
– Pankkien tehtävä on myöntää lainoja vastuullisesti. Jokaisen asiakkaan kohdalla lasketaan tapauskohtaisesti, millainen laina on kenellekin sopiva.
Fivan tekemä muutos ei vaikuta ensiasunnon ostajiin, joilla katto on ollut koko ajan 95 prosenttia ja pysyy 95 prosentissa.
Tarvitsetko asuntolainaa? Lainalaskurilla saat arvion lainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla. |
Artikkeli on julkaistu 30.6.2020. Sitä on päivitetty muutoksen astuttua voimaan 1.10.2021.