Nuoret eivät unelmoikaan julkkiksen urasta – suuri osa kaipaa taloudellista turvaa
Toisin kuin moni aikuinen kuvittelee, tuoreen selvityksen mukaan vain 14 prosenttia nuorista haaveilee julkisuudesta. Raha oli tärkeimpien unelmien joukossa. Unelmien esteenä pidettiin ennen kaikkea epävarmuutta tulevasta.
Keski-ikäisillä on tapana ajatella, että nykynuoret odottavat työelämältä mahdottomia ja ovat lähinnä kiinnostuneita julkisuuteen pääsemisestä ilman omaa panosta.
Tämä ei kuitenkaan näytä olevan totta toukokuussa julkaistun selvityksen mukaan.
Lasten ja nuorten säätiö haastatteli yli 2700 yläkouluikäistä nuorta heidän unelmistaan. Julkisuudesta haaveili vain 14 prosenttia vastaajista. Sen sijaan nuorten unelmissa korostuivat esimerkiksi tulevaisuuden työpaikka, raha, harrastukset, matkustaminen ja monet hyvinvointiin liittyvät asiat.
– Nuoriin liitetään usein asioita, jotka ovat aikuisten mielestä kyseenalaisia. Ajatellaan esimerkiksi, että nuoret unelmoisivat julkisuudesta ja miljonäärielämästä ilman, että sen eteen täytyisi tehdä töitä. Tämä stereotypia kertoo enemmän aikuisista kuin nuorista, sanoo Lasten ja nuorten säätiön toimitusjohtaja Olli Alanen.
Miltei puolet haaveili rahasta
Yksi selvityksessä korostunut seikka oli raha: siitä unelmoi 48 prosenttia vastaajista. Neljännes nuorista uskoi, että rahanpuute olisi este unelmien toteutumiselle.
– Toki rikastumisestakin unelmoitiin, mutta varsinkin avovastauksissa näkyi selkeästi jo pidempään jatkunut vaikea taloustilanne. Nuoret halusivat saavuttaa taloudellisen tasapainon.
Aika vahvasti unelmat liittyivät hyvinkin tavallisiin, jopa arkisiin asioihin.
Alanen ei ihmettele sitä, että raha nousi vastauksissa esiin. Taloustilanne on erilainen kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.
Työelämää pidettiin yhtenä edellytyksenä unelmien saavuttamiselle. 41 prosenttia nuorista haaveili urasta ja tulevasta työpaikasta.
– Aika vahvasti unelmat liittyivät hyvinkin tavallisiin, jopa arkisiin asioihin. Kaikkein suurin este unelmien toteutumiselle oli epävarmuus tulevasta.
Suuri ero tyttöjen ja poikien välillä
Sukupuolella oli vastauksissa merkitystä. Vajaa neljäsosa pojista oli sitä mieltä, ettei heidän unelmiensa saavuttamiselle ollut esteitä. Tytöistä näin uskoi vain 11 prosenttia.
Pojilla korostuivat ammattiurheilijan uraan ja rikastumiseen liittyvät haaveet. Tyttöjen unelmat liittyivät enemmän matkusteluun ja ihmissuhteisiin, muunsukupuolisten taas itseilmaisuun ja terveyteen.
Poikien haaveet liittyivät useammin menestymiseen ja rahaan kuin tytöillä tai muunsukupuolisilla.
– Esimerkiksi tuoreen Nuorisobarometrin mukaan tyttöjen ja poikien arvojen välillä on yllättävänkin suuria eroja. Tämä on havaittu myös muissa länsimaissa. Tytöt ovat liikkumassa liberaalimpaan suuntaan, pojat taas konservatiivisempaan.
Alanen näkee tässä mahdollisia yhtymäkohtia Lasten ja nuorten säätiön selvitykseen, sillä poikien unelmista voidaan ajatella piirtyvän hieman tyttöjä konservatiivisempi kuva.
Toivoisin, ettei yhdenkään nuoren tarvitsisi unelmoida mielenterveydestä tai perusarkeen riittävästä toimintakyvystä.
– Kiinnostavaa oli, että vaikka tyttöjen unelmat olivat poikia maltillisempia, he olivat epävarmempia sen suhteen, saavuttavatko he niitä. Muunsukupuoliset olivat vieläkin pessimistisempiä.
Monien tutkimusten mukaan vaikeat viime vuodet koronan, Ukrainan sodan ja ilmastokriisin keskellä ovat vaikuttaneet kielteisemmin tyttöjen kuin poikien hyvinvointiin ja tulevaisuudennäkymiin.
– Toivoisin, ettei yhdenkään nuoren tarvitsisi unelmoida mielenterveydestä tai perusarkeen riittävästä toimintakyvystä. Tämäntyyppisiäkin unelmia nousi selvityksessä esiin valitettavan paljon.
Positiivista oli Alasen mukaan se, että nuoret pitivät kyselyssä unelmointia tärkeänä. Ne toivat merkitystä elämään riippumatta siitä, saavuttiko niitä.
–Aineisto piirtää kuvan fiksuista nuorista, joista montaa ahdistaa maailmantilanne.
Nuorten unelmat 2024 -selvitys on osa Lasten ja nuorten säätiön Dreams-ohjelmaa, joka toteutetaan yhteistyössä Pohjola Vakuutuksen kanssa. Ohjelmassa Dreams-lähettiläät vierailevat yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa puhumassa unelmoinnin merkityksestä ja kannustavat nuoria unelmoimaan.