Välivuosi ei ole hukkaan heitettyä aikaa
Vaikka opiskelupaikkaa ei irtoaisi ensiyrittämällä, ei kannata huolestua. Välivuosi voi selkeyttää suuntaa ja tuoda opiskeluun kaivatun tauon.
Välivuosi saattaa helpottaa opiskelijan stressiä, sanoo psykologi ja akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro. Hän on tutkinut välivuoden vaikutuksia Suomen Akatemian tutkimushankkeessa.
– Monella voi olla suunta hukassa vielä koulun päättyessä. Oman tien löytäminen vaatii paljon työtä ja myös tietoa, jotta omat kiinnostuksen kohteet saa sovitettua olemassa oleviin opintopolkuihin, Salmela-Aro sanoo.
Vaikka opiskelupaikan ovet eivät aukeaisi ensiyrittämällä tai vaikka ei vielä lukion tai ammattikoulun jälkeen edes tietäisi, minne hakea, voi vetää henkeä ja pohtia, mitä elämältä haluaa.
Välivuotta viettävää nuorta ei saisi painostaa, kunhan on läsnä.
– Nuorilla on kovin erilaisia polkuja, ja polku voi olla onnistunut, vaikka se ei menisi niin kuin muilla.
Opiskelijan välivuosi on Suomessa hyvin yleinen. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 vain 36 prosenttia kevään uusista ylioppilaista jatkoi samana vuonna opintojaan.
Ei tuputtamista vaan kuuntelemista
Vanhempien ja läheisten on syytä muistaa, ettei välivuotta viettävää nuorta saisi syyllistää eikä painostaa, kunhan on läsnä ja tarjoaa tarvittaessa tukea. Jos vuoden tauko pääsee venymään useaksi vuodeksi, saattaa suunta jäädä pitkäksi aikaa löytymättä.
Vinkkejä on syytä antaa nuoren haluamalla tavalla, ei tuputtaen. Tukiverkosto on hyvä pitää laajana – joskus parhaat uudet näkökulmat tulevat oman perheen ulkopuolelta, esimerkiksi kavereiden vanhemmilta.
– Kannattaa pyytää apua myös opinto-ohjaajilta. He osaavat kertoa mahdollisuuksista, joista ei välttämättä itse tiedä.
Vapaaehtoistyö voi avata silmiä vaihtoehdoille, joita ei olisi muuten tullut ajatelleeksi.
Lukion ja ammattikoulun opinto-ohjaajien tuki kuuluu myös välivuottaan viettäville, mikä on Salmela-Aron mielestä erittäin hyvä asia.
Omia kiinnostuksen kohteitaan on paras kartoittaa sen mukaan, mistä aineista on tykännyt koulussa tai millaisia harrastuksia on.
Työnteko tai vapaaehtoistyö voivat avata silmiä vaihtoehdoille, joita ei olisi muuten tullut ajatelleeksi. Työnteon kautta voi myös oppia sitoutumista, vastuunkantoa, säännöllisyyttä ja työelämän pelisääntöjä.
– Usein käy niin, että kun tulee onnistumisen kokemuksia, ala alkaakin kiinnostaa ja ulkoinen motivaatio muuttuu sisäiseksi.
Välivuosi on parasta käyttää johonkin
Salmela-Aron mielestä välivuoden aikana voi tehdä muutakin kuin työskennellä tai päntätä seuraaviin pääsykokeisiin. Jonkinlainen rytmi elämässä olisi silti hyvä olla, jotta fyysiset ja psykologiset perustarpeet tyydyttyvät.
Matkusteluunkin hän suosittelee liittämään vapaaehtoistöitä tai muuta sellaista tekemistä, jolla on jonkinlainen tavoite. Silloin kokemukset voi myöhemmin listata ansioluetteloon.
Erilaisia asioita kokeilemalla syntyy tunne siitä, että elämä on omissa käsissä, mikä taas voi johtaa uskallukseen tehdä uusia valintoja.
Vaikka omat tavoitteet eivät vielä olisi mielessä kristallinkirkkaana, kannattaa Salmela-Aron mukaan mieluummin kokeilla edes jotain kuin vain jäädä jouten.
– Koskaan ei ole myöhäistä vaihtaa alaa, jos huomaa olevansa väärällä polulla. Tarvitaanhan työelämässäkin jatkuvasti lisäkoulutusta. Passiivisuus on huonoin vaihtoehto – se, ettei uskalla tehdä mitään.
Erilaisia asioita kokeilemalla syntyy tunne siitä, että elämä on omissa käsissä, mikä taas voi johtaa uskallukseen tehdä uusia valintoja.