Milloin omasta kännykän käytöstä on syytä huolestua? Jatkuva kännykän selaaminen kuormittaa aivoja ja saa meidät voimaan huonosti

Puhelin pirisee, WhatsApp hälyttää ja Facebook muistuttaa uusista julkaisuista. Työsähköposti muistuttaa olemassaolostaan ja saapuneet-kansio odottaa malttamattomana perkaamista.

Uhka on aina läsnä ja vaanii taskussa. Tätäkin kirjoittaessani harhaudun selaamaan kännykkääni. Tunnistan eräänlaisen porttiteorian: harmittomalta vaikuttava vilkaisu luisuu huomaamattomasti sosiaalisen median silmäilyyn. Kaikki tämä on myrkkyä tehokkuudelle ja keskittymiskyvylle. Työtehoni romahtaa.
Yhtälö on vaikea: Toisaalta esimerkiksi työsähköposteihin täytyisi reagoida nopeasti. Toisaalta tutkimuksista tiedämme, kuinka jatkuvat keskeytykset vaikuttavat meihin: vaihtaessa tehtävien välillä tehtävien tekeminen hidastuu, virheiden todennäköisyys kasvaa ja aivot kuormittuvat enemmän.
Tasapainon hakeminen on vaikeaa. Ollako läsnä tässä vai etänä? Kuinka nopeasti viesteihin tulisi vastata? Kuinka vaalia omaa keskittymiskykyä?
Minulla ei ole näihin kysymyksiin valmiita vastauksia, vaan jokaisen täytyy miettiä ne itse. Älypuhelimet helpottavat valtavasti elämäämme. Viestintä ja tiedonvälitys ovat mullistuneet viime vuosina, ja monet palvelut siirtyneet käden ulottuville mobiiliin. Hyödyt ovat kiistattomat.
Huonosti käytettynä älypuhelimiin liittyy kuitenkin haittavaikutuksia. Jos oma kännykän käyttö tuntuu aikaa vievältä ja kuormittavalta, voi omien käyttötottumuksien tarkastelu olla paikallaan. Jatkuva ärsykkeiden hakeminen ja koukuttaville algoritmeille alistuminen altistavat liikakäytölle.
Itse olen tullut siihen tulokseen, että kiintymyssuhde puhelimeen on turvallinen silloin, kun se kestää myös erot. Silloin kun tekee keskittymistä vaativaa työtä tai tapaa ihmisiä, kännykän voi pitää poissa. Muuten sen voi pitää näkyvillä. Somea kannattaa nauttia kohtuudella. Silloin siitä nauttii eniten.
Mitä mieltä sinä olet? Kuinka nopeasti viesteihin tulisi vastata? Kuinka omaa keskittymiskykyä voi vaalia? Paljonko sinä vietät aikaa sosiaalisessa mediassa?
Olen asioihin avoimen positiivisesti suhtautuva opiskelija. Op.median omistaja-asiakasbloggaajana kirjoitan sijoittamisesta ja rahankäytöstä sekä omasta arjestani ja elämästäni tuoden nuorten ääntä kuuluville. Hyvin monipuoliset teemat hyvästä elämästä, yhteiskuntaan ja talouteen kiinnostavat minua.
Lisää aiheesta
Aiemmat kirjoitukset
- Euro päivässä on pieni hinta paremmasta eläkkeestä
- Sopiiko osakesäästötili opiskelijalle?
- Pitkäaikaissäästäminen - sanahirviö vai avain vaurastumiseen?
- Miljonääriksi kymmenessä tuhannessa päivässä
- Kaikki meistä käyttävät tietokonetta mutta harva osaa käyttää sitä - tässä 10 simppeliä vinkkiä, jotka jokaisen pitäisi osata
