Mikä lemmikki sopii minulle?

Ennen lemmikin hankkimista on hyvä pohtia, miksi ylipäätään haluaa lemmikin ja mitä lemmikiltä odottaa. Onko haaveena seurallinen lenkkikaveri, paijattava sylilemmikki vai otus, jonka puuhia voi seurata terraariossa tai akvaariossa?

Tutustu eri eläinlajeihin netissä, selvitä paljonko seuraa ja hoitoa ne vaativat. Huomaa myös, että eri roduilla on eri tarpeita ja ne käyttäytyvät eri tavalla. Jos haaveena on koira, testaa täällä, mikä koirarotu sopii sinulle.

Mieti myös minkälainen lemmikki kotiisi mahtuu. Kissat ja kanit vaativat paljon tilaa virikkeineen. Koiralle riittää sisällä oma lepopaikka, sillä suurin osa sen virikkeistä on ulkona.

Jyrsijät ja matelijat tarvitsevat lajista riippuen riittävän ison häkin tai terraarion. Huomaa, että esimerkiksi hamsterit puuhastelevat paljon yöaikaan – siksi häkki ei kannata sijoittaa herkkäunisen makuuhuoneeseen.

Jos asut vuokralla, muista selvittää vuokranantajalta, saako asunnossa pitää lemmikkiä.

Jos lemmikki on kodinvaihtaja, ota selvää, mihin tapoihin eläin on tottunut, mikä sille on sallittua ja mitä sille on opetettu. Toisinaan uudelta omistajalta vaaditaan pitkää pinnaa, sillä eläin voi käyttäytyä eri tavalla, mitä olettaisi. Eläimen voi ottaa kokeilemaan kodinvaihtoa esimerkiksi viikonlopun ajaksi, jotta se ei joutuisi vaihtamaan kotia monta kertaa.

Lemmikki vaatii aikaa

Lemmikit vaativat aikaa ja huolenpitoa. Mieti, kuinka paljon aikaa olet valmis käyttämään lemmikkiin arjessa. Jos olet menevää sorttia tai matkustelet paljon, koira ei välttämättä ole paras ratkaisu.

Koira on sosiaalinen eläin, eikä se kestää pitkää yksinoloa. Sen voi opettaa olemaan yksin työpäivän verran, mutta sen jälkeen pelkkä kotona kääntyminen ja pissatuslenkki ei riitä, vaan eläin tarvitsee seuraa.

Kissat viihtyvät tavallisesti pidempiä aikoja itsekseen, jos niillä on tarpeeksi virikkeitä. Kissalle riittää usein elintilaksi asunto, kun taas koiraa pitää ulkoiluttaa 1–3 tuntia päivässä rodusta ja iästä riippuen.

Jos haaveena on hankkia pentu, varaudu siihen, että pentu vaatii aluksi paljon seuraa, koulutusta ja kärsivällisyyttä. Yksinäinen pentu turhautuu ja stressaantuu, mikä voi näkyä ongelmakäyttäytymisenä.

Selvitä jo ennen lemmikin hankkimista, minne viet eläimen hoitoon esimerkiksi silloin, kun lähdet lomamatkalle. Jos tuttavapiiristä ei löydy innokkaita hoitajia, eläimille tarkoitetut hoitolat ja 4h-yhdistysten hoitajat auttavat maksua vastaan.

Lemmikkiin tulee sitoutua

Pohdi ennen lemmikin hankintaa oletko valmis sitoutumaan eläimeen sen koko eliniän ajan. Kissat voivat elää jopa 20 vuotta, koirat 15, kanit 10 ja marsut 8 vuotta. Pienempien jyrsijöiden elinikä on pari vuotta.

Varaudu myös tuleviin elämänmuutoksiin: Jos koira ostetaan lapsiperheeseen, mieti oletko valmis huolehtimaan koirasta lasten muutettua pois, kun ulkoilutusapua on vähemmän. Tai toisinpäin: riittääkö aika ja energia lemmikistä huolehtimiseen, kun lapsiluku kasvaa. Muista myös, että lapsi ei voi olla yksin vastuussa lemmikistä.

Varaudu allergiaan

Noin 15 prosentilla suomalaisista esiintyy eläinallergiaa eikä eläimille herkistymistä voida ennustaa allergiatesteillä. Omaa ja perheenjäsenten sietokykyä voi testata ottamalla tuttavan lemmikki hoitoon viikoksi tai muuten olemalla mahdollisimman paljon eläimen kanssa.

Allergiaoireiden aiheuttaja on yleensä eläimen hilse ja eritteet. Allergeenitonta kissaa tai koiraa ei ole, mutta eri rotujen välillä on eroja. Myös jyrsijät ja linnut aiheuttavat allergiaa pienestä koostaan huolimatta. Turvallisin vaihtoehto allergisen lemmikiksi on akvaario.

Selvitä kustannukset etukäteen

Selvitä etukäteen, mitkä ovat tulevan lemmikkisi hoitokulut. Usein ensimmäinen vuosi on kallein, kun ottaa huomioon hankintakulut, rokotukset, madotukset ja tarvikkeiden hankinnan. Tämän jälkeen kuluja tulee lemmikin ruoasta, tarvikehankinnoista ja eläinlääkärikuluista. Usein lemmikki kannattaa myös vakuuttaa sairauksien varalta.

Vältä pentutehtaat

Lemmikkiä ei kannata ostaa ihan mistä tahansa. Varsinkin rotukoirien ja -kissojen mutta myös muiden eläinten kohdalla on vaarana, että päädyt ostamaan lemmikin pentutehtaasta.

Pentutehtailijat kasvattavat eläimiä myytäväksi nopeasti ja halvalla niiden hyvinvoinnista piittaamatta. Pentutehtaissa eläinten elinolot ovat usein puutteelliset ja eläimillä voi ilmetä myöhemmin vakavia terveysongelmia ja luonnehäiriöitä.

Lintuja, matelijoita ja akvaariokaloja voi ostaa eläinkaupasta. Muut eläimet on turvallisempaa hankkia suoraan luotettavalta kasvattajalta.

Kennelliiton sivuilla on lista rotuyhdistyksistä, joiden nettisivuilta voi etsiä tietoa kyseisen koirarodun kasvattajista. Rotukissojen kasvattajista löytyy tietoa Suomen Rotukissayhdistyksen sivuilta. Kaniyhdistyksellä on lista kanien kasvattajista.

Eläimen ostoon pätee kuluttajansuojalaki. Jos ostat viallisen yksilön, eläimen voi tilanteen mukaan palauttaa tai pyytää jälkikäteen hinnanalennusta.

Vakuutus lemmikin lääkärikäyntejä varten

Koiran tai kissan eläinlääkärikäynti voi tehdä ison loven lompakkoon. Lemmikille on tarjolla hoitokuluvakuutus – mutta kannattaako sellainen ottaa? Entä miten voi välttää turhat toimenpiteet? Tutustu viiteen asiaan, jotka lemmikin vakuutuksista kannattaa selvittää etukäteen tai laske hinta lemmikkieläimesi vakuutukselle.

Lähteet: Suomen Kennelliiton näyttelysihteeri Maarika Wallenius.

Hankikoira.fi, Suomen Kennelliitto ry, Eläintaito ELLU, SEY ry

Kisu - Kissojen suojelu ry