Miten koronavirus ja vallitseva tilanne on vaikuttanut asuntolainan myöntämiskriteereihin?

Asuntolainoja myöntäessä pankki tarkastelee aina kokonaiskuvaa ja hakijan maksukykyä. Tällä hetkellä lainan saantia helpottaa vakaa työtilanne ja työskentely alalla, johon koronavirus ei vaikuta. Tiettyjen alojen, kuten matkailu- ja ravitsemusalan työntekijöiden, saattaa olla hieman haastavampaa saada asuntolainaa tällä hetkellä epävarmojen tulevaisuuden näkymien vuoksi.

Miten tilanne on vaikuttanut asuntolainahakemusten määriin – onko lainaa haettu enemmän vai vähemmän?

Alkuvuosi oli asuntolainahakemusten kannalta pirteä, niitä tuli jopa enemmän kuin viime vuonna. Kun koronaviruksesta johtuvat rajoitukset astuivat voimaan maaliskuussa, asuntolainahakemusten määrä kääntyi laskuun. Rajoitusten myötä hakemuksia on tullut 20 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

Onko tällä hetkellä järkevämpää ottaa asuntolaina ja ostaa omistusasunto vai asua vuokralla?

Jos asuntolaina myönnetään ja työllisyystilanne näyttää hyvältä, en näe syytä, miksi asunnon ostamista kannattaisi lykätä. Varsinkin, jos on ostamassa asunnon alueelta, jossa arvo todennäköisesti nousee. Mikäli työtilanne on epävakaa ja asuu alueella, jossa asuntojen arvo laskee, vuokralla asuminen voi olla järkevä ratkaisu, oli koronavirusta tai ei.

Mitä riskejä ja mahdollisuuksia asumiseen liittyy tällä hetkellä?

Jos tilanne pitkittyy, joutuu työttömäksi tai tulee pitkä lomautusjakso, tietysti se vaikuttaa maksukykyyn. Tällöin tilanne on haastava, asui sitten omistusasunnossa, vuokralla tai asumisoikeusasunnossa. Asuntovelalliselle tilanne voi olla suopeampi, koska asuntolainaan saa usein tällaisissa tilanteissa lyhennysvapaata. Vuokralla asuessa vuokranmaksuun liittyvät asiat ovat vuokralaisen ja vuokranantajan välisiä sopimuksia ja mahdolliset joustot täytyy neuvotella erikseen.

Minkälainen laina on turvallista ottaa?

Samat asiat pätevät kuin tilanteessa ilman koronavirusta. Jos on vakaa työllisyystilanne ja pankki myöntää lainaa, voi sen ottaa. Pankit tekevät lainoille aina stressitestin, jossa katsotaan, pystyisikö asiakas maksamaan lainaa, jos korot nousevat. Toki se kannattaako lainaa ottaa vai ei, riippuu aina lainan ottajan omasta suhtautumisesta riskeihin ja odotuksiin korkotasosta. Mikäli haluaa varmuuden tietystä korkotasosta, yksi vaihtoehto on ottaa lainaan korkosuojaus. Tällä hetkellä ei ole odotettavissa nopeaa korkojen nousua.

Mikä asuntolainan lyhennystapa kannattaa valita tilanne huomioon ottaen?

Asuntolainen lyhennystapa riippuu ihmisestä ja tilanteesta. Koronatilanne ei suoraan vaikuta tähän asiaan. Kaikki lyhennystavat voivat olla hyviä vaihtoehtoja.

Miten turvata oma talous vallitsevassa tilanteessa, jos on ottamassa asuntolainaa?

Yleisestikin on hyvä, että ihmisillä on puskurissa rahaa yllättävien muutosten varalta. Tämä vallitseva tilanne tuli niin yllätyksenä, että kukaan tuskin osasi siihen taloudellisesti varautua. Tästä syystä onkin tärkeää, että pitää taloutensa tasapainossa aina. Tästä tilanteesta huolimatta koen, että jos henkilön oma talous ja tulevaisuuden näkymät työn suhteen ovat kunnossa, ei ole syytä lykätä asuntolainan ottamista ja asunnon ostoa.

Lue myös:

Kuinka suuren lainan uskallan ottaa? Nämä asiat on hyvä tietää asuntolainasta

Hyvä palkka, mutta ei säästöjä – saanko asuntolainaa?

Kokeile asuntolainalaskuria, joka auttaa sinua hahmottamaan asuntolainan kokonaismäärän ja sopovan kuukausierän.