Ennen kuin alat lukea tätä artikkelia, niin nouse ylös seisomaan.

Pelkästään se on yksi pieni teko, jolla lisäät oman arkesi aktiivisuutta. Olympiakomitean liikunnallisen elämäntavan erityisasiantuntija Matleena Livsonin mukaan hyvinvoinnin pohja rakentuu pienistä arkisista liikuntateoista.

Ne ovat noinkin pieniä tekoja kuin seisomaan nousu ja liikuskelu kesken työpäivän.

Nykyään ei kävellä, vaan istutaan autossa. Emme nouse portaita, vaan astumme liukuportaisiin. Arkemme on aivan eri tavalla passiivista kuin ennen, minkä takia meidän pitää kiinnittää arkemme aktiivisuuteen eri tavalla huomiota, muistuttaa Livson.

Tämä huomio voi koskea niitäkin, jotka liikkuvat liikuntasuositusten mukaan riittävästi. Suomalaisten vapaa-ajan liikuntaharrastus on viime vuosikymmeninä lisääntynyt, mutta samaan aikaan arkiliikunta on huomattavasti vähentynyt.

Keskimäärin ihminen on viikossa hereillä 115 tuntia. Jos niistä kolme tuntia käyttää kuntoliikuntaan, jää jäljelle 112 tuntia muulle. Jos sen ajan on passiivinen, niin liikunnan harrastaminen tärkeydestään huolimatta ei riitä kompensoimaan tämän päivän ihmisen elämän fyysisen aktiivisuuden vähenemistä.

Tämän takia arjen aktiivisuuden lisääminen olisi tärkeää. Siihen tulisi kiinnittää selkeästi enemmän huomiota ja ottaa käyttöön itselle sopivia, innostavia tapoja lisätä liikettä: siivoaminen, työhön pyöräily tai kävely, lumen luonti, lehtien haravointi, lapsen kanssa leikkiminen, portaiden nouseminen, bussipysäkiltä kauppaan kävely – lukuisat päivittäiset puuhat ovat helppo tapa lisätä arkiliikuntaa.

Parhaimmillaan arkiliikunta juurtuu tavaksi, jota ei yleensä tarvitse edes ajatella.

Sehän olisi tärkeintä oivaltaa, ettei arkiliikunnan lisäämiseen tarvita suurta elämäntapamuutosta, vaan vain pieniä muutoksia ajattelutavassa ja päivittäisissä valinnoissa.

Muutokset voivat olla pieniä, mutta vaikutukset ovat kuitenkin suuria.

Tätäkin artikkelia lukiessasi seisomisasentoa ylläpitävät lihakset aktivoituvat, energiankulutus kasvoi ja vireystilasi parani.

Näin lisäät liikuntaa arkeesi:

1 Tee päätös

Liikunnallinen elämäntapa vaatii tietoisia valintoja, ja kaikki lähtee lopulta omista valinnoistamme: Monen meidän elämämme arki on passiivista, mutta jo hyvin pienillä teoilla siitä saa aktiivisempaa. Aloita sillä, että tee tietoisesti kauppareissut kävellen, parkkeeraa auto hieman kauemmas, puhu puhelut jaloitellen tai älä istu koko työ- tai koulupäivää, kertoo Livson.

2 Aloita maltilla

Liikuntaa ei kannata lisätä arkeen ahnehtien, vaan rutiini kerrallaan. Voit aloittaa sillä, että kuljet portaat ja et käytä hissiä. Myöhemmin voit alkaa kulkea vaikka osan työmatkoista kävellen tai pyöräillen, ja näin liikkumista on helppo lisätä. Pienet teot kun alkavat kertautua päivittäin, tulee niistä myöhemmin tapoja.

3 Lyödä mieluisin tapasi liikkua

Tärkeintä on muistaa, että kaikki liikunta on hyödyksi. Oleellista on löytää liikuntalaji ja -tapa, joka itseä innostaa, kiinnostaa ja joka istuu omaan arkeen sujuvasti. Sen löytäminen lisää todennäköisyyttä, että liikunnasta tulee pitkäaikainen elämäntapasi.