Puoli vuotta sitten elokuisena sadepäivänä idea maailmanympärysmatkasta kirkastui mielessäni: se olisi paras mahdollinen päätös ylioppilaskirjoituksille ja sitä edeltäneelle kuukausien uurastukselle.

Kun kolmen hengen matkaseurue oli saatu kasaan, alkoi matkan suunnitteluvaihe. Tällöin emme vielä tienneet, mitä kaikkea odottaa.

Maapallon päätimme kiertää lännestä itään helpomman aikaerorasituksen takia, jonka jälkeen fiilistelimme erilaisia vaihtoehtoja ja vertailimme hintoja. Valmiit lentoyhtiöallianssien lentopassit maailman ympäri olisivat maksaneet tuhansia euroja, joten ne eivät tulleet kyseeseen. Niinpä etsimme yhdensuuntaisia lentoja eri kohteisiin aikamme, kunnes lopulta palapelin palaset loksahtivat paikalleen.

Kolmen viikon matkareitiksi muodostui: Helsinki - San Francisco - Havaiji - Sydney - Singapore - Ho Chi Minh City - Hong Kong - Macao - Helsinki.

Kun lennot oli varattu hyvissä ajoin ennen matkaa, aloitimme majoituksien etsimisen. Kaupungeissa painotimme sijainnin merkitystä minimoidaksemme paikallisliikkumiseen kuluneen ajan. Hotellit ja Airbnb:t varasimme syksyn ja talven aikana.

Hotelliksi San Franciscon suhteellisen kallis hintataso sai meidät valitsemaan pelkistetyn mutta asiallisen keskustahotellin. Vastaavasti Vietnamin halpa hintataso taas mahdollisti Ho Chi Minh Citystä tornitalon hulppean kattohuoneiston vuokraamisen ilman, että matkabudjetti ylittyy.

Havaijilta löysimme Airbnb -huoneiston tornitalon 41. kerroksesta (kuva alla) ja Singaporessa lisäsimme matkaan ripauksen luksusta.

Ennen matkaa huolehdimme kaikille myös tarvittavat rokotukset ja otimme selvää eri maiden maahantulomääräyksistä. Kiitos Suomen arvostetun passin, moneen maahan pääsee viisumivapaasti tai netistä haettava E-viisumi riittää.

Kattavasta matkavakuutuksesta emme halunneet tinkiä. Niinpä huolehdimme, että kaikilla matkalaisilla on sellainen niin sairastapausten kuin matkatavaroidenkin osalta.

Budjettimatkailijan muistilista. Ota ainakin nämä huomioon:

  • Ole valmis käyttämään paljon aikaa matkan suunnitteluun. Monimutkaisen palapelin kokoaminen vaatii työtunteja ja kokonaisuuksien hallintaa.
  • Ole ajoissa liikkeellä.
  • Vertaile lentoja eri vertaussivustojen kautta.
  • Ole joustava niin päivämäärien kuin reitin suhteen.
  • Mieti, mitä matkaltasi haluat: käytätkö rahaa mieluummin hotelleihin vai elämyksiin ja ravintoloihin?
  • Muista huomioida myös kulut kohteessa. Budjetoi elämiseen riittävästi rahaa.
  • Ota kattava matkavakuutus.
  • Ota selvää rokotteista ja maahantulomääräyksistä.
  • Kohteessa lähes poikkeuksetta on halvinta maksaa luotto- tai pankkikortilla paikallisessa valuutassa, mikäli se on mahdollista.
  • Matkustaessa kannattaa ottaa aina 2 korttia mukaan (esim. OP-Visan lisäksi Mastercard) siltä varalta, jos toinen katoaa tms.

Matkalla

Lopulta ylioppilaskirjoitukset ovat takana ja kierros maapallon ympäri on toteutumassa. Nousen kahden kaverini kanssa Helsinki-Vantaan lentoasemalta ilmaan. On aurinkoinen maaliskuun lopun kevätpäivä ja kauan odotettu unelmaloma on alkamassa!

Kuukausia kestänyt matkan suunnitteluvaihe vaihtuu nopeasti leveäksi hymyksi kun Kalifornian lämmin tuulahdus toivottaa meidät tervetulleeksi San Franciscoon. Kurvaamme keskustaan Uberilla, jonka avoimista ikkunoista countrymusiikki tulvii kadulle. Katselemme Tyynellä valtamerellä hyppiviä delfiinejä, ihailemme Golden Gatea ja vierailemme Alcatrazin vankilasaarella.

Lento: Helsinki - Tukholma - San Francisco (Oakland) 281,47€ (sis. matkatavaran 20kg)

Hotelli: San Francisco☆☆ 379€ /4 yötä /3hlö

Eläminen: n. 40€ /hlö /pvä

Matka jatkuu Havaijille, jonka palmujen reunustamilla hiekkarannoilla aaltoilee turkoosi vesi. Mutkikkaat rantatiet kuljettavat meitä luonnonkauniilla saarella ja välissä pulahdamme Tyyneen valtamereen.

Lento: San Francisco - Los Angeles - Honululu 296,23€ (sis. matkatavaran 23kg)

Airbnb: Waikiki, Honolulu 245,80€ /2 yötä /3hlö

Eläminen: n. 40€ /hlö /pvä

Havaijin jätämme taakse tiistaina mutta Sydneyyn saavumme keskiviikkona, sillä ylitämme Tyynellä valtamerellä kansainvälisen päivämäärärajan. Katselemme Sydneyn liikekeskustassa kiiruhtavia pukumiehiä, käyskentelemme maailmankuululla oopperatalolla ja vietämme rantaelämää TV:stä tutulla Bondi beachilla. Nautimme Australian rennosta ilmapiiristä ja merellisen kaupungin lukuisista puistoista.

Lento: Honolulu - Sydney 232,95€ (sis. matkatavaran 25kg)

Hotelli: Sydney ☆☆☆☆ 514,68€ /4 yötä /3hlö

Eläminen: n. 30€ /hlö /pvä

Singaporeen laskeudumme alkuillasta. Lentokoneen ikkunasta siintää lähes kaupungin maamerkiksi muodostunut Marina Bay Sands -hotelli, josta mekin olemme varanneet huoneen. Hotellin kalliin hinnan vuoksi vietämme siellä kuitenkin vain yhden yön - näin emme maksa tyhjillään olevasta huoneesta kulkiessamme itse kaupungilla.

Hotellista toiseen vaihtaminen onnistuu metrolla vaivatta ja aikaisen sisäänkirjautumisen ansiosta saamme huoneemme jo puoliltapäivin. Ei muuta kun kylpytakit päälle ja 57. kerroksen uima-altaalle nauttimaan maisemista!

Lento: Sydney - Singapore 167,29€ (sis. matkatavaran 25kg)

Hotelli: Singapore ☆☆☆☆ 116,66€ /yö /3hlö

Hotelli: Marina Bay Sands ☆☆☆☆☆ 463€ /yö /3hlö

Eläminen: n. 45€ /hlö /pvä

Yksi uusi leima passiin ja olemme saapuneet Vietnamiin. Tässä helteisessä maassa vesipullo pysyy visusti mukana ellei kädessä sitten ole kookos, josta kulautella kookosvettä. Ostamme matkatoimistosta päiväretken Mekong -joen suistolle, vierailemme buddhalaisessa temppelissä ja kohtaamme Vietnamin sodan kauheudet museossa.

Lento: Singapore - Ho Chi Minh City 65,84€ (sis. matkatavaran 25kg)

Airbnb: Ho Chi Minh City 331,64€ /3 yötä /3 hlö

Eläminen: n. 20€ /hlö /pvä

Hong Kongissa loputtomat pilvenpiirtäjät avautuvat eteemme Victoria Peakilta. Otamme lautan Hong Kongin lahden yli ja katselemme kiinalaisen kaupungin ohi virtaavaa ihmistulvaa.

Matkustamme lautalla suomalaisille melko tuntemattomaan Macaoon, jonka satumaisen ylelliset puitteet eivät jätä ketään kylmäksi. Olemme Aasian Las Vegasissa, jossa suihkulähteet tanssivat musiikin tahdissa ja kulta hohtaa niin kirkkaasti, että häikäisee! Toinen toistaan ylellisemmät kasino-hotelli-ostoskeskukset seuraavat toisiaan: askel ja olemme Venetsiassa, toinen ja näemme ikkunasta iltavalaistun Eiffel -tornin.

Lento: Ho Chi Minh City - Hong Kong 65,03€ (sis. matkatavaran 25kg)

Hotelli: Hong Kong ☆☆☆☆ 523,67€ /4 yötä /3 hlö

Eläminen: n. 40€ /hlö /pvä

Lopulta on aika palata kotiin. Kaiken kaikkiaan se, mitä matkasta jäi käteen, on muutakin kuin rusketus ja kasa leimoja passissa. Matkan aikana opimme asioita, joita ei lukiossa opi ja nyt ymmärrämme kiehtovaa maailmaa jälleen hieman paremmin.

Paluulento: Hong Kong - Doha - Helsinki 286,67€ (sis. matkatavaran 30kg)

Lennot ja hotellit maksoivat yhteensä 2250€ /hlö. Kun kulut matkakohteessa ottaa huomioon, koko matkan hinnaksi muodostui 2950€ /hlö.