Läpitalon huoneisto, paikoin yli kaksinkertainen huonekorkeus, avara yhdistetty keittiö, ruokatila ja olohuone, parvella oleva lounge-tila, asunnon levyinen parveke, josta osa lämmintä säilytystilaa…Tämä kaikki 1800-luvun lopulla rakennetun jugend-talon ullakolla. Nuoren naisen unelma!

Kun hakuvahti ilmoitti myyntiin tulleesta ullakkoasunnosta Helsingin Punavuoressa, Carita von Rutenhjelm tiesi heti, että tämä oli hänen asuntonsa.  

– Erosin kesällä ja halusin katsella uutta asuntoa, vaikka mitään pakkoa muuttamiseen ei ollutkaan. Seuraan jatkuvasti myynnissä olevia asuntoja, mutta turhaan en lähde niitä katsomaan. Tämän asunnon halusin nähdä heti.

Carita von Rutenhjelmin koti ullakolla

Takan ympäristö on Caritan lempipaikka. Sohvalle on ihana kääriytyä hektisen arjen vastapainoksi nauttimaan tulen lämmöstä.

Kylpyhuone mittatilaustyönä

Carita von Rutenhjelm onnistui ostamaan ullakkoasunnon, vaikka asuntokauppa kävi kuumimmillaan. 2000-luvun alussa yli 100 vuotta vanhan talon ullakolle rakennettu asunto ei isompaa remonttia vaatinut. Carita halusi kuitenkin maalata uuden kodin seinät ja listat sekä uudistaa kylpyhuoneen. Myös lattiat hiottiin ja valkolakattiin ennen muuttoa.

– Kylpyhuoneessa oli siniset mosaiikkikaakelit, joita en halunnut lähteä irrottamaan, sillä samalla olisin joutunut uusimaan vesieristykset. Se olisi tullut todella kalliiksi. Niinpä päädyin teettämään pintoihin mikrosementoinnin.

Koska kylpyhuone ei ole mikään stardardikokoinen eikä -muotoinen, Carita teetti kaapit puusepällä.

– Olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Mikrosementointi on sametinsileä, ja pähkinäpuiset kaapit sekä saarnitaso ovat juuri sellaiset kuin halusin. Niiden teettäminen mittojen mukaan oli yllättävänä kustannustehokasta, Carita iloitsee.

Samalla nuorella puusepällä Carita teetti olohuoneen patterin suojaksi saarnista ritiläpenkin.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Carita von Rutenhjelmin kylpyhuone

Kylpyhuoneen pinnat mikrosementoitiin remontissa, sillä kaakelien irrottaminen olisi tarkoittanut samalla vesieristysten uudistamista. 2000-luvun alussa tehdyt vesieristykset ovat käyvät. Pähkinäpuiset kaapit ja saarnista tehdyn tason Carita teetti nuorella puusepällä.

Ritiläpenkki Carita von Rutenhjelmin kotona

Carita halusi piiloon olohuoneessa sijaitsevan patterin. Hän teetti puusepällä sen päälle ritiläpenkin saarnista.

Kodissa on hyvä energia

Parasta ullakkokodissa on Caritan mielestä sen avaruus ja toisaalta suojaisuus Punavuoren kattojen yllä. Carita toivoi, ettei ikkunan edessä olisi heti naapureita. Nyt vastapäätä näkyy hieman kauempana hotelli. Seinänaapurinsa asuu Caritan ystävä – ullakkoasuntoja on kaikkiaan kolme, ja niitä varten taloyhtiöön rakennettiin myös hissi.

Ulko-ovelta tultaessa vaaleilla sävyillä sisustetun asunnon näkee lähes yhdellä silmäyksellä lukuun ottamatta olohuoneen vieressä sijaitsevaa makuuhuonetta ja parven oleskelutilaa, joka toimii vierashuoneena. Viinilounge-tyyliselle parvelle Carita haaveilee jonain päivänä hankkivansa viinikaapin.

Monimuotoinen katto ja seinät sekä muun muassa kolmionmuotoiset ikkunat tekevät kodista todella persoonallisen.

– Täällä on hyvä energia, Carita kiteyttää.

Tunnelmaa talvi-iltoihin tuo olohuoneessa sijaitseva kamiina. Koska asunnossa on suora sähkölämmitys, kamiina tuo myös kaivattua lisälämpöä. Polttopuista tehdään kimppatilaus taloyhtiön asukkaiden kanssa – naapurit ovat Caritan mukaan ihania.   

– Olen saanut taloyhtiöltä luvan asentaa asuntooni myös ilmalämpöpumpun tuomaan lisälämpöä ja energiatehokkuutta. Kesällä se puolestaan viilentäisi mukavasti, sillä uskon, että täällä ullakolla on kesähelteellä todella kuuma.

Carita von Rutenhjelmin kodin ylakerta
Yläkerran parvi toimii tällä hetkellä vierashuoneena. Siellä on myös pieni varastotila. Myös portaat on hyödynnetty, sillä niiden alla on vaatehuone.

Punavuori on vienyt sydämen

Sijaintina Punavuori on muun muassa omaa ohjelmistotoimistoa pyörittävästä Caritasta juuri nyt ylivoimainen. Hän kävi katsomassa asuntoa myös Kalasatamassa, mutta sydän ei jäänyt sinne. Ehkä tulevaisuudessa koti voisi olla myös esimerkiksi Espoossa, jossa on luonto lähellä.

– Punavuoressa kaikki on lähellä ja tuttua. Toimistoni sijaitsee vain 100 metrin päässä, kuntosali ja kivat kahvilat sekä kaupat ovat muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Lisäksi täällä asuu ystäviäni.

Aikaa siirtymisiin ei siis mene, mutta Carita myöntää, ettei aina tarvitsisi olla niin tehokas. Toisaalta säästetyn ajan hän kuluttaa mieluiten kodista nauttimiseen.

– Olen persoonaltani menevä, mutta vastapainona rakastan rauhoittua kotona.

Koti on vielä sen verran uusi, ettei Carita ole ehtinyt sommitella seinälle tauluja. Hänen mukaansa kodista puuttuvat vielä omannäköiset jutut. Mieli pyörii jo keittiön uudistamisessa. Ehkäpä riittää, että hyväkuntoisiin kaappeihin vaihtaa vetimet, Carita tuumaa.

– Ei tämä minun loppuelämäni koti ole, mutta nyt tämä sopii elämäntilanteeseeni täydellisesti.

Carita von Rutenhjelmin parveke

Ullakkoasunnossa on koko asunnon levyinen parveke, josta osa on lämmintä säilytystilaa.

Etsitkö unelmiesi asuntoa? Katso myytävänä olevat asunnot OP Kodin sivuilta.

Lue myös:

Lapsiperhe etsi kodin keskeltä kaupunkia: muunneltava pohja ja palvelut merkitsivät

Pariskunta remontoi saarimökin minibudjetilla: ”Välillä on vaikea uskoa, että paikka on todella meidän”