Valuuttakauppa on käyttänyt sähköisiä järjestelmiä ja ratkaisuja koko 2000-luvun ajan. Samaan aikaan tietoliikenneyhteydet ovat nopeutuneet monikertaisiksi ja liikuteltavan tiedon määrä on kasvanut valtavasti. Huima kehitys asettaa vaateita uuden aikakauden tuotteille myös kansainvälisen maksamisen ja valuuttakaupan osalta.

– Asiakkaat odottavat ja vaativat meiltä uuden sukupolven prosesseja, jotka vastaavat tämän päivän tasoa nopeuden, laadun ja luotettavuuden osalta.

Näin kuvaa sinänsä tervettä painetta business lead Jarmo Koukonen OP Yrityspankista. Hän muistuttaa, että valuuttakauppa ei ole itsessään mitään ilman yrityksen reaalitaloutta, joka luo perustan myös valuuttakaupalle. Maksamisen järjestelmät ovat vahvassa kehitysvaiheessa, mikä heijastuu suoraan valuuttakauppaan.

– Reaaliaikamaksaminen on tällä hetkellä kuuma teema ja iso ajuri kehittää prosesseja. Se heittää haasteen valuuttakaupalle – maksujen pitää pystyä tapahtumaan reaaliajassa.

OP Ryhmässä on tartuttu alalle heitettyyn kehitysvaateeseen tarmolla. Tuloksena on valuuttakaupan osalta valmiit ratkaisut nopean kansainvälisen maksamisen aikaan saamiseksi.

– Meillä on tarjota uudet digitaaliset reaaliaikaiset rajapintaratkaisut kansainvälisen maksamisen reaaliaikaisia prosesseja varten.

SWIFT GPI toi maksujen läpimenoajat uudelle tasolle

Kansainvälisen maksamisen prosesseissa on ollut paljon pullonkauloja ja hitauksia. Vielä vähän aikaa sitten maksu Suomesta Ruotsiin tai Kanadaan saattoi olla perillä vasta päivän tai parin päästä. Iso askel parempaan tapahtui viime vuonna, kiitos SEPA pikasiirtopalvelun käyttöönoton.

– SWIFT GPI -palvelu siirsi maksujen läpimenonajat täysin uudelle tasolle, nyt puhumme parhaimmillaan jo muutamasta kymmenestä minuutista, kun maksu on perillä.

Pyrkimys on vielä nopeampaan, seuraava steppi vie maksamisen puhtaasti reaaliaikaan, jolloin sekuntien läpimenoaika on arkipäivää. Valuuttakaupan osalta hyppäys uudelle tasolle on jo mahdollista, nyt pitää odottaa samaa valmiutta maksamisen ja koko prosessin kannalta.

– Mahdollisuus tähän tulee jo lähivuosina, menossa on muun muassa Pohjoismaiden reaaliaikamaksamisen P27-projekti.

Koko maksamisen prosessin nopeutuminen on eittämättä suuri digitalisoitumisesta koituva hyöty. Koukonen nostaa sen rinnalle myös läpinäkyvyyden ja kustannussäästön.

– Asiakas voi seurata maksun etenemistä reaaliaikaisesti. Kustannukset laskevat uudistusten myötä rajusti, kyse on kymmenistä prosenteista. Eikä pidä unohtaa prosessihyötyä.

Koukonen viittaa koko maksamisprosessin hyödyn osalta täysin sähköiseen järjestelmään, jossa operatiiviset riskit ovat vähäiset ja luottamus järjestelmää kohtaan hyvä.

Pk-yritykset hyötyvät digitalisoituvasta valuuttakaupasta ja riskien suojaamisesta

Valuuttakaupassa ja suojauksissa digitalisoitumisen tuomista hyödyistä on nautittu jo vuosia. Esimerkiksi valuuttojen hinnat päivittyvät useita kertoja sekunnissa automatiikan ja robotiikan avulla. Koukonen näkee reaaliaikaisen maksamisen kehityksen lisäksi merkittäviä harppauksia valuuttasuojausten puolella.

– Erityyppisten mallinnusten käyttäminen ja yrityksen haluaman suojauspolitiikan toteuttaminen automatisoituna on uusi kehitysaskel. Pienet ja keskisuuret yritykset saavat tätä kautta samat hyödyt kuin suuryritykset. Näihin meiltä löytyykin jo uraauurtavat ratkaisuvaihtoehdot asiakkaillemme.

Kun alustat, järjestelmät ja mallinnusratkaisut ovat yhä useamman yrityksen tavoitettavissa, vaikuttaa se asiakaskohtaisiin kustannuksiin alentavasti ja luo samalla merkittäviä hyötyjä asiakkaan kokonaisprosesseille.

Tee yrityksesi jatkuvasta valuuttakaupankäynnistä helppoa OP FX Managerin avulla.

Lue myös: Pohjoismainen maksualue rakenteilla: Tavoitteena helpottaa liiketoimintaa ja innovaatioita koko alueella