Näin putkiremontti vaikuttaa asunnon arvoon
Lisää aiheesta
Putkiremontti osuu jokaisen talon kohdalle joskus. Mutta miten myyjä voi tietää, kuinka paljon putkiremonttikohteesta voi pyytää - tai ostaja tietää, kuinka paljon siitä kannattaa maksaa?
Suomessa aloitetaan tänäkin vuonna tuhansia putkiremontteja. Putkiremonttivimma johtuu ennen kaikkea siitä, että nyt peruskorjausikään ovat tulleet 1960- ja 1970 -luvuilla rakennetut talot – ja niitä on Suomi täynnä. Vanhemmissa taloissa saatetaan tehdä jo toista putkiremonttia.
Mutta miten putkiremontti eli linjasaneeraus vaikuttaa asunnon hintaan? Mitä myyjän ja ostajan pitäisi tietää?
Sekä myyjän että ostajan on hyvä tietää ainakin se, että putkiremontti ei ole mikään halpa remontti. Isännöintiliiton mukaan perinteisesti toteutettu linjasaneeraus maksaa Suomessa keskimäärin 600 euroa neliöltä. Hinnat vaihtelevat kuitenkin paljon muun muassa rakennuksen iän, koon ja tyypin mukaan.
Myös paikkakunta vaikuttaa. Pääkaupunkiseudulla on ihan tavallista maksaa putkiremontista yli 1 000 euroa neliöltä.
Usein käytetään nimitystä putkiremontti, mutta siinä samalla uusitaan monia muitakin taloteknisiä asioita, kuten esimerkiksi sähkönousut, valaistusta rappukäytävään ja niin edelleen.
Arvo ei aina nouse
Moni asunnon ostaja haluaa asunnon mieluummin talosta, jossa putkiremontti on tehty kuin talosta, jossa se on vasta tulossa. Asunnon saakin yleensä helpommin kaupaksi remontin jälkeen kuin ennen. Toki aina on liikkeellä myös ostajia, jotka haluavat tehdä asuntoon remontin ja näkevät putkiremontin hyväksi hetkeksi myös muuten remontoida tai muunnella asunnon pohjaratkaisua.
OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Pekka Kalliokoski Kokkolasta muistuttaa kuitenkin, että ison ja kalliin remontin kustannukset eivät välttämättä siirry suoraan asunnon hintaan.
Hän antaa esimerkin.
– Jos asunnon arvo olisi 100 000 euroa ja putkiremontin hinta 20 000 euroa, se ei tarkoita, että asunnon arvo remontin jälkeen on 120 000 euroa. Lyhyellä aikavälillä remontin kustannuksista ehkä noin puolet siirtyy asunnon arvoon, hän arvioi.
Tämä on myyjän hyvä tietää. Jos juuri tehdyn putkiremontin kustannukset yrittää siirtää myyntihintaan täysimääräisesti, asunnon hinta nousee liian nopeasti. Siitä tulee siis liian kallis.
Pidemmällä aikavälillä tehdyt remontit toki siirtyvät asunnon arvoon, mutta on mahdotonta ennustaa, miten kauan siinä menee. Asuntojen hintojen kehitykseen kun vaikuttaa niin moni muukin asia. Pääkaupunkiseudulla erityisesti asunnon sijainnilla on iso merkitys.
Remontti lisää epävarmuutta
Joka tapauksessa se, että putkiremontin kustannukset ovat tiedossa, helpottaa määrittämään asunnon myyntihintaa. Mutta mitä tehdä, jos putkiremontista on olemassa suunnitelmia, mutta ei tiedetä vielä mitään sen hinnasta? Tilanne on haastava sekä myyjälle että ostajalle.
Putkiremontti etenee niin, että ensin taloyhtiössä tehdään päätös hankesuunnittelun käynnistämisestä. Vasta sen jälkeen tiedetään esimerkiksi se, millä menetelmällä putkiremontti tehdään, mikä puolestaan vaikuttaa sekä hintaan että aikatauluihin.
Kalliokosken mukaan tämä lisää epävarmuutta. Myyjän näkökulmasta epävarmuus käytännössä tarkoittaa usein sitä, että asunnon myyntiaika pitenee.
– Jos tällaista asuntoa on jo myyty jonkin aikaa, ottaisin se hetkeksi pois myynnistä, jos sitä ei ole ihan pakko myydä juuri sillä hetkellä, Kalliokoski neuvoo.
Kalliokosken mukaan asunto kannattaa laittaa takaisin myyntiin, kun putkiremontin kustannukset ovat tiedossa.
Ostaja, laske tarkkaan
Putkiremonttikohteen ostaminen voi olla hyvä tilaisuus saada asunto edullisesti. Ostajan on kuitenkin syytä tehdä laskelmat tarkkaan. Tutkimukset nimittäin kertovat, että putkiremontti alkaa näkyä kauppahinnassa vasta muutama vuosi ennen remonttia eikä silloinkaan riittävästi.
Kaikki ostajat eivät osaa ottaa tulevaa remonttia huomioon hinnassa ja maksavat liikaa.
Jos putkiremonttikohteen osaa hinnoitella oikein, se voi olla hyvä tilaisuus remonttia pelkäämättömälle. Kun ostaja tulee mukaan jo hankesuunnitteluvaiheessa, hän pääsee myös päättämään remontista. Ja mitä varhemmin ostaja on mukana, sitä enemmän hän pääsee vaikuttamaan esimerkiksi oman kylpyhuoneensa remonttiin.
Pekka Kalliokoski muistuttaa vielä lopuksi, että taloyhtiöissä tehdään muitakin isoja ja kalliita remontteja kuten ikkuna- tai julkisivuremontteja.
Tutustu OP-Kiinteistökeskuksen kohteisiin!
Tutustu asuntolainaan ja tee hakemus verkossa.