Asuntokaupassa tulee usein vastaan tilanteita, joissa nopeat syövät hitaat. Etenkin halutuimmilla asuinalueilla kodit vaihtavat usein omistajaa heti, kun ne tulevat kiinteistönvälittäjien listoille. Ja mikäli edetään yleiseen asuntonäyttöön asti, saatetaan myyntikohteesta jättää jopa hintapyynnön ylittäviä tarjouksia.

Kuinka ylipäätään pärjätä tällaisessa kisassa, jossa pitäisi olla valmius tehdä isoja päätöksiä muutamassa tunnissa ja pystyä samalla järjestämään asuntokauppaan myös rahoitus? Ensimmäinen askel on olla hyvissä ajoin yhteyksissä omaan pankkiin. Kun rahoituksen ja siihen liittyvät reunaehdot on neuvotellut etukäteen valmiiksi, voi tarjouksen ja sitä kautta myös asuntokaupat tehdä heti unelma-asunnon osuessa kohdalle.

– Lainahakemuksen voi tehdä verkon kautta (op.fi). Samalla kannattaa varata aika tarkentavaan verkkoneuvotteluun pankin rahoitusneuvojan kanssa. Näin päästään kartoittamaan lainarahoituksen maksimimäärä ja liikkumavara. Samalla tietysti nähdään, millaisiin unelmiin se lopulta riittää, kertoo Helsingin OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Sari Leino.

Oma aktiivisuus kannattaa

Onnistunut asuntokauppa edellyttää aktiivisuutta ja omatoimisuutta myös ostajalta. Vaikka moni asia hoituu nykyään verkossa, kannattaa uutta kotia etsivän tehdä jonkin verran jalkatyötä. Kun kiinnostava asuntoalue on löytynyt, voi aloittaa kiertelyn siellä myyntiin tulevissa asunnoissa ja taloissa ilman sen kummempia ostoaikeita.

– Ensiesittelyjä kiertämällä saa hyvää yleiskuvaa alueesta, tarjonnasta ja taloyhtiöistä. Se on hyvää vertailutietoa tulevaa varten, Leino opastaa.

Samalla voi selvitellä alueen yleistä hintatasoa ja myyntiaikoja tutustumalla verkossa muun muassa taloyhtiön nimi- ja osoitetiedoilla löytyvien talosivujen sekä asuntojen hintalaskurin avulla (op-koti.fi).

Myös asuntokaupan verkkopalveluissa kannattaa laittaa hakuprofiilit kuntoon. Näin sähköpostiin tai puhelimeen napsahtaa välittömästi tieto jokaisesta kiinnostavasta kohteesta.

– Kyseisiin kaupunginosiin tai asuinalueisiin erikostuneisiin kiinteistönvälittäjiin on niin ikään hyvä ottaa yhteyttä. He voivat luoda ostajapalvelun, jolloin ostaja saa tiedon kiinnostavista asunnoista ensimmäisten joukossa. OP-Kiinteistökeskus tarjoaa tämän palvelun veloituksetta. Monilla välittäjillä on myös omat Facebook-sivut, joilta löytyy vinkkejä lähiaikoina myyntiin tulevista kohteista, Leino vinkkaa.

Selvitä taustat tarkasti

Kiinnostavan asunnon löydyttyä välittäjältä saa myyntiesitteen ja taloyhtiön asiakirjat, joiden pohjalta voi tehdä tarkentavia kysymyksiä.

Leino kannustaa tutustumaan asuntoon ja taloyhtiöön muutoinkin mahdollisimman hyvin jo ennen ensiesittelyä.

– Selvitä aina huoneiston ja taloyhtiön kunto, mitä isoja remontteja siellä on tehty ja myös se, mitä on tulossa seuraavan 5–10 vuoden aikana.

Mikäli on liikkeellä tosimielellä, kannattaa kohteen ensiesittelyyn tulla heti alussa ja viipyä koko esittelyn ajan. Samalla voi tarkkailla, kuinka paljon väkeä esittelyssä käy ja miten he käyttäytyvät.

– Pienten ja suosittujen asuntojen osalta on tavallista, että ostotarjouksia tulee jo esittelyn aikana tai heti sen jälkeen. Siksi on hyvä, jos sellaiseen on itsekin valmistautunut ja hoitanut asian kuntoon omassa pankissa.

Pää kylmänä loppuun saakka

Välittäjä vie kaikki saamansa ostotarjoukset myyjälle, jonka valinnan perusteella kauppaa lähdetään viemään eteenpäin.

Tarjouksia käsitellään aina neutraalisti, mutta välittäjältä kannattaa kuulostella näkemystä myös muista myyjälle tärkeistä seikoista. Onko se myyntihinnan lisäksi esimerkiksi pitkä vapautumisaika vai nopea kauppa tai asuntoon mahdollisesti jäävä kalustus?

Ja vaikka unelma-asunnon hankinta olisi vain yhtä allekirjoitusta vailla, kannattaa pää pitää kylmänä loppuun saakka.

– Todella suosituilla alueilla asuntojen kauppahinta saattaa nousta jopa pyyntihintaa korkeammaksi. Siksi kannattaa miettiä tarkasti jo etukäteen, mitä siitä olisi lopulta valmis maksamaan, Leino painottaa.

Tutustu mielenkiintoisiin kohteisiin OP Koti -palvelussa!

Lue lisää ehdollisesta ostotarjouksesta