Riikka Koivisto ja Jarno Vastamäki kihlautuivat viime vuoden kesäkuussa juhannuksen tienoilla. Kihlauksesta alkoi innostunut häiden suunnittelu.

Koivisto ja Vastamäki pohtivat vapaa-ajallaan häiden ohjelmaa ja tarjoiluita. Häitä päätettiin juhlia 1. elokuuta 2020 Kangasalan kirkossa.

Vieraslistalla oli lähes 90 sukulaista ja ystävää. Juhla-asuja suunniteltiin. Musiikki on erityisesti Vastamäelle tärkeää ja hän halusi juhliin tietyn livebändin. Koivisto varasi kampaajan hääpäivän aamuksi, Vastamäki visioi itselleen juuri oikeanlaista kultasepällä teetettävää sormusta.

Hääkutsut oli tarkoitus postittaa kirjekuoressa, jota koristaisi pariskunnan kuvalla varustettu postimerkki.

Kutsut saapuivat painosta helmikuun lopussa. Sitten maailmalta alkoi kantautua uutisia koronaviruksesta.

Kirkkohäät vaihtuivat maistraattihäiksi

– Aluksi koronavirukseen liittyvien rajoitusten uutisointi oli ristiriitaista. Ei voinut tietää, onko kokoontumiskielto voimassa toukokuun puoliväliin vai peräti vuoteen 2022 asti, Riikka Koivisto muistelee.

Pariskunta odotteli jonkin aikaa, kunnes he totesivat, että häitä ei voisi juhlia kunnolla edes elokuussa.

– Olo oli surullinen ja pettynyt, sillä olimme odottaneet häitä niin kovasti. Emme kuitenkaan halua riskeerata lähipiiriin kuuluvien riskiryhmien terveyttä.

Häiden siirtäminen ei lopulta ollut Koivistolle ja Vastamäelle vaihtoehto. Molemmista tuntui kurjalta, jos häät siirtyisivät kauas tulevaisuuteen.

– Päätimme, että rakkaus on tärkein ja menemme naimisiin maistraatissa lastemme todistaessa. Vaati sulattelua, että juhlasta puuttuisi rituaali, juhlavuus ja ihmiset.

Riikka Koivisto ja Jarno Vastamäki viettivät pienimuotoiset häät korona-ajan vuoksi.

Alkukevään kirkkovihkimisiä kolmannes vähemmän

Moni muukin kevään ja kesän hääpari on tehnyt muutoksia suunnitelmiinsa. Kirkkohallituksen tilastoissa häiden perumiset näkyvät niin, että alkukevään koronaviikkoina avioliittoon vihkimisiä on Suomen seurakunnissa ollut viikottain noin kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

– Vihkimisiä on maalis-huhtikuussa yleensäkin aika vähän kesään verrattuna, joten lukumääräisesti muutos ei vielä ole suuri, toteaa Kirkkohallituksen viestintäpäällikkö, pastori Eeva-Kaisa Heikura.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa maalis-huhtikuun vihkimisistä noin puolet siirrettiin myöhemmin vietettäväksi.

– Jotkut pitivät nyt pienen vihkimisen ja ajattelevat viettävänsä suuremman juhlan myöhemmin loppukesästä tai syksystä, toteaa kirkkoherra, tuomiorovasti Marja Heltelä.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa on useita suosittuja vihkikirkkoja, joihin on varattu kesä-syyskuulle vihkimisiä tai avioliiton siunaamisia 252 kappaletta.

– Mitään massasiirtämisiä ei ole olemassa. Keskusteluja siirtämisistä on käyty parien kanssa. Ehkä monet odottavat nyt valtiovallan päätöksiä, Heltelä toteaa.

Siviilivihkimisiäkin peruutettu

Maistraateissa eli Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikoissa eri puolilla Suomea vihkimisten peruutuksia oli tullut arviolta 120 kappaletta maaliskuun alusta huhtikuun puoliväliin mennessä.

– Peruutuksia tulee koko ajan lisää, arvioi johtaja Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.

Siviilivihkimisiä on lähinnä vain peruttu siirtämisten sijaan, sillä uuden ajan saa melko nopeasti myöhemminkin.

Koronarajoitusten aikaan maistraateissa on tarkat ohjeet vihkimisiin: Paikanpäälle voi tulla vain vihkipari ja neljä todistajaa. Maistraateissa on myös ohjeistus etäisyyksistä ja kättelykielto. Joissakin maistraateissa on vihitty ulkotiloissa, esimerkiksi sisäpihoilla.

Uuden hääpäivän päättäminen on hankalaa

Osa hääpareista on siirtänyt häitään suosiolla pidemmälle tulevaisuuteen.

Näin tekivät oululaiset Paula Roppola ja Teemu Junila, joiden piti juhlia häitään Siikajoella heinäkuun alussa reilun sadan juhlavieraan kanssa.

– Olimme suunnitelleet häitä yli vuoden. Juhlapaikka, pitopalvelu ja bändi oli varattuna ja kutsut tilattuna, kun päädyimme maaliskuussa ratkaisuun, että juhlat pitää siirtää, pariskunta kertoo.

Päätös häiden perumisesta ehtiin jo ennen virallisia rajoitustoimenpiteitä.

– Vaikka juhlat saisi saisi pitää, se ei olisi välttämättä turvallista riskiryhmille vielä heinäkuussa. Harmittaa, että työtä on mennyt hirveästi hukkaan, mutta muuta vaihtoehtoa ei ole.

Roppola ja Junnila eivät ole vielä lyöneet lukkoon uutta hääpäivää. Pohdinnassa on joko joulukuun loskahäät tai sitten päivän siirto vuodella eteenpäin. Sen kalenterointi on kuitenkin alkuperäistä päivää hankalampaa.

– Talvihäissä voisimme pitää samat palvelut, mikä olisi helpompaa, sillä esimerkiksi pitopalveluiden vertailu ja valinta oli aikamoinen prosessi. Toisaalta olisimme halunneet juhlia kesällä tietyssä tilassa kartanon pihalla, emmekä tiedä vielä haluammeko luopua tilasta, Paula Roppola pohtii.

Päänvaivaa aiheuttaa myös se, että pariskunta miettii mahdollista perheenlisäystä.

– Häitä olisi kiva juhlia kunnolla, mutta juhlien luonne muuttuu, jos olisin häiden aikaan raskaana. Toisaalta kun ikää alkaa olla, perheenperustaminen pitäisi priorisoida, jos sitä aikoo edes yrittää, 32-vuotias Roppola pohtii.

Kun tilanne sallii, Koivisto ja Vastamäki järjestävät ehkä isommat juhlat avioliittonsa kunniaksi.

"Ikimuistoiset poikkeushäät”

Riikka Koivisto ja Jarno Vastamäki saivat lopulta juhlallisen hääpäivän.

Hääpäivän aamuna 24. huhtikuuta Vastamäen järjestämä limusiini haki parin ja heidän lapsensa kotiovelta.

Vihkimisen jälkeen perhe teki yhdessä limusiiniajelun ja nosti lähipiirin kanssa maljat videopuhelun välityksellä. Hääyön pariskunta vietti kaksin hotellin sviitissä.

– Meillä oli ikimuistoiset poikkeushäät. Päivä oli aivan ihana ja saimme siihen juhlan tuntua, Koivisto kertoo.

Sukulaisille ja ystäville on lähdössä myöhemmin hääpäivästä videotallenne. Kun tilanne sallii, joko myöhään syksyllä tai kenties vasta ensi vuonna, avioliittoa on tarkoitus juhlistaa kotipihalla.

– Toivomme, että juhlavieraat pääsevät puutarhajuhliin, vaikka ne eivät olekaan ne oikeat häät.

Lue myös:

Koronakriisistä voi seurata myös hyvää – näiden asioiden arvostus paranee kriisin myötä

Poikkeusolot pakottivat Ainon, 71, kotiinsa karanteeniin: “Harrastukset jäivät tauolle”

Luovasti kriisin keskellä