Opintolaina - uhka vai mahdollisuus?
Kannattaako opintolainaa ottaa?
Korkeakoulututkinnot kestävät meillä Suomessa yleensä kolmesta ja puolesta vuodesta kuuteen vuoteen. Sen ajan opiskelijat saavat Kelalta opintotukea ja mahdollisesti asumistukea, mikä on tottakai erittäin hienoa, mutta tuet ovat valitettavasti niin pieniä, että hyvin harva tulee pelkästään niillä toimeen. Sen vuoksi opiskelijoille tarjotaan valtion takaamaa opintolainaa, jota voi nostaa 650 euroa kuukaudessa. Monet opiskelijat varmasti miettivät onko opintolaina ennemmin uhka vai mahdollisuus ja täytyykö lainaa nostaa tullakseen toimeen vai löytyisikö toimeentulon varmistamiseen muita keinoja.
Itse kuuluin ensimmäiset opiskeluvuoteni tuohon jälkimmäiseen ryhmään ja välttelin opintolainan nostamista viimeiseen asti. Tein opintojen ohessa töitä ja elin säästeliäästi. Neljännen opiskeluvuoteni alussa kuitenkin päätin, että nyt on minun aikani keskittyä pelkästään opiskeluun ja lopetin säännöllisen palkkatyön. Samalla tein päätöksen siitä, että pyrin lähtökohtaisesti tulemaan toimeen tuilla, säästöilläni ja satunnaisilla palkkatuloilla, mutta nostan tarvittaessa myös opintolainaa. Päätin, että en halua joutua kituuttelemaan tilanteessa, jossa tilin saldo pyörii muutamissa euroissa ja joudun laskemaan jokaisen käyttämäni sentin. Raha on nimittäin asia, mikä aiheuttaa stressiä ainakin minulle opiskelijana ja halusin minimoida siihen liittyvän stressin käymällä jo etukäteen läpi ajatusketjun opintolainan nostamisesta tarpeen vaatiessa.
OP:lla opintolainan hakeminen on todella helppoa ja se onnistuu verkkopankissa nopeasti. Opintolainan nostaminen tilille on vielä nopeampaa ja se hoituu muutamissa minuuteissa. Opintolainaa pystyy pankista nostamaan siten, että se tulee joka kuukausi automaattisesti tilille tai siten, että sitä nostetaan itse aina tarvittaessa sen verran kuin tarve on. Mikäli lainaa ei ole nostanut lukuvuoden aikana kokonaan, lainapäätöksen mukaisen jäljelle jääneen summan voi tarvittaessa nostaa heinäkuun loppuun mennessä. Mikäli kesällä siis tulee yllättäviä menoja tai ei vaikka sattuisi saamaan kesätöitä, opintolainan nostaminen voi helpottaa taloudellista tilannetta.
Itse olen valinnut, että nostan opintolainaa tarpeen mukaan, koska en sitä joka kuukausi tarvitse ja pyrin kuitenkin pitämään lainasumman mahdollisimman pienenä, jotta saisin sen maksettua nopeammin takaisin valmistumiseni jälkeen. Koska olen vaihtanut opiskelupaikkaa kahdesti, en valitettavasti kuulu niiden onnekkaiden joukkoon, jotka ovat oikeutettuja opintolainahyvitykseen.
Opintolainahyvitykseen oikeutettuja ovat korkeakouluopiskelijat, jotka ovat aloittaneet opintonsa 1.8.2014 jälkeen ja suorittavat tutkintonsa määräajassa. Ehtona on myös se, että lainaa on nostettu yli 2500 euroa. Opintolainaa hyvitetään korkeintaan 40 prosenttia siitä summasta, joka menee yli tuon 2500 euron rajan, mutta hyvityksessä on myös maksimimäärä. Opiskeluajan lasku alkaa sen lukukauden alusta, jolloin opiskelija on ottanut vastaan ensimmäisen opiskelupaikkansa ja päättyy sen lukukauden viimeiseen päivään, jolloin opiskelija valmistuu. Mahdollisuus tähän opintolainahyvitykseen kannattaa siis ehdottomasti pitää mielessä lainaa nostaessa ja opintoja suorittaessa.
Kaiken kaikkiaan opintolaina on minun mielestäni hyvä vaihtoehto ja sen olemassaolo kannattaa pitää mielessä, vaikkei lainaa heti opintojen alussa nostaisikaan. Opintolaina on valtion takaama, sen korot ovat pienet, takaisinmaksu alkaa vasta kaksi vuotta opintojen loppumisen jälkeen ja parhaimmassa tapauksessa Kela hyvittää lainasta jopa useampia tonneja. Mikäli opintojen ohessa ehtii tehdä töitä, suosittelen sitä lämpimästi, mutta töitä ei missään nimessä kannata tehdä liikaa eikä etenkään opintojen kustannuksella. Jos voisin itse kelata aikaa taaksepäin muutaman vuoden, niin tekisin koulun ohessa töitä muutaman vuoron viikossa ja nostaisin tarvittaessa pienen summan opintolainaa kuukausittain. Opiskelijaelämääkin eletään kuitenkin todennäköisesti vain kerran elämässä, joten siitä ajasta pitäisi ehtiä nauttiakin eikä se oikein onnistu, mikäli viikon jokaisena päivänä on joko töitä, koulua tai molempia. Toki opintolainaa nostaessa täytyy pitää järki mukana ja pohtia tarkoin paljonko lainaa tarvitsee ja paljonko sitä nostaa. Laina on kuitenkin aina rahaa, joka täytyy maksaa takaisin ennemmin tai myöhemmin.
Tutustu Cian omaan Ciames-blogiin.
Lue seuraavaksi:
Hae opintolainaa verkkopankissa.
Olen 23-vuotias oululainen opiskelija. Rakastan hyvää musiikkia, kirjoittamista ja uusien asioiden oivaltamista. Vapaa-ajallani urheilen, vietän aikaa läheisteni kanssa, kirjoitan omaa blogiani ja yritän opetella ottamaan välillä rennosti. Postaukseni käsittelevät opiskelijaelämää, rahankäyttöä ja säästämistä.
Lisää aiheesta
Aiemmat kirjoitukset
- Rahankäyttö opintojen alussa vs. valmistumisen kynnyksellä
- Monimuoto-opiskelu – mitä se on ja kenelle se sopii?
- Kesätöistä takaisin koulun penkille – miten kiristää kukkaron nyörejä?
- Vaikeuksia kesätöiden hakemisen kanssa? Katso 5 vinkkiä, joilla pääset alkuun
- Töitä opintojen ohessa vai ei? Uskalsin tehdä päätöksen, jota en kadu