Sisarussarjan altavastaajasta kehittyi olympiaurheilija
Lisää aiheesta
Estejuoksija Topi Raitanen harrasti suunnistusta jo lapsuudenperheessään ja osallistui pienenä Hippo-suunnistukseen. Isosiskojen perässä pysyminen vahvisti kilpailuviettiä ja kestävyyttä.
Tokion kesäolympialaiset lähestyvät, ja miljoonat ihmiset jännittävät, pääsevätkö maailman parhaat urheilijat näyttämään taitojaan ja ottamaan mittaa toisistaan. Yksi kisaajista on suomalainen yleisurheilija Topi Raitanen. Jos koronapandemia suo, Raitanen starttaa elokuussa päämatkallaan, 3 000 metrin estejuoksun alkuerissä.
Tokion olympialaiset olisivat 25-vuotiaan Raitasen ensimmäiset. Neljän vuoden päästä tulevat seuraavat. Jos siis Tokion kisat peruuntuvat, pettymystä lieventää se, että uransa alussa olevan huippu-urheilijan näköpiirissä siintävät vielä monet kisat.
Raitanen on noussut urheilukansan tietoisuuteen kahdessa lajissa: juoksussa ja suunnistuksessa. Vuonna 2015 hän juoksi Ruotsi-ottelussa esteissä toiseksi ajalla 8.52,75. Viisi vuotta myöhemmin hän teki esteissä henkilökohtaisen ennätyksensä Monacon Timanttiliigan osakilpailuissa. Kuudes sija heltisi ajalla 8.16,57. Suunnistuksessa hän on osallistunut neljä kertaa nuorten MM-kisoihin; vuonna 2015 hän voitti maailmanmestaruuden viestissä.
Raitasen lajivalinta on osunut yleisurheiluun, mutta suunnistusta hän ei aio jättää.
– Varmasti tulen juoksemaan Jukolan viestejä myös tulevaisuudessa.
Lähiaikojen painotukset ovat kuitenkin selvät.
– Haluan, että voitan juoksussa mitalin arvokisoissa. Ensi kesän yleisurheilun EM-kisat ovat iso tavoite.
Sen jälkeen hän voisi pyrkiä kuuden tai kolmen parhaan joukkoon MM-kisoissa ja olympialaisissa.
Jokainen saavutus on sinnikkään harjoittelun ja valmentautumisen tulosta. Pohjakunnon Raitanen hankki lapsuudessaan suunnistusreiteillä.
Suunnistusseura hankki valmentajan
Topi Raitanen muutti isän, äidin ja kahden isosiskon kanssa Tuusulan asuntomessualueelle neljävuotiaana. Isä löysi uudestaan suunnistamisen, nuoruuden harrastuksensa, ja sai houkuteltua perheen mukaansa. Topi opetteli suunnistusta Keravan Urheilijoiden suunnistuskoulussa ja pelasi samalla jalkapalloa. Suunnistusharrastus käynnistyi toden teolla vuonna 2004 Tuusulan Voima-Veikoissa.
Suunnistustreenit olivat aktiivisten vanhempien varassa. He hyödynsivät rastikoulussa Hippo-suunnistusmateriaaleja.
– Niiden avulla opeteltiin lukemaan, mitä kivi tarkoittaa kartalla, mikä on polku ja mikä avokalliota tai muurahaispesä, mitä korkeuskäyrät tarkoittavat. Siihen materiaalit olivat erittäin hyviä.
– Lajin ympärille syntyi kiva kaveriporukka, ja me pidetään edelleen yhteyttä. Oli paljon samanikäisiä nuoria ja samanhenkisiä vanhempia. Oli mukava kasvaa ryhmän mukana, Raitanen kertoo.
Tykkään kilpailla ja asettaa tavoitteita, ja haluan kehittää itseäni urheilu-uran jälkeenkin. Toivottavasti löytyy semmoinen työ, mistä tykkään ja mihin löytyy kunnianhimoa. Silloin sitä jaksaa tehdä.
Suunnistusharrastus muuttui suunnitelmallisemmaksi, kun seura palkkasi valmentajan vuonna 2010. Raitanen oli tuolloin 14-vuotias.
– Se oli hieno veto meidän seuralta. Laadukkaan valmennuksen roolia ei voi korostaa liikaa.
Eri urheilulajit kulkivat pitkään rinta rinnan Raitasen elämässä. Vasta Mäkelänrinteen lukioon siirtyessään päälajiksi valikoitui suunnistus. Tokiossa kahden lajin ottelija nähdään kuitenkin juoksuradalla.
Tavoitteita ja unelmia urheilussa ja työssä
Monipuolinen urheilu on ollut keskeisessä roolissa Topi Raitasen elämässä pienestä pitäen. Hän on saanut tehdä sitä, mistä hän nauttii. Sitä hän toivoo muillekin. Yksi tykkää urheilusta, toinen vaikkapa musiikista. Raitanen on nauttinut myös kitaran soitosta.
Joskus rakastamastaan asiasta saa ammatin, mikä on kaikkein hienointa. Tuusulan maastossa vipeltäneestä pikkupojasta sukeutui huippu-urheilija.
– Tykkään kilpailla ja asettaa tavoitteita, ja haluan kehittää itseäni urheilu-uran jälkeenkin. Toivottavasti löytyy semmoinen työ, mistä tykkään ja mihin löytyy kunnianhimoa. Silloin sitä jaksaa tehdä.
Ehkä tulevaisuuden työ löytyy Raitasen mielenkiinnon kohteiden parista, myynnistä ja markkinoinnista tai rahoituksesta. Siihen häntä valmistavat tradenomin opinnot, jotka on ensin vietävä päätökseen. On myös juostava olympialaisissa Tokiossa – ja EM-kilpailuissa Münchenissä. Ja lukuisissa muissa kisoissa.
– Olen hyvin realistinen ja tiedän harjoitusten perusteella, mihin kisoissa pitäisi pystyä. Yleensä urheilija saa sen, minkä ansaitsee. Kun on harjoitellut hyvin, tuloksia syntyy.
Raitasen tulokset perustuvat valmentajan ja urheilijan väliseen luottamukseen, pitkäjänteiseen harjoitteluun ja kypsään asenteeseen.
– Urheilussa ei ole yksinäisiä sotureita, vaan jokaisen urheilijan takaa löytyy iso tiimi. Heidän kanssaan on osattava toimia.
Tärkeintä on uskoa omaan tekemiseen.
Topi Raitanen
- syntynyt 1996 Tampereella
- estejuoksija ja suunnistaja
- valmentaja Janne Ukonmaanaho
- yleisurheiluseura: Helsingin Kisa-Veikot
- suunnistusseura: Helsingin Suunnistajat
- Topi Raitinen osallistui Tokion olympialaisiin 2021. Hän juoksi 3000 metrin estefinaalissa kahdeksannelle sijalle ja kilpailun paras eurooppalainen juoksija.
Korona-aikana Hippo-suunnistuskoulut ovat keränneet suurta suosiota. Osuuspankit järjestävät tänä vuonna Suomen Suunnistusliiton jäsenseurojen kanssa yli 60 suunnistuskoulua ympäri maan.
OP Ryhmä edistää Suomen Olympiakomitean kanssa lasten ja nuorten liikkumista tukemalla matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia. Yhteistyö konkretisoituu paikallisten urheiluseurojen kautta. Lue lisää OP:n vastuullisuusteoista suomalaisten hyväksi. |