Moni joutuu muuttamaan lähitulevaisuuden suunnitelmiaan tilanteessa, jossa unelmien opiskelupaikka menee sivu suun. Kieltävän vastauksen saaminen kirpaisee, mutta pettymyksen jälkeen katseen voi suunnata siihen, mitä edessä siintävällä vapaalla vuodella voisikaan tehdä.

Suhtaudu välivuoteen mahdollisuutena ja kehitä itseäsi tavalla, johon opiskelun ohella olisi ehkä aikaa. Keräsimme alle viisi aktiivista tapaa viettää välivuotta – koulunpenkkiä kun ehdit kuluttamaan myöhemminkin.

Hanki töitä

Voisitko viettää välivuoden töitä tehden? Säännöllinen työ tarkoittaa säännöllisiä tuloja, ja työtä tekevällä on käytettävissä opiskelijaan verrattuna enemmän rahaa. Kun koulukiireet eivät paina päälle, voit myös käyttää työllä ansaitsemiasi rahoja vapaammin, vaikkapa itsesi hemmotteluun. Muista kuitenkin pistää välivuoden aikana oma talous sekä rahankäyttö syyniin. Hyödyt tulevaisuudessa siitä, että tiedostat omat kulutustottumuksesi.

Säästäminen

Jos hankit työn, ota hyöty irti säännöllisistä tuloista. Siirrä kuukausittain pieni summa rahaa sivuun tulevia opiskeluja varten. Jo 50 euron kuukausittaisella säästämisellä kerrytät pitkällä aikavälillä mukavan pesämunan, ja voit verrata erilaisia säästötapoja kätevästi OP:n säästölaskurilla.

Myös ensiasunnon ostaminen voi tulla ajankohtaiseksi tulevaisuudessa, ja ASP-säästäminen onkin kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana. ASP-tilin avaamisen yläikäraja on OP:lla 39 vuotta.

Valmennuskurssit

Jos halutun opiskelupaikan pääsykokeet aiheuttivat sinulle harmaita hiuksia, voit valmistautua seuraavaan hakukertaan valmennuskurssilla. Pääsykokeisiin räätälöityjen harjoitusten lisäksi voit saada kurssilta ideoita erilaisiin opiskelutekniikoihin sekä vinkkejä opinnoissa selviytymiseen. Lähiopetuksena toteutettavalla kurssilla tapaat myös samasta alasta kiinnostuneita kanssahakijoita, joista parhaassa tapauksessa tulee myöhemmin opiskelukavereitasi.

Iltaopiskelu

Opiskelu on mahdollista myös toimistoaikojen ulkopuolella. Iltakursseilta voit hankkia itsellesi jopa tutkinnon, mutta myös kansanopistojen monipuoliset iltakurssit opettavat uusia taitoja aina sähkökitaran soitosta heprean alkeisiin. Välivuosi on hyvä tilaisuus uuden kiinnostavan harrastuksen löytämiseen, eikä tällä harrastuksella tarvitse olla mitään tekemistä tulevien opintojesi kanssa.

Vapaaehtoistyö

Voit viettää opiskeluista vapaan ajan myös vapaaehtoistöissä. Miltä kuulostaisi työ vaikkapa vanhuksen päiväkävelyseurana, eläinsuojelutyön parissa tai vaikkapa koronapandemiaan liittyvissä tehtävissä Suomen Punaisella Ristillä? Vapaaehtoistöitä on tarjolla säännöllisistä kertaluonteisiin, ja niiden valikoimassa vain taivas on rajana.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

​Opintolainan hakeminen, nosto ja takaisinmaksu – 6 yleisintä kysymystä opintolainasta