1. Päivitä ohjelmistosi

Kun puhelimesi tai tietokoneesi ilmoittaa uusista ohjelmistopäivityksistä, niiden lataamista ei kannata lykätä. Päivittämättömissä ohjelmistoissa on tietoturva-aukkoja, joiden kautta hakkerit voivat päästä laitteisiisi käsiksi. Ohjelmistojen pitäminen ajan tasalla on helppo keino pitää huolta omasta tietoturvastaan.

2. Eri salasana eri palveluihin

Käytätkö samaa salasanaa monessa paikassa? Ei kannattaisi. Jos käyttäjätietosi vuotavat esimerkiksi Facebookin kautta, vuotaneita tunnuksia kokeillaan myös muihin palveluihin. Jos sama salasana käy esimerkiksi sähköpostiisi, hakkeri voi sitä kautta päästä käsiksi moniin muihin palveluihin tilaamalla uudet salasanat sähköpostiin.

Keksi jokaiselle käyttämällesi palvelulle oma uniikki salasana. Käytä sanan sijasta lausetta, lorua tai vaikka laulun pätkää, sillä pitkä salasana on vaikeampi murtaa. Numerot, eri kokoiset kirjaimet ja merkit lisäävät salasanan vahvuutta.

Kymmeniä salasanoja ei tarvitse muistaa ulkoa, kun otat käyttöön salasanasovelluksen, joka muistaa ne puolestasi. Tällaisia ovat esimerkiksi Dashlane, LastPass ja F-Secure Key.

3. Tunnista huijausyritykset

Suhtaudu aina varauksella sähköpostiviesteihin, joissa kalastellaan henkilötietoja, rahaa tai pankkitunnuksia. Myös silloin, kun viesti näyttäisi tulevan ystävältä tai viralliselta taholta, kuten pankilta tai poliisilta. Sähköpostin lähettäjän väärentäminen on helppoa ja verkkohuijarit osaavat taitavasti naamioida viestin uskottavan näköiseksi.

Muista, että pankki ei koskaan kysy asiakkaidensa henkilötietoja tai pankkitunnuksia sähköpostilla.

Suhtaudu myös aina varauksella sähköpostiin tuleviin linkkeihin ja tiedostoihin. Erityisesti silloin, kun et odota saavasi sellaista. Huijauslinkin klikkaaminen saattaa asentaa koneellesi haittaohjelman tai luovuttaa käyttäjätunnuksesi verkkohuijarille.

4. Surffaa varoen tuntemattomassa verkossa

Ole tarkkana, kun käytät esimerkiksi kahvilan, ravintolan tai lentokentän julkista langatonta verkkoa. Julkisia wifi-verkkoja käytetään usein henkilötietojen urkkimiseen, siksi niitä ei kannata käyttää ilman suojattua vpn-yhteyttä.

Vpn on omalle koneelle tai puhelimelle ladattava usein maksullinen palvelu, joka suojaa käyttäjän yksityisyyttä julkisessa langattomassa verkossa.

5. Mieti mitä tietoja jaat somessa

Tiesitkö, että Facebookilla on tolkuttomat määrät tietoa sinusta, vaikka et olisi tehnyt yhtään Facebook-päivitystä? Pelkästään klikkausten, tykkäysten ja Facebook-kaveriesi perusteella voi päätellä yllättävän paljon käyttäjän kiinnostuksen kohteista ja arvomaailmasta.

Samoin Googlella on todennäköisesti vähintään vastaava määrä tietoa sinusta hakuhistoriasi, Gmailin ja Google Mapsin käytön perusteella.

Palvelut käyttävät tietoja käyttäjien profilointiin ja mainonnan kohdentamiseen. Mikään ei kuitenkaan takaa, etteivätkö tiedot voisi päätyä palvelujen kautta vääriin käsiin. Jo nyt on tiedossa, että Facebook-käyttäjien profilointitietoja on käytetty esimerkiksi Trumpin vaalikampanjassa ja Brexitiin johtaneessa kampanjassa äänestyskäyttäytymiseen vaikuttamiseen.

Omien tietojen leviämistä voi rajoittaa käyttämällä Facebookia puhelimeen ladattavan sovelluksen sijaan selaimella ja välttämällä kirjautumista Facebook-tunnuksilla muihin sovelluksiin. Koneella tiedoistaan voi pitää parempaa huolta käyttämällä eri selaimia eri tarkoituksiin ja poistamalla evästeet jokaisen käyttökerran jälkeen.

Asiantuntija: F-Securen tietoturvaneuvonantaja Sean Sullivan.

Käytätkö verkkopankkia ulkomailla? Muisti pari nyrkkisääntöä.