Gim Oy

Gim Oy on vuonna 2014 perustettu yritys, joka kehittää erityisesti itsenäisissä roboteissa hyödynnettävää navigointi- ja paikannustekniikkaa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi katuja vartioivaa turvarobottia tai jalkapallokentän huoltorobottia.

Robotiikan suhteen tapahtuu nyt paljon, toteaa Gim Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Jari Saarinen.

– Uusia teollisuussovelluksia tulee melkein päivittäin, ja robotiikkaa kokeillaan monella alalla.

Saarisen mukaan robotiikka on vakiinnuttamassa asemaansa erityisesti logistiikan alalla. Sähköinen kaupankäynti lisää logistiikan tarvetta ja samalla robotiikka laajenee tehtaista ja varastoista yhä pienempiin yksiköihin. Esimerkiksi ruokakaupoissa voidaan pian nähdä inventaariorobotteja, jotka kulkevat hyllyjen väleillä ja pitävät huolen niiden täyttämisestä.

Tällä hetkellä Espoossa sijaitseva yritys kehittää uudenlaista opasrobottia näkövammaisille ihmisille. Hankkeen lähtökohtana olivat yli 30 näkövammaisen henkilön haastattelut heidän tarpeistaan.

– Ideana on tarjota yksi uusi ulottuvuus ulkona liikkumisen mahdollistamiseen. Käytämme havainnointiteknologiaa, joka lisää perusturvallisuutta.

Cargotec

Cargotec on älykkäiden lastin- ja kuormankäsittelyalan ratkaisujen toimittaja, joka toimii jo yli sadassa maassa. Yritys hyödyntää robotiikkaa muun muassa talous- ja finanssihallinnossa, myynnin taustatoiminnoissa sekä palvelujen tuottamisen taustatoiminnoissa, kertoo kehityspäällikkö Tuula Virtanen.

Virtasen mukaan merkittäviä hyötyjä ovat datan laadun parantuminen, prosessien nopeutuminen sekä kustannussäästöt. Jokainen robotiikkaprosessi raportoi tuottamansa hyödyn työskentelyn ohessa automaattisesti, joten kehitystä on helppo seurata.

– Ohjelmistorobotti on parhaimmillaan tiimin jäsen, joka hoitaa toistuvat ja joskus pitkästyttävätkin rutiinityöt, hän kuvailee.

Esimerkiksi uusien laitteisto-osien tietojen syöttäminen tarvittaviin tietojärjestelmiin on työläs toimenpide, mutta robotin käyttöönoton jälkeen siihen tarvitaan Cargotecin asiantuntijoiden työaikaa enää alle 10 prosenttia alkuperäisestä määrästä.

Cimcorp Oy

Ulvilassa toimiva Cimcorp Oy valmistaa robotiikkaan perustuvia automaatiojärjestelmiä rengasteollisuuden ja jakelukeskusten käyttöön. Sen asiakkaita ovat esimerkiksi Michelin, Nokian Renkaat, Valio, Fazer ja Hartwall.

– Ratkaisuillamme voidaan automatisoida esimerkiksi koko rengastehtaan materiaalinhallinta raaka-ainevarastosta valmiiden renkaiden lähetystoimintoihin asti, kuvailee projektitoiminnasta vastaava johtaja Jari Jylli.

Elintarviketeollisuuden ja vähittäiskaupan tarpeisiin yritys toimittaa keräilyjärjestelmiä, joiden erikoisuutena on niin kutsuttu modulaarisuus. Itsenäisesti toimivista osista koostuvat järjestelmät helpottavat Jyllin mukaan investointipäätöksiä sekä tuotannon käynnistämistä.

– Portaalirobotteihin perustuvassa keräilyjärjestelmässä tuotteiden varastointi ja keräily myös tapahtuvat yhdessä ja samassa tilassa, mikä lisää tehokkuutta, Jylli toteaa.

Järjestelmiä myydään ympäri maailmaa – hiljattain esimerkiksi Espanjan suurin vähittäiskauppaketju Mercadona teki CimCorpilta noin 120 miljoonan euron tilauksen.

Valmet Automotive

Valmet Automotive omistaa Suomen ainoan henkilöautoja valmistavan tehtaan Uudessakaupungissa. Robotiikka on tehtaalle elinehto, kertoo Valmetin vanhempi projekti-insinööri Mika Marttila.

– Meidän automaatioasteemme hitsaamossa on yli 95 prosenttia ja vain asennus- sekä viimeistelytyötä tehdään manuaalisesti. Robotiikka on edellytys sille, että Suomessa voidaan tehdä autoja.

Taloudellisuuden lisäksi robotiikkaa käytetään Uudessakaupungissa esimerkiksi työergonomian ja työnlaadun kehittämiseksi. Siinä missä ihminen voi tuottaa vaihtelevaa jälkeä, robotti tekee asiat aina täysin samalla tavalla.

Tulevaisuudessa robottien monikäyttöisyys ja sitä kautta tehokkuus tulevat lisääntymään. Jo nyt Valmetilla sama robotti voi esimerkiksi tehdä pistehitsausta ja liimausta.

Pian nähdään enemmän myös ihmisen ja robotin välistä yhteistyötä, ennustaa Marttila.

– Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että robotti tuo ihmiselle tietyn komponentin, jonka ihminen sitten ruuvaa kiinni autoon. Kun robotit ja ihmiset työskentelevät samassa tilassa, turvallisuuteen täytyy kiinnittää erityistä huomiota.