Leuanveto kiinnostaa nyt kuntoilijoita, kertoo UKK-instituutin erikoistutkija Marjo Rinne.

1. Käytetäänkö leuanvetoa mittarina kuntotesteissä?

-Kyllä, ainakin niin sanotussa FireFit-testissä, jolla testataan pelastustyöntekijöiden fyysistä toimintakykyä. Testi vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten vaativiin tehtäviin palomies laitetaan. Se on myös mukana pelastajatutkinnon pääsykokeissa. Kuitenkaan esimerkiksi koulujen kuntotesteissä leuanvetoa ei enää ole. Itse asiassa punnerrus on nykyään yleisempi suomalaisissa kuntotesteissä kuin leuanveto.

2. Mitä se kertoo ihmisen kunnosta, jos pystyy vetämään leukoja?

-Leuanveto ei mittaa pelkästään hauislihasten voimaa, toisin kuin saattaisi ajatella. Sen sijaan leuanveto mittaa niin sanottua suhteellista voimaa, kun oman kehon paino pitää pystyä nostamaan ylös. Koko keholta vaaditaan yhteistyötä: Pitää olla puristusvoimaa, jotta pystyy pitämään kiinni tangosta. Leuanvedossa aktivoituvat myös kyynärvarren lihakset, rintalihakset, selkälihakset, vatsalihakset ja pakarat. Ja kaiken lisäksi nämä lihakset pitää pystyä aktivoimaan oikeassa järjestyksessä, jotta saa nostettua itsensä ylös.

3. Riippuuko jotenkin ihmisen ruumiinrakenteesta tai painosta, onko leuanveto helppoa vai vaikeaa?

-Kyllä, jonkin verran. Leuanvedossa vaikuttavat fysiikan lait: mitä ylempänä jonkin asian painopiste on, sitä helpompi se on nostaa ylös. Eli mitä isompi osa kehon painosta on ylävartalossa, sitä helpompaa leuanveto on. Naisilla on usein kevyempi ylävartalo kuin alavartalo, kun taas miehille on tyypillistä V:n mallinen ruumiinrakenne ja suurempi lihasmassa ylävartalossa. Siksi miehille leuanveto on monesti helpompaa kuin naisille.

Vaa’an näyttämät lukemat liittyvät leuanvetoon siten, että mitä enemmän painoa pitäisi saada nostettua ylös, sitä raskaampi liike on tehdä. Eli jos painoa kertyy, liike vaikeutuu.

Kun kehonpaino nousee, ihmisen jalkalihakset yleensä kehittyvät samaa tahtia. Kävellessä kun on pakko koko ajan kannatella omaa painoaan. Harvoin ihminen kuitenkaan kannattelee itseään omien käsiensä varassa, joten ylävartalon lihasvoima ei kehity samalla, kun paino nousee.

Joillakin voi olla myös heikko puristusvoima, liian pienet kädet tankoon nähden tai olkapään rakenne sellainen, että on vaikea oppia oikea liikerata.

4. Miten leuanvetoa kannattaa alkaa opetella, jos täytyy aloittaa ihan nollasta?

-Leuanvetoa kannattaa treenata kevennettynä. Eli esimerkiksi laittaa aluksi tanko niin alas, että jalat yltävät maahan. Sitten vain auttaa liikettä vähän jaloilla.

Toinen vaihtoehto on laittaa tanko lähelle maata ja asettua itse melkein vaakasuorasti vartalo suorana maahan niin, että kantapäät ovat lattiassa. Siitä sitten vetää itseään ylös.

Leuanvetoa voi helpottaa myös erilaisilla kuminauhoilla tai kaverin avustuksella.

Kannattaa harjoitella noin kolme-neljä kertaa viikossa muutamia toistoja. Kahdeksan viikon sisällä pitäisi kehitystä näkyä.

5. Miksi en pysty vetämään leukoja, vaikka olen tehnyt salilla hauiskääntöjä, pystypunnerruksia ja ala- ja ylätaljaa?

-Vaikka lihakset noissa liikkeissä kehittyvätkin, niin hermostollinen säätely ei. Jotta voi vetää leukoja, pitää osata käyttää kehoa oikealla tavalla ja aktivoida lihaksia oikeassa järjestyksessä. Ylätaljassa vedetään tanko ylhäältä alaspäin, kun taas leuanvedossa ihminen vetää itsensä alhaalta ylös. Kehon tarvitsee oppia se liike juuri oikeaan suuntaan.

Lisäksi ihmisen keho on painavampi, kuin ne painomäärät, joita esimerkiksi ylätaljassa vedetään.

Lajiharjoittelussa ovat itse asiassa yllättävän tärkeitä kaikenlaiset voimavektorit ja biomekaniikka. Jos tekee liikkeen väärin, voima voi ikään kuin vuotaa jostain. Eli ihmisen käyttämästä voimasta osa voi mennä väärään suuntaan.

6. Onko leuanveto suosittua nykyään?

-Vaikuttaa siltä, että leuanvedosta puhutaan nyt paljon. Onhan se hyvin edistynyt voimaharjoittelumuoto. Liike tuntuu muuttuneen nyt 2010-luvun aikana yhä suositummaksi. Suomessa toimii jopa vuonna 2013 perustettu Suomen leuanvetoyhdistys ry. Lisäksi meillä kilpaillaan leuanvedosta SM-tasolla.

7. Miksi leuanvetoa kannattaa harjoitella?

-Leuanveto on aika turvallinen tapa harjoittaa kehoa monipuolisesti. Voima tuotetaan omalla lihasvoimalla ja oman kehon painoa hyödyntäen. Nivelet kestävät liikettä paremmin kuin vaikka levypainoja tai monia kuntosalilaitteita.

Asiantuntija: UKK-instituutin erikoistutkija Marjo Rinne