Omainen kuoli – mitä tehdä sometileille? Muista myös pelitilit
Lisää aiheesta
Oletko sinä testamentannut Facebook-profiilisi? Se kannattaisi – ellet halua elää somessa vielä jopa vuosia kuolemasi jälkeen.
Facebook-profiili säilyy kuoleman jälkeen mutta ei ikuisesti
Kun ihminen kuolee, sähköpostitilit sekä somepalveluiden ja nettikauppojen käyttäjätilit jatkavat elämäänsä, jos niille ei tehdä mitään. Esimerkiksi jos omaiset eivät ilmoita Facebookille ihmisen kuolemasta, Facebook jatkaa muistuttelua kuolleen ihmisen syntymäpäivistä tämän kavereille ja tarjoaa edesmennyttä henkilöä kaveriksi tutuille.
– On hyvin yleistä, että ihmisen kuollessa tämän Facebook-profiili jää elämään. On hurja huomata, miten ihmiset, jotka eivät ole tietoisia Facebook-kaverinsa kuolemasta, saattavat kirjoittaa ihan tavallisia viestejä kuolleen Facebook-seinälle, sanoo Aalto-yliopistolle opinnäytetyön digitaalisesta kuolemasta tehnyt Pii Paappanen.
Ikuisesti käyttäjätilit eivät kuitenkaan säily. Useimmissa palveluissa on käytössä aikaraja, jonka jälkeen käyttäjätili suljetaan automaattisesti, jos sinne ei ole kirjauduttu sisään. Aikaraja voi kuitenkin olla kuukausista vuosiin.
Ilmoita omaisen kuolemasta palveluntarjoajalle
Vastuu palveluiden sulkemisesta jää kuolleen omaisille. Isoilla yrityksillä on selkeät käytännöt miten toimitaan, jos palvelun käyttäjä on kuollut. Muissa tapauksissa omaisten tulee olla yhteydessä palveluntarjoajaan esimerkiksi asiakaspalvelun kautta.
Facebookilla on käytössä lomake, jonka kautta omainen voi pyytää kuolleen henkilön Facebook-profiilin poistamista tai profiilin asettamista muistotilaan. Jälkimmäinen mahdollistaa esimerkiksi muistokirjoitusten jättämisen edesmenneen henkilön Facebook-seinälle. Sama lomake toimii myös tilanteessa, jossa henkilö on todettu lääketieteellisesti toimintakyvyttömäksi esimerkiksi sairauden tai tapaturman takia.
Myös Googlelta, Instagramilta ja LinkedIniltä löytyvät vastaavat lomakkeet.
Pelkällä ilmoituksella tilin sulkeminen ei yleensä onnistu, vaan palveluntarjoajat vaativat kopion kuolintodistuksesta ja ilmoittajan henkilötodistuksesta väärinkäytösten välttämiseksi. Lähetä asiakirjat sivuston tarjoaman lomakkeen kautta suojatulla yhteydellä. Suojatun yhteyden tunnistat nettiselaimen osoiterivillä näkyvästä lukon kuvasta.
Miten saada rahat pokeritililtä perikunnalle?
Vainajalta voi jäädä jälkeen myös digitaalisessa muodossa olevaa rahaa. Yleisimpiä netissä olevia rahatilejä ovat erilaiset nettipokeri- ja muut pelisivustot. Myös sähköinen omaisuus kuuluu perintökaaren mukaisille perillisille, ja mahdolliset voittovarat tulee kirjata perintökirjaan.
Jos edesmennyt henkilö on pelannut rahapelejä suomalaisella sivustolla eli hänellä on käytössä Veikkauksen tili, pelitilin varat palautetaan asiakkaan pankkitilille automaattisesti tämän kuoleman jälkeen ja tili suljetaan. Veikkaus saa tiedon kuolleista henkilöistä väestörekisteristä kerran kuussa.
Ulkomaalaisilta pelifirmoilta rahojen saaminen perinnönjakoa varten on vaikeampaa.
– On ihmisiä, joilla on kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja ulkomaalaisella pokeritilillä, ilman että omaiset tietävät siitä. Peliyrityksellä ei välttämättä ole käyttäjästä muuta tietoa kuin sähköpostiosoite, joka sekin saattaa olla erikseen pelaamista varten perustettu. Tällöin rahat jäävät helposti pelifirmalle ihmisen kuoleman jälkeen, Paappanen sanoo.
Varmimmin vainajan pelirahat on mahdollista saada takaisin, jos omaisilla on tiedossa, mille pelisivustolle vainaja on kirjautunut ja millä käyttäjätunnuksilla. Tällöin rahat voi käydä itse siirtämässä pelisivustolta pois.
Jos käyttäjätunnuksia ei ole tiedossa, kannattaa olla yhteydessä suoraan kyseiseen pelisivustoon. Mikään ei kuitenkaan takaa, että rahoja saadaan takaisin.
Digitaalinen testamentti helpottaa omaisten taakkaa
On tavallista, että vainajan omaiset eivät ole tietoisia kaikista digitaalisista palveluista, joita edesmennyt henkilö on elämänsä aikana käyttänyt. Omaisten työtaakkaa voi halutessaan helpottaa etukäteen omana elinaikanaan laatimalla itselleen digitaalisen testamentin, johon listaa kaikki käytössä olevat nettipalvelut salasanoineen.
Palveluiden oheen voi myös laittaa toiveen, mitä niille haluaa tehtävän oman kuolemansa jälkeen. Tämä on tehtävä kuitenkin omalla vastuulla, sillä useimpien palveluiden käyttöehdoissa kielletään tunnusten luovuttaminen muille.
Facebook ja Google tarjoavat palvelua, jonka avulla käyttäjä voi itse määritellä, mitä haluaa käyttäjätililleen tapahtuvan oman kuolemansa jälkeen. Palvelussa käyttäjä nimittää yhteyshenkilön, joka saa viestin, kun käyttäjätili on ollut käyttämättä tietyn ajan.
Yhteyshenkilön voi valtuuttaa esimerkiksi hoitamaan omaa Facebook-muistotiliä tai antaa hänelle pääsyn Gmail-tiliin.
Lue myös: