Kun jyväskyläläiset Anni Haka, 27, ja Atte Hirvi, 27, alkoivat suunnitella häitään alkuvuodesta 2020, unelmajuhlien konsepti oli molemmille selkeä.

Naimisiin mentäisiin kirkossa, ja juhlapaikaksi valittaisiin jokin perinteinen tila, johon mahtuisi iso joukko vieraita. Häihin kutsuttaisiin molempien koko ystäväpiiri ja suurin osa sukulaisista. Ohjelmassa olisivat tutut perinteet morsiuskimpun heitosta kakunleikkaukseen ja häävalssin.

– Olin aina haaveillut isoista häistä. Häiden piti olla ehdottomasti kirkossa, ja halusin, että juhlapaikan perinteinen paikka ja kaikki asiat, mitä isoihin häihin kuuluu, Anni Haka kertoo.

Juhliin oli tarkoitus kutsua noin 200 ihmistä. Iso vierasjoukko olisi tärkeä tunnelman vuoksi, mutta myös siksi, että ketään ihmistä ei haluttu karsia listalta pois.

– Minulla on iso kaveripiiri ja suku, esimerkiksi äidilläni on seitsemän sisarusta, jotka kaikki oli tarkoitus kutsua perheineen ja jälkikasvuineen paikalle, Atte Hirvi kertoo.

Häiden budjetiksi pariskunta oli laskenut noin 10 000 euroa. Lisäksi noin 3000 euroa menisi juokseviin kuluihin. Anni Haka ja Atte Hirvi olivat säästäneet rahaa häitä varten jo jonkin aikaa, ja lähes koko summa oli jo kasassa.

Juhlatilaksi löytyi Jyväskylässä sijaitseva suosittu juhla-, taide- ja tapahtumatila. Päivämäärä päätettiin, ja hääkutsuja alettiin piirrellä.

Sitten maailmassa alkoi jyllätä koronapandemia.

Pettymys oli kova, kun juhlat lykkääntyivät

Alkuun Anni Haka ja Atte Hirvi jaksoivat vielä uskoa, että virus ei estäisi kauan toivottua juhlaa.

Kevään 2020 edetessä alkoi näyttää synkemmältä. Häitä olisi pakko siirtää.

– Pettymys oli kova, kun häät lykkääntyivät, Atte Hirvi sanoo.

– Toisaalta kävi hyvä tuuri. Emme vielä olleet ehtineet maksaa juhlatilaa ja pitopalvelua, eikä hääkutsuja oltu vielä lähetetty.

Alkoi odottelu ja vatvominen. Voisiko häät järjestää kenties syksyllä 2020? Vai pitäisikö luopua hääjuhlasta kokonaan, mennä naimisiin maistraatissa ja juhlia joskus myöhemmin, kun tilanne sen sallisi?

Maistraattihäät ilman juhlimista kuulostivat kuitenkin molemmista ankeilta. Syksykään ei ollut vaihtoehto: viime keväänä koronatilanne oli niin epävarma, että kumpikaan ei halunnut ottaa riskiä häiden jatkuvasta siirtelystä.

Lopulta Anni Haka ja Atte Hirvi tekivät päätöksen: hääjuhla pidettäisiin, mutta vasta kesällä 2021. Juhlatilakin vaihdettaisiin pienemmäksi, koska isoja häitä ei uskaltaisi järjestää.

Hääkutsut lähetettiin aivan viime tingassa

Juhlajärjestelyt alkoivat edetä toden teolla vasta toukokuussa 2021.

Tuolloin pariskunta varasi juhlapaikaksi seurakunnan pienen kappelin ja sen yhteydessä olevan kartanomaisen juhlapaikan Jyväskylästä.

– Tuntui hyvältä, kun asiat viimein etenivät, Anni Haka sanoo.

Juhlien typistyminen aiheutti kuitenkin jonkin verran päänvaivaa. Kun pariskunta alkoi lähettää toukokuussa kutsuja häävieraille, kutsuja lähetettiin aluksi vain kolme. Silloisten kokoontumisrajoitusten mukaan hääparin ja papin lisäksi paikalla sai olla yhteensä viisi henkilöä.

– Onneksi vieraiden sallittu määrä kasvoi pikku hiljaa sitä mukaa, kun kokoontumisrajoitukset lievenivät, ensin kymmeneen, sitten kahteenkymmeneen ja lopulta kolmeenkymmeneen juhlavieraaseen, Anni ja Atte kertovat.

Lopullinen vieraiden määrä kesäkuun puolivälin tienoilla juhlittavissa häissä oli yhteensä 30 henkilöä. Se tuntuu jo isolta määrältä.

– Kymmenenkin vieraan sakkia oli aika hankala rajata, koska siitä piti jättää pois esimerkiksi sisarusten puolisot. Nyt läheisten puolisotkin mahtuivat onneksi mukaan, Anni ja Atte naurahtavat.

Hääkutsuja ei viitsitty painattaa vaan ne lähtivät tekstiviesteillä. Viimeiset vieraat kutsuttiin niin viime tipassa, että heillä oli ollut vain muutama päivä aikaa vahvistaa tulonsa.

Karsimista piti tehdä myös kaasoista ja morsiusneidoista. Anni Haka oli jo ehtinyt kertoa lähimmille ystävilleen isoista häistä ja pyytää useamman ystävän kaasokseen ja morsiusneidoiksi.

– Karsiminen ei onneksi ollut vaikeaa, sillä pyysin kaasokseni yhden lähimmän lapsuudenystäväni, jonka kanssa olen ollut eniten tekemisissä viime aikoina, Anni Haka sanoo.

Kukaan ei joudu talkoisiin

Kaikesta säätämisestä huolimatta Anni Haka ja Atte Hirvi ovat tyytyväisiä. Pienet häät tuntuivat lopulta hyvältä ratkaisulta.

– Hyvä, että tämä meni näin päin. Minulle riittää, että sain sanoa tahdon rakastamalleni miehelle, ja että saimme tärkeimmät ihmiset paikalle, Anni Haka sanoo.

– Pienissä häissä on myös läheisempi tunnelma ja voi olla vapaammin, kun ei tarvitse jännittää kahdensadan ihmisen edessä, Atte Hirvi toteaa.

– On myös kiva, että häissä ehti seurustella kaikkien vieraiden kanssa, Anni lisää.

Juhlien pienentymisen ansiosta budjettia sai käyttää vapaammin eri asioihin. Atte Hirvi osti hieman laadukkaamman puvun kuin oli tarkoitus, ja juhliin tilattiin aiempaa tasokkaampi fine dining -tyylinen pitopalvelu, joka tarjoilee ruuat pöytiin.

– Isommissa juhlissa olisi ehkä ollut seisova pöytä ja sukulaiset olisivat saattaneet joutua talkoohommiin, mutta nyt kenenkään ei tarvinnut huolehtia mistään, kunhan vain raahautui paikalle, Atte Hirvi virnistää.

– Päivä oli kuitenkin tärkeä, joten on hienoa, että saimme tarjota kaikille vieraille mukavat juhlat, Anni Haka sanoo.

Rahaa jää vielä säästöönkin. Se on hyvä asia, koska korona on vähentänyt molemmilta töitä.

– Nyt häiden jälkeen saatamme päivittää auton ja laittaa loput rahat säästötilille mahdollista häämatkaa varten, mutta rahaa tarvitaan myös elämiseen, vasta naimisiin mennyt aviopari toteaa.

Onko avioliitto ajankohtainen? Mitä asioita pitää ottaa huomioon, kun avioliittoa suunnittelee? Tässä muistilista, jonka avulla pääsette eteenpäin.

Lue myös:

Korona sotkee hääsuunnitelmia: "Päätimme, että rakkaus on tärkein ja aikaistimme häitä"

”Haluaisin lausua muutaman sanan…” – Tällä kaavalla pidät puheen kaikissa kesän juhlissa