Alamaissa olevassa asuntomarkkinassa ei ole näkyvissä merkkejä nopeasta käänteestä, arvioivat OP:n ekonomistit asuntomarkkinakatsauksessaan (pdf).

Asuntojen hinnat laskevat yhä, mutta loppuvuodesta 2024 hinnoissa voi olla jo nousua. 

Tilanne voi olla osalle hyvä uutinen. Asuntoa vaihtavilla ja ensiasuntoa ostavilla on nyt hyvä mahdollisuus ostaa asunto viime vuosia alhaisemmalla hinnalla. 

Miten asuntoa vaihtava hyötyy hiljaisesta asuntomarkkinasta?

Asunnonvaihtajille markkinatilanne on monin tavoin hyvä. Isomman asunnon ostamiseen tarvittava väliraha, eli pienen asunnon myyntihinnan ja isomman asunnon ostohinnan välinen ero, on laskenut viime aikoina koronavuosiin verrattuna.

Hintojen laskettua suurempaan asuntoon pääsee siis kiinni aiempaa pienemmällä summalla.

Hintaero esimerkiksi omakotitalon ja yksiön välillä on kaventunut selvästi viime vuosien huipputasoista. Esimerkiksi Helsingissä sijaitsevan 30 neliöisen yksiön ja pääkaupunkiseudun kehyskunnassa sijaitsevan 150 neliöisen omakotitalon välinen hintaero on nyt noin 136 000 euroa, kun se vielä kaksi vuotta sitten oli noin 154 000. Hintaeron laskemisessa on käytetty Tilastokeskuksen neliöhintatilastoja. 

Esimerkki

Väliraha 2 vuotta sitten

Väliraha nyt

Helsinkiläisyksiöstä kehyskaupungin omakotitaloon154 000 e136 000 e

Pienemmän yliopistokaupungin (Jyväskylä) yksiöstä helsinkiläiseen perheasuntoon

351 000 e332 000 e
Pienemmän yliopistokaupungin (Kuopio) yksiöstä Tampereelle perheasuntoon160 000 e143 000 e
Pääkaupunkiseudun yksiöstä omakotitaloon pohjoisessa8 100 e28 000 e

Lähde: Tilastokeskus, OP

Uuden asunnon ostoon voi joutua käyttämään enemmän säästöjä

Asuntojen hintojen kehitys antaa hyvän hetken vaihtaa pienestä asunnosta suurempaan. Nykytilanteessa voi olla niin, että suuremman asunnon ostoon joutuu käyttämään enemmän säästöjä kuin aikaisemmin, koska pienten asuntojen jälleenmyyntiarvo on laskenut.

Ilmiötä voi kuvata seuraavasti: vuosia sitten esimerkiksi 10 vuotta omistetun yksiön arvonnousu kattoi jopa kokonaan esimerkiksi kolmion kokoisen asunnon omarahoitusosuuden. Nyt arvonnoususta saatava hyöty on pienentynyt selvästi. Pienien asuntojen arvonnousulla ei pysty maksamaan enää yhtä suurta osaa suuremmasta asunnosta kuin vielä muutama vuosi sitten.

Arvonnousun kannalta merkittävää on, milloin pienempi asunto on ostettu. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten ostetun yksiön arvo on keskimäärin alempi kuin ostettaessa. 

– Esimerkiksi kaksi vuotta sitten ostetun yksiön joutuu tällä hetkellä todennäköisesti myymään tappiolla. Sen sijaan 10 vuotta sitten ostetun yksiön arvo on kyllä noussut, mutta arvonnousu on kuitenkin selvästi pienempi kuin se olisi ollut pari vuotta sitten myytäessä, OP Ryhmän senioriekonomisti Joona Widgrén sanoo.

Jos omat säästöt riittävät omarahoitusosuuden kattamiseen, nyt on kohtuullisen hyvä hetki vaihtaa suurempaan asuntoon.

 – Ajatus niin sanotusta asuntohissistä eli siitä, että arvonnousulla kuitataan suuremman asunnon omarahoitusosuus ei kuitenkaan ihan toimi tällä hetkellä. Toki on hyvä muistaa, että etenkin matalien korkojen aikana on todennäköisesti ehtinyt lyhentää lainaa hyvin. Jos asunnon on omistanut jo pitkään, kertynyt säästö helpottaa suuremman asunnon hankkimista, Widgrén toteaa.

Myös ensiasunnon ostajat voivat hyötyä hiipuvasta asuntomarkkinasta. Pienten asuntojen ja etenkin yksiöiden hinnat ovat laskeneet vauhdikkaimmin, ja ensiasunnon ostajilla onkin nyt hyvä mahdollisuus ostaa asunto viime vuosia alhaisemmalla hinnalla.

Pohditko asunnon ostamista? Lainalaskurilla saat arvion lainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla. Kokeile lainalaskuria.

Lue myös:

Erilaiset myyntihinnat ja vastikkeet: Mistä tietää, kuinka paljon asuminen todella maksaa?

Varainsiirtovero muuttuu – nyt on loistava hetki ostaa asunto

Viisi ajankohtaista ja rahanarvoista vinkkiä ensiasunnon ostajalle