Ystävykset Nina Pitkänen ja Nanna Mononen kutsuvat peremmälle keltaisen siirtolapuutarhamökkinsä pihaan Kuopion Kolmisopessa.

 – Täällä pääsee heti lomafiilikseen, vaikka ei olisi lomaakaan. Täällä aika pysähtyy. Usein huomaamme, että olemme istuneet tuntikaupalla mökkiterassilla vain kahvia juoden ja jutellen tulevista remppaprojekteista tai mistä vaan elämään liittyvästä. Tällä olemme omassa mökkikuplassamme, hymyilee kuopiolainen Pitkänen.

Vieressä hänen paras ystävänsä Nanna Mononen nyökyttelee. Hieman yli 30-kymppiset naiset ovat olleet kuin paita ja peppu peruskoulun ensimmäiseltä luokalta asti. Neljä vuotta sitten Mononen sattui mainitsemaan kaverilleen saunan lauteilla avantouinnin jälkeen, että hänen sukulaisensa myy siirtolapuutarhamökkiään. Hän halusi kovasti keltaista mökkiä ja sen palstaa omenapuineen, mutta harmikseen hänen miehensä ei ollut innostunut hankinnasta. Molemmat naiset olivat haaveilleet omasta kesämökistä toisistaan tietämättä. Pitkäsen ei tarvinnut kauaa miettiä, mitä sanoa ystävälleen.

– Joo! Ostetaan mökki yhdessä!, hihkaisi Pitkänen.

Naisten elämä ei kaadu siihen, jos syksyllä ei tule isoa satoa.

Nopeiden naisten nopeat kaupat

Kahden päivän päästä nopealiikkeiset naiset olivat jo käyneet katsastamassa mökin ja saaneet ostoaan varten henkilökohtaiset lainalupaukset, toinen OP Pohjois-Savon konttorista ja toinen OP Tuusniemen konttorista.  

– Kun menimme katsomaan mökkiä, otimme äitini mukaan. Hänellä on herkistynyt kosteudelle, eikä hän onneksi haistanut sisätiloissa mitään outoja hajuja, Mononen kertoo.

Naisten onneksi 43 vuoden ikäisessä ikäisessä mökissä oli jo uusittu ikkunat ja ulkokatto. 35 neliön kokoisen mökin mukana tuli myös 300 neliön palsta omenapuineen, marjapensaineen, perennapenkkeineen ja perunamaineen.

– Mökkiä katsastamassa tuntui heti, kuin olisi kotiinsa tullut, naiset muistavat.

Mökin hintapyyntö oli 38 000 euroa, mutta ystävykset tinkivät hinnan 35 000 euroon. Heistä oli houkuttelevaa ostaa mökki puoliksi.

– Laina tuntui sen takia pienemmältä, kuin jos olisi ollut yksin ostamassa.

Koska mökki ei käynyt lainan vakuudeksi, he saivat miehensä lainojen takaajiksi. Lainasummissa oli huomioitu myös pienet remontit, kuten kompostoivan ulkohuussin teko.

Ystävykset nimittävät toisiaan leikkimielellä ”vaimo”, ja sanovat ystävyyden olevan melkein kuin parisuhde.

Ekologisia ja luovia remontteja

Ystävykset ovat nimenneet mökin ”Casa Cuiskaukseksi” Ultra Bra-yhtyeen heille tärkeän Kuiskaus-kappaleen mukaan. He remontoivat ja tuunaavat kesäpaikkaansa itse tekemällä ja hyödyntämällä kirppislöytöjä sekä sukulaisilta saatuja tavaroita. Ensimmäisen kesän huussirempan jälkeen he ovat uusineet niin kesäkeittiön kuin sisätiloissa olevan keittiönkin. Sen kaapit he saivat Ninan isältä, joka uusi oman keittiönsä.

Mononen on taitava sisustamaan luovasti käytetyillä tavaroilla ja kirppiksiä koluten. Hän ehdottaa ystävälleen välillä ideoita, jotka ensin saattavat kuulostaa erikoisilta, mutta toteutettuna ne toimivat aina.

– Nanna osaa ajatella sisustusta ”laatikon ulkopuolelta”, enkä aina saa heti kiinni ajatuksesta. Kun näen lopputuloksen, se on yleensä tosi hyvä, Pitkänen kiittää.   

Yksi esimerkki luovuudesta löytyy keittiöstä, jossa yksi taso on Monosen entinen koulupöydän kansi, ja sen alla on verhoilla peitetty kirjahylly astioiden säilytystilana. Vain keittiön hyllynkannattimet ja uuni on ostettu uusina. Myös osa astioista, monet huonekalut, kuin myös pihan perällä oleva maapallon muotoinen kompostikin löytyivät kirpputorilta.   

Terassit he ovat rakentaneet eurolavojen päälle, ja ne vaativat jo pian valmistuksen jälkeen uusimista. Naisten innokkaan luova puuhailu on kirvoittanut kommentteja lähipiirissä.

– Isäni tokaisi projekteistamme huumorilla, että ”ei ikinä ole aikaa tehdä hyvin, mutta aina näyttää olevan aikaa tehdä kahdesti”, Pitkänen nauraa.

Naisille heidän remppa- ja rakennustaitonsa riittävät vallan hyvin. He ovatkin oppineet sietämään mökillään puutarhan hoidon lisäksi myös keskeneräisyyttä.

– Vähänkö tylsää olisi, jos kaikki olisi valmista, he toteavat.

Ystävyyden uusi ulottuvuus

Mononen ja Pitkänen ovat kuulleet kavereiltaan ihmetteleviä kommentteja, ovatko he mökillä vuoroviikoin. Heille mökkeily sujuu kuitenkin parhaiten kahdestaan. He ovat löytäneet lapsena alkaneesta ystävyydestä uuden ulottuvuuden aikuisina.

– Muiden naistuttavien pitää sopia usein joku juhla, jolloin heillä on naisten ilta. Meille jokainen mökki-ilta on naisten ilta.

Kun he puhuvat toisistaan, he käyttävät leikkimielellä sanaa ”vaimo”, ja nauravat ystävyyden olevan kuin parisuhde. Tosin he eivät ole saaneet aikaiseksi pientäkään riitaa.  

– Pahin, mitä jompikumpi on kommentoinut toiselle, on vääränhajuinen WC-raikastin.

Naisten tarkoitus oli avata yhteinen mökkitili, mutta he päätyivät kirjaamaan mökin remontti- ja ylläpitokulut exel-taulukoon. Syksyllä taulukosta tarkistetaan, että kulut ovat tasan.

Satoa syksyisin, tai sitten ei

Tänä kesänä omenapuut eivät suostuneet kukkimaan, eivätkä naiset siis saa syksyllä omenoita. Se ei heitä harmita, sillä iso hedelmä-, marja- ja juuressato ei ole heille tärkeintä. Perunamaakin on muuttunut jo nurmikkoalueeksi, johon tulee myöhemmin ehkä lavakauluskasvimaa.

– Ei meillä ole tavoitteena tuottaa maksimimäärää satoa. Oikeastaan olemme pikemminkin olleet viime syksyinä omenaongelmissa ison sadon takia, Mononen kertoo.

Ketoinen-yrityksen laatuvastaavana ja tuotekehityspäällikkönä työskentelevä Mononen on kuitenkin valmistanut sadosta muun muassa pihlajanmarja-amarettoa. Ulkokeittiön pizzauuni taas on kesäiltaisin ahkerassa käytössä varsinkin silloin, kun molempien lapset ovat mökillä.

– On ne meidän miehemmekin välillä jo kysyneet, tarvitsemmeko apua mökillä, he kiittävät.   

Yhteisöllisyys, jokakesäiset talkoot ja juttelu muiden mökkiläisten kanssa on olennainen osa siirtolapuutarhassa. Kuopiolaisnaiset ovat sosiaalisia myös mediassa, sillä he päivittävät riemukkaasti mökkeilystään Instagramin Casacuiskaus -tilillään. He myös nappaavat sosiaalisesta mediasta remppaideoita toisilta samanhenkisiltä harrastajilta. Naisille mökkeilyn rentous on oleellinen asia.

– Ei kukaan kuole, jos joku homma onkin jäänyt tekemättä.

Tarvitsetko lainaa asuntoon? Lainalaskurilla saat arvion lainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla. Kokeile laskuria.

Lue myös:

Timo loi pihapiiriinsä upean puutarhan: "Minulle tämä on elämäntapa"

Piha remonttiin! Työn osuus voi tuplata hinnan