Kotiaskareetkin lasketaan! Arkiliikunnan arvostus kasvaa
Tuoreet liikuntasuositukset kiinnittävät huomion kevyeen liikuntaan. Saatat harrastaa sitä huomaamattasi, mutta voisitko harrastaa sitä vieläkin enemmän?
Ihmiset on luotu liikkumaan, ja liikunta on jokaiselle tärkeää. Se ylläpitää kuntoa, lieventää stressiä, parantaa mielialaa, sekä laskee monien sairauksien riskiä. Vaikka yhdet viihtyvät kuntosalilla tai lenkkipolulla useamman kerran viikossa toisten keskittäessä aikaansa muihin harrastuksiin, on fakta, että kaikki tarvitsevat liikuntaa.
Mutta mikä määrä liikuntaa viikossa riittää ylläpitämään kuntoa? Olet ehkä kuullut UKK-instituutin laatimasta liikuntapiirakasta, joka kiteyttää 18-64-vuotiaiden terveysliikuntasuositukset selkeästi. Hiljattain suositukset päivitettiin nykyaikaan, ja niiden tärkein muutos sisältää maininnan esimerkiksi arkiliikunnan, siis kevyen liikuskelun tärkeydestä.
Pidä kuntoa yllä
Puhutaan kuitenkin ensin terveyttä ja kuntoa ylläpitävästä liikunnasta. UKK-instituutti suosittelee harrastamaan rasittavaa, voimakasta hengästymistä aiheuttavaa ja sydämen sykettä nostavaa liikuntaa ainakin tunnin ja 15 minuuttia viikossa. Kunto pysyy vaihtoehtoisesti yllä, kun harrastat reipasta, hieman hengästymistä aiheuttavaa sekä sydämen sykettä kohottavaa liikuntaa 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Päivitetyssä suosituksessa rasittavaa ja reipasta liikkumista kerätään kaiken mittaisista pätkistä.
Muista myös lihaskuntoa sekä liikehallintaa ylläpitävät harjoitukset, kuten ryhmäliikunta, pallopelit tai kuntosali. Lihaskuntoharjoitukset ovat erityisen tärkeitä iäkkäille, sillä ne auttavat ylläpitämään omaa toimintakykyä mahdollisimman pitkään.
Kotityöt lasketaan
Kiinnostavin uudistus liikuntasuosituksissa liittyy arkiliikunnan arvostukseen, ja suosituksiin onkin kirjattu peräti kolme uutta kohtaa. Ne ovat kevyt liikuskelu, paikallaanolon tauottaminen ja riittävä sekä palauttava uni – asiat, joita saatat pitää itsestäänselvyytenä. Sitä ne eivät kuitenkaan ole.
Kiinnitä huomiosi kevyeen liikuskeluun omassa arjessasi. Arkiliikunta mielletään terveellisiksi päivittäisiksi valinnoiksi, kuten portaiden käyttäminen hissin sijaan, kävely lähikauppaan tai ylimääräisen pysäkinvälin kävely työmatkalla.
Kevyttä liikuskelua harrastat myös, kun teet lumitöitä, olet puistossa lasten kanssa, ulkoilutat koiraa tai teet kotiaskareita. Jokaisella askeleella on väliä, ja tutkimusten mukaan kevyenkin liikuskelun myötä veren sokeri- ja rasva-arvot paranevat, verenkierto vilkastuu sekä mieli virkistyy. Se on siis todistetusti terveydellesi hyväksi.
Moni harrastaa arkiliikuntaa pyöräillen, siivoten tai lasten kanssa touhuten kiinnittämättä asiaan sen suurempaa huomiota – mutta voisitko harrastaa sitä vieläkin enemmän? Liikuntasuositusten mukaan kevyttä liikuskelua ei voi olla elämässä liikaa, ja sitä voi harrastaa niin usein kuin mahdollista.
Muista tauottaa paikallaanolo!
Nykyajan työt ovat siistejä sisätöitä, jotka pakottavat meidät pysymään paikallaan jopa kolmasosan vuorokaudesta. Tauot ovat tärkeitä, sillä ne aktivoivat lihaksia, vähentävät kehon kuormitusta sekä lisäävät tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointia. Kiinnitä huomiota paikallaanolon tauottamiseen työpaikan lisäksi myös kotona.
UKK-instituutti suosittelee tauottamaan staattista työskentelyä aina kun se vain on mahdollista, ja tauko voi esimerkiksi olla seisomista työpisteellä, kävelyä toimistolla tai jumppaa työkavereiden kanssa. Voit myös lisätä puhelimeen tai älykelloon muistutuksen aktiivisista tauoista työpäiväsi aikana.
Muista uni!
Kun päivä on pulkassa sekä arjen askareet ja harrastukset tehty, kiinnitä vielä huomio uneen. Palauttavan unen aikana aivot jäsentävät ajatuksia sekä palautuvat päivän rasituksista. Siksi levosta ei ole terveellistä tinkiä. Paras merkki palauttavasta unesta on se, että heräät aamulla virkeänä.
Näe oma hyvinvointisi yhtä tärkeänä kuin esimerkiksi maata uhkaava ilmastonmuutos. Jokainen aktivoiva muutos arjessasi on kotiin päin: sovita aktiiviset valinnat omaan arkeesi, ympäristöösi, aikatauluihisi sekä sosiaalisiin suhteisiisi sopiviksi. Kun aktivoidut, saat parhaat mahdolliset terveyshyödyt, jaksat arjen kiireessä sekä voit kaikin puolin paremmin.
Asiantuntijoina jutussa: UKK-instituutin hallintojohtaja Anne-Mari Jussila sekä Pohjola Sairaalan urheilulääkäri Aleksi Kallioniemi.
Liiku näin
- Lihaskuntoa ja liikehallintaa: 2 kertaa viikossa
- rasittavaa liikkumista: 1 tunti 15 minuuttia tai reipasta liikkumista: 2 tuntia ja 30 minuuttia viikossa
- kevyttä liikuskelua: mahdollisimman usein
- taukoja paikallaanoloon: aina kun voi
- palauttavaa unta: riittävästi.
Lähde: UKK-Insituutti