Lainakatto määrittelee, kuinka paljon asuntolainaa voi saada asunnon arvoon suhteutettuna. Vuodesta 2018 alkaen asuntolainaa on voinut saada enimmillään 85 prosenttia asunnon arvosta, ja omaa rahaa tai muuta varallisuutta lainan vakuudeksi on pitänyt olla 15 prosenttia. Heinäkuun 2020 alusta oman rahan osuus laskee.

– Esimerkiksi 100 000 euron asunnon ostoon on tähän saakka saanut lainaa 85 000 euroa. Jatkossa lainaa saa 90 000 euroa, mikä voi mahdollistaa asuntokaupan monelle uudelle asiakkaalle. Lainaa saa siis hankittavaa asuntoa kohden hiukan aiempaa enemmän. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on vaadittu merkittäviä säästöjä asunnon hankkimiseksi, ja se nyt hieman helpottuu, sanoo OP:n henkilö- ja pk-yritysasiakastoiminnoista vastaava liiketoimintajohtaja Harri Nummela.

Nummela näkee lainakaton muutoksessa myös muita hyviä puolia.

– Lainakaton nosto antaa asiakkaalle enemmän vapautta valita. Säästöjä voi käyttää myös elämiseen, etenkin kun monelle kevät on ollut taloudellisesti haastava.

Koronaviruspandemian vaikeuttama talouskehitys oli myös Finanssivalvonta Fivan syy palauttaa lainakatto 90 prosenttiin suhteessa asunnon käypään arvoon.

– Pidämme muutosta hyvänä tässä taloustilanteessa, jossa uskomme virkistävän asuntokauppaa. Asuntomarkkinat ovat pikkuhiljaa elpymään päin, kesäkuussa lainahakemuksia on tullut jo viime vuoden tapaan, Nummela sanoo.

Fiva alensi muiden kuin ensiasunnon ostajien lainakattoa vuonna 2018 viidellä prosenttiyksiköllä 85 prosenttiin kotitalouksien velkaantumisen hillitsemiseksi. OP:n Nummelan mukaan lainakaton lasku ei vaikuta suomalaisten velkaantumiseen.

– Pankkien tehtävä on myöntää lainoja vastuullisesti. Ylivelkaantumisen hillitsemiseksi meillä on muita keinoja. Jokaisen asiakkaan kohdalla lasketaan tapauskohtaisesti, millainen laina on kenellekin sopiva.

Fivan tekemä muutos ei vaikuta ensiasunnon ostajiin, joilla katto on ollut koko ajan 95 prosenttia ja pysyy 95 prosentissa.

Tarvitsetko lainaa asuntoon? Lainalaskurilla saat arvion lainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla.