Ensiasunto ostetaan tunteella ja järjellä – näin onnistut
Lisää aiheesta
Mitä ensimmäistä asuntoa ostavan pitäisi tietää? Tätä käsitellään asumisen videosarjassa, johon on koottu neuvoja asuntomarkkinoiden aloittelijoille. Asunnon ostaminen aloitetaan säästämällä, mutta oma asunto myös kartuttaa säästöjä.
Ensimmäisen asunnon ostaminen on iso päätös, joka kannattaa tehdä harkiten. Kynnys ensiasunnon ostamiseen saattaa tuntua suurelta, mutta pitkässä juoksussa oman asunnon hankkiminen kartuttaa varallisuutta.
Asunnon ostamista varten tarvitaan asuntolaina, joka kannattaa neuvotella pankissa valmiiksi ennen asuntonäytöille lähtemistä. Lainan saaminen edellyttää säästöjä, joten ensimmäiseen asuntoon säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
– Oman tyttäreni kohdalla asp-säästäminen aloitettiin jo 15-vuotiaana, ja näille asp-säästöille saa myös hyvää korkoa, pankinjohtaja Saija Veenkivi OP Helsingistä sanoo.
Ensiasunnon ostajalla täytyy olla vähintään viisi prosenttia asunnon velattomasta myyntihinnasta. Jos asunto maksaa esimerkiksi 150 000 euroa, pitäisi säästöjä olla 7500 euroa. Lisäksi lainalle tarvitaan vakuutta.
Lainan vakuudeksi käy 70 prosenttia asunnon arvosta, eli 150 000 euron asunnon vakuusarvo on 105 000 euroa. Loppujen 37 500 euron osalta vakuus tulee löytyä muulla tapaa. Joissakin tapauksissa ensiasuntoon saa esimerkiksi valtiontakausta, ja lisätakausta voivat joskus tarjota myös esimerkiksi ensiasunnon ostajan vanhemmat, mikäli heillä on varallisuutta.
Ensimmäisen asunnon ostamisessa ei kannata kiirehtiä, mutta yksi selkeä etu kannattaa pitää mielessä. Alle 40-vuotiaan ensiasunnon ostajan ei nimittäin tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, mikä säästää usein tuhansia euroja.
Asuntoa valittaessa tekisi mieli keskittyä siihen, missä asunto sijaitsee, ja miltä se tuntuu ja näyttää. Ensiasunto valitaan osin tunteella, kun se ostetaan kodiksi, mutta järkeä ei pidä unohtaa. Asunnon ostajan on tärkeä miettiä, millaisia kuluja hän pystyy asumisestaan maksamaan kuukausittain.
Asuntolainaan liittyvien kulujen lisäksi maksettavaksi tulevat asunto-osakeyhtiön kulut, kuten yhtiövastike eli hoitovastike ja mahdollinen rahoitusvastike. Näiden jälkeen rahaa tulee jäädä myös muuhun elämiseen.
Keräsimme yhteen tietopaketit ensiasunnon ostajalle, asunnon myyjälle, asuntoa vaihtavalle, sitä remontoivalle sekä sijoitusasuntoa harkitsevalle. Katso kaikki videot täältä.
Harkitsetko ensimmäisen asuntosi ostamista? Ensiasunnon ostajan opas auttaa sinua tekemään hyviä ratkaisuja.