Pääset tutkimaan karttaa tästä.

Valitse ensin kaupunki ja kokeile sitten, mitkä asuinalueet olisivat sinulle sopivia valitsemasi asuntojen hintatason ja autolla keskustaan kuljetun matka-ajan mukaan. Sopivat asuinalueet osoittava oranssi väritys muuttuu kartalla, kun vaihdat hintatasoa tai matka-aikaa.

Kun olet rajannut itsellesi sopivan alueen, pääset myös tarkastelemaan siellä myynnissä olevia OP Kodin välittämiä asuntoja.

Sijainti, sijainti, sijainti… ja tietysti hinta

Tulevan kodin sijainti ja hinta ovat tyypillisesti kaksi ykkösasiaa, joita ostaja pohtii sopivaa asuntoa etsiessään. Toki päätökseen vaikuttavat myös muut asiat kuten asunnon koko, pohja, remontointitarpeet, tulossa olevat taloyhtiön remontit, piha ja asunnon laatutaso, kuten Suomi asuu -tutkimuksesta selviää.

OP Kodin kartta antaa mielenkiintoisia näkökulmia sopivan alueen tutkimiseen. Esimerkiksi Helsingissä sellainen, jolla on varaa 6000 euron keskimääräiseen neliöhintaan ja hakusessa olisi kymmenen minuutin autoilu keskustaan, saa kartalla hakutuloksekseen ainakin Herttoniemen, Kallion ja Pasilan. Toisaalta sama matka-aika ja keskimääräinen hintataso löytyy myös Lauttasaaresta.

Puolen tunnin autoiluun tyytyväinen puolestaan saa selkeästi edullisemmalla 2000 euron neliöhinnalla valittavakseen muun muassa Vantaalta Myyrmäen, Hakunilan ja Koivukylän tai Kirkkonummen Jorvaksen.

Joskus on myös hyvä avartaa näkemyksiään ja katsoa oman asuinalueen ulkopuolelle. Vastaava tai edullisempi hintataso, sama tai lyhyempi matka-aika töihin sekä lähellä olevat palvelut, luonto ja muut itselle tärkeät asiat voivat löytyä kaupungin toiseltakin laidalta.

Eri kaupungeilla suuret erot asuntojen hinnoissa – matka-ajoissa saattaa tulla vastaan yllätyksiä

OP Kodin kartta on kätevä myös eri kaupunkien tilanteiden vertailuun. Pääkaupungin korkea hintataso ei tietysti yllätä: alle 3 000 euron neliöhintoja pitää lähteä Helsingistä etsimään käytännössä Kehä I:n ulkopuolelta. Turussa 3 000 euron raja ylittyy vain hyvin pienellä alueella ydinkeskustassa.

Matka-aikojakin vertailtaessa Helsingin tilanne näyttää hankalalta – kymmenessä minuutissa ei omalla autollakaan pääse kovin pitkälle keskustasta.

Mutta ei tilanne kaikissa muissakaan kaupungeissa ole välttämättä helppo - vesistöjen sijainti saattaa asettaa esteitä ripeälle matkanteolle. Esimerkiksi Porin ja Kuopion 10 minuutin matka-aikakartat ovat aivan erinäköisiä.

Etsitkö unelmiesi kotia? OP Koti auttaa sinua asunnon myymisessä sekä uuden löytämisessä.