Nykyisessä asunnossamme ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta neliöt käyvät lasten kasvaessa koko ajan yhä pienemmiksi ja vuokralla asuminen Rovaniemellä on kallista, vaikka asuntomme on melko kohtuuhintainen. Esimerkiksi yksiöiden hinnat ovat viime aikoina nousseet todella rajusti ja sama kehitys on myös heijastunut perheille sopiviin isompiin vuokra-asuntoihin. Nykyisen kotimme pikkuvirheisiin (kuten kamalaan laattoja imitoivaan muovimattoon kylpyhuoneessa) emme ole myöskään oppineet rakastumaan, mutta sietämään korkeintaan. Ja parempaakaan ei ole ollut tarjolla kohtuuhintaisena.

Koska olemme puolisoni kanssa molemmat opiskelijoita, asuntohaaveet keskittyvät valmistumisen jälkeiseen aikaan, jolloin olemme toivottavasti kiinni työelämässä. Vuokralla emme halua asua lopun ikäämme, se on varmaa. Asunnon omistamisen voi ajatella oleva myös oman varallisuuden kasvattamista. Mutta millaisesta kodista haaveilen tarkalleen ottaen?

KODINHOITOHUONE. En ennen lapsia ollut ymmärtänyt kodinhoitohuoneen funktiota, mutta nyt haluaisin tilan, jossa lokakuussa saa kuravaatteet helposti putsattua, lajiteltua pyykit ja estettyä edes vähän paremmin hiekan leviämisen joka nurkkaan. Olisi myös kiva laittaa pyykit kuivumaan muualle kuin olohuoneen paraatipaikalle. Tulevassa asunnossa on siis ehdottomasti oltava kodinhoitohuone!

HYVÄ SIJAINTI. Nyt, kun asumme aivan ydinkeskustassa, on kaikki sopivan lähellä eikä esimerkiksi kirjastoon lähteminen vaadi autoon hyppäämistä ja puistoja on kaksi taaperoiden kävelyetäisyyden päässä. Lopullisesti en kuitenkaan halua jäädä keskustaan asumaan, mutta en myöskään halua muuttaa osoitteeseen, josta on 10 km lähimpään kauppaan tai naapuriin. Kaipaan omaa pihaa ja vehreämpää asuinympäristöä, josta pääsee kuitenkin suhteellisen vaivattomasti kulkemaan pyörällä päiväkotiin sekä töihin. Nytkin moni asia helpottuisi, jos lapset voisi päästää suoraan omalle pihalle leikkimään eikä tarvitsisi aina pakata kärryjä, hiekkaleluja ja vesipulloja mukaan, kun olemme aikeissa lähteä hetkeksi ulos.

PALJON VARASTOTILAA. Yksi suurimmista puutteista nykyisessä asunnossamme on säilytystilan vähyys. Sen sijaan meillä on sauna, jota emme juuri koskaan käytä. Jos tämä asunto olisi oma, saunaan menevät neliöt olisi jo aikoja sitten remontoitu johonkin muuhun käyttöön. Tulevaisuuden kodissamme ei siis välttämättä olisi saunaa, vaan sen sijaan ainakin yksi vaatehuone ja paljon kaappitilaa, jonne saa siististi varastoitua esimerkiksi seuraavan sesongin vaatteet ja ylimääräiset petivaatteet vieraita varten.

EKOLOGISUUS. Toiveissa olisi myös, että tulevassa kodissamme olisi käytetty mahdollisimman paljon ekologisia rakennusmateriaaleja ja asunto olisi myös energiatehokas. En pitäisi mahdottomana aurinkopaneelien tai oman pienen tuulivoimalan asentamista takapihallemme, jos asumismuotomme (ja naapurimme) sen sallivat.

SUURI ETEINEN. Nykyisessä asunnossamme eteinen ei yksinkertaisesti toimi. Tilaa on liian vähän ja vaikka kuinka päivittäin kenkiä nostelee takaisin kenkätelineeseen, seuraavassa hetkessä kengät ovat vaeltaneet pois telineestä. Aamuisin, kun lähdemme liikenteeseen eteisen neliöt ovat erityisen ahtaat. Kaikilla nousee viimeistään siinä vaiheessa stressi, kun saamme väistellä toisiamme ja siirtää tappelevia kaksosia erilleen. Jättisuuri eteinen seuraavaan asuntoon, kiitos!

ISOT IKKUNALAUDAT. Tämä ei ehkä ole ykkösprioriteetti asunnon valinnassa, mutta onko mitään tunnelmallisempaa kuin istua ikkunalaudalla teekupin kanssa ja katsella ulos ikkunasta?

Tulevaisuus näyttää millaiseen kotiin muutamme tästä seuraavaksi ja mihin päin Suomea. Nyt ei tietenkään tarvitse istua toimettomana, vaan olemme tehneet haaveilun lisäksi ihan konkreettisiakin toimia. Säästämme nimittäin ASP-tilille. Olen itse omistanut aiemmin yhden asunnon, joten olen oman ASP-tilin tuoman mahdollisuuteni käyttänyt, mutta säästämme puolisoni kanssa yhteisesti hänen ASP-tililleen.

Asuntohaaveilu on myös tärkeää: se auttaa unohtamaan ne repsottavat nurkkaukset omassa kodissa ja motivoimaan asuntosäästämiseen, kun tietää, ettei lopun ikäänsä tarvitse taistella pienen kaappitilan kanssa.

Lue seuraavaksi:

ASP: kaikki mitä sinun pitää tietää säästämisestä, tilistä ja lainasta