Hannele toteutti unelmansa: muutti Italiaan, löysi rakkauden ja perusti hotellin
Lisää aiheesta
It-alalla menestyksekästä uraa luonut Hannele Piipari unelmoi pitkään elämästä palmujen ja turkoosin meren äärellä. Italiaan muutettuaan hän toteutti myös toisen unelmansa ja perusti oman hotellin.
Se, että Hannele Piiparilla on tänä päivänä oma pieni hotelli Italiassa, on monien sattumien summa.
Kansainvälisessä it-alan yrityksessä työskennelleen Piiparin kelkka kääntyi reilut kahdeksan vuotta sitten. Kun Piipari varasi itselleen Rooman-lennot, hänen oli tarkoitus vain viettää joululoma saapasmaassa ja pitää pohdintatauko huonosti toimineesta parisuhteesta.
Roomassa Piipari kierteli kaupungilla ja teki pitkiä juoksulenkkejä. Mielessään hän pohti, mitä hän haluaa elämältä seuraavaksi.
–Olin unelmoinut lapsuudesta asti kodista kultaisen hiekkarannan ja palmujen lähellä, ja ajatellut toteuttaa unelmani sitten, kun olen viisikymmentä.
Matkalla nelikymppinen nainen kyseenalaisti kuitenkin omaa ajatteluaan ja kysyi itseltään, että miksei saman tien, nyt?
–Yhdessä vaateliikkeessä myyjä alkoi keskustella kanssani, ja unelmasta kerrottuani hän ehdotti, että jatkaisin matkaani hänen kotikaupunkiinsa Vastoon.
Piipari otti vinkistä vaarin.
–Vajaata kahta kuukautta myöhemmin lensin uudelleen Helsingistä Roomaan, vuokrasin auton ja lähdin ajamaan vajaan kolmensadan kilometrin päässä sijaitsevaan pikkukaupunkiin.
Vastosta hän tiesi lähtiessään oikeastaan vain sen, että kaupungissa on upea ranta.
Aluksi edullinen vapaa-ajanasunto
Kaakkois-Italiassa sijaitsevassa kaupungissa Piipari rakastui ensimmäisenä juuri Vasto Marinan rantaan.
–Kun katselin kahdeksan kilometriä mittaista rantaa korkealta kaupungilta, minusta tuntui kuin olisin tullut maisemaan, jota olen aina hakenut.
40 000 asukkaan kaupungissa Piiparia viehätti myös historiallinen keskusta sekä kaupunkia ympäröivä, Euroopan vihrein Abruzzon alue.
–Vastossa on mahdollista käydä kauniina kevätpäivänä sekä Adrianmeressä uimassa että mennä hiihtämään läheisille vuorille, Piipari kertoo.
Aamulenkillä ollessaan hän vertaili Suomea ja maisemia, jotka ympäröivät häntä Vastossa. Piipari päätti olla empimättä.
–Seuraavana aamuna ostin asunnon, ja sitä seuraavana päivänä maksoin asunnosta käsirahan.
Hänestä asunnon hankkiminen oli myös taloudellisesti loistava päätös.
–Sain 85 neliötä, viinikellarin, autotallin ja kaksi merenpuoleista parveketta halvemmalla kuin mitä yksiöt maksavat Helsingissä.
Rakkaus sai muuttamaan pysyvästi
Alun perin Vaston-kodin piti olla vapaa-ajanasunto, mutta pian kuvaan astui rakkaus.
–Tapasin nykyisen puolisoni aamulenkillä merenrannalla.
Kun Piiparin ja Umberto Marinozzin välinen suhde syveni, tuli seuraavan siirron aika.
–Etätyö oli jo siihen aikaan trendi it-alalla. Esimerkiksi monien isojen amerikkalaisfirmojen henkilökuntaa työskenteli Piilaakson sijaan muissa osavaltioissa ja oman maan ulkopuolella alhaisemman hintatason ja paremman ilmaston alueilla.
Kun Piipari alkoi pohtia vastaavaa toimintamallia, kansainvälisessä softayrityksessä näytettiin vihreää valoa.
–Meidän yrityksemme oli kasvamassa vahvasti myös Etelä-Euroopassa, ja onnistuin siirtymään Italiaan saman firman työntekijänä, vuosien varrella pari kertaa työtehtäviä vaihtanut ja sittemmin Etelä-Italian myyntivastuussa ollut Piipari kertoo.
Haasteena kielen oppiminen
Vuonna 2014 tapahtunut Italiaan muutto sujui iloisissa ja odottavissa tunnelmissa.
–En olisi halunnut missään tapauksessa muuttaa Toscanaan tai muille massaturismin valtaamille alueille, ja olinhan tavannut Vastossa myös elämäni rakkauden.
Helsingin Punavuoressa sijainneen asuntonsa hän oli jo myynyt.
–Asunnossa oli kiinni paljon pääomaa, ja vaikka Helsingistä pidin, isot unelmani olivat kuitenkin muualla, Piipari sanoo.
Italian päässä hänelle haasteellisinta oli kielen oppiminen – muuttaessaan Piipari osasi italiaa vain turistiperuskurssin verran.
–Ensimmäiset puolitoista vuotta olivat shokkihoitoa. Minulla oli jatkuvasti kännykän sanakirja auki, ja rallattelin paljon italialaisia lauluja, joiden avulla opin esimerkiksi verbien taivutusta.
Haave omasta yrityksestä konkretisoitui
Jo ennen lopullista muuttoaan Piipari oli haaveillut perustavansa yrityksen jonnekin, missä hän voisi elää unelmiensa merenrannalla.
–Siinäkin suhteessa olin ajatellut, että teen harppauksen sitten kun olen viisikymmentä.
Italiassa hän puki unelmansa sanoiksi.
–Yrityksen toimialaa en aluksi niin tarkasti päättänyt, vaan ajatus majoitusliikkeestä kypsyi vuosien varrella puolison kanssa keskustellessani.
Kun Piipari sai kuulla, että Vaston historiallisessa keskuksessa oli tullut myyntiin juuri oikeankokoinen kiinteistö, hän laittoi pyörät pyörimään.
–Näin rakennuksen hotellina, johon tulisi viisi luksustasoista huonetta.
Ostohetkellä kahdesta eri rakennuksesta koostunut kiinteistö oli kuin pommin jäljiltä. Tiloissa oli aloitettu hotelliprojekti parikymmentä vuotta aiemmin, mutta muutostyöt olivat jääneet alkutekijöihinsä.
Remontti vaati hurjasti työtä
Italian byrokratia ja vanhaan, julkisivultaan suojeltuun rakennukseen liittyvät säädökset asettivat remontille melkoisia haasteita. Esimerkiksi nostokurkea sai käyttää vain rajallisen ajan, ja Piipari ja rakennusmiehet kantoivat nelikerroksisessa rakennuksessa valtavan määrän soraa ja sementtiä alas – ja rakennustarvikkeita ylös.
Myös vanhan rakennuksen remontointikulut yllättivät.
–Lakkasin laskemasta kustannuksia siinä vaiheessa, kun olimme ylittäneet budjetin neljälläkymmenellä prosentilla, Piipari kertoo.
Kun hänellä meinasi olla usko koetuksella, kopin otti puoliso.
–Italiassa rakennussektori on villi länsi, joten Umberton rakennusmestaria vastaava koulutus ja vuosikymmenten kokemus rakennusalalta oli korvaamatonta.
Emäntä, siivoaja ja vastaanottovirkailija
Palazzo Florio Boutique Residence avasi ovensa vuosi sitten kesäkuun lopulla.
–Silloin koronarajoitukset olivat löyhempiä, ja olimme täynnä koko ajan heinäkuusta lokakuulle, Piipari kertoo.
Lokakuun puolivälissä pandemiatilanne tiukkeni uudelleen, ja suurin osa Italian hotelleista meni tilapäisesti kiinni.
Piipari toimi hiljaisina kuukausina itse niin hotellin emäntänä, siivoajana kuin vastaanottovirkailijanakin. Hänestä hotellin pyörittämisessä parasta on ihmisten kohtaaminen ja riemu siitä, että niin yrityksen pienet kuin isotkin päätökset saa tehdä itse. Palazzo Florion konseptin ytimenä on ajatus, että asiakkaita kohdellaan kuin ystäviä.
–Soitan jo etukäteen kaikille vieraille ja kysyn, voinko varata heille vaikkapa pyöräretken, paikan rannalta tai pöydän romanttisesta ravintolasta.
–Ihmiset ovat olleet tosi ilahtuneita ja kertoneet, että he eivät ole kokeneet vastaavaa koskaan aikaisemmin, Piipari kertoo.
Asiakkailta viiden tähden palautetta
Kun Italian lockdown-tilanne päättyi huhtikuun lopussa, kotimaiset turistit alkoivat hiljalleen palata Vastoon ja Palazzo Florioon.
–Teen yhteistyötä parin elämysmatkailuyrityksen kanssa. Meidän vieraamme voivat esimerkiksi käydä paikallisen ruoan kokkauskurssin, vierailla viinitiloilla ja tutustua rannikkoon opastetuilla pyöräretkillä.
Toistaiseksi asiakkailla on ollut Palazzo Floriosta pelkkää hyvää sanottavaa.
–Olen saanut vieraista myös uusia ystäviä, kun olemme jääneet lörpöttelemään ja saattaneet päätyä yhdessä ulos aperitiiville.
Henkilökohtaisen palautteen lisäksi myös vieraiden netissä julkaiseman arvostelut lämmittävät mieltä.
–Tähän mennessä meillä on Googlessa ja Tripadvisorissa viisi tähteä, Piipari kertoo.
Lue myös:
Elina hyppäsi pois oravanpyörästä – säästöt ja sijoitukset toivat turvaa elämänmuutoksessa
Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin! |