Auta lasta löytämään liikunnan ilo – 6 tapaa, joilla sytytät ja ylläpidät innostusta
Liikunnan ilo, onnistumisen ja epäonnistumisen kokemukset sekä unelmointi urheilun parissa kuuluvat jokaiselle lapselle ja nuorelle. Lue, miten aikuinen voi tukea ja mahdollistaa myönteisiä liikuntakokemuksia.
Vanhemmat, valmentajat ja muut läheiset aikuiset ovat lapselle ja nuorelle mittaamattoman tärkeitä tukijoita paitsi arjessa, myös liikuntaharrastuksissa.
– Erityisen tärkeää aikuisen läsnäolo ja tuki on liikkuvalle nuorelle esimerkiksi epäonnistumisen tai muutosten hetkillä. Vanhemmat voivat olla apuna myös tunteiden tunnistamisessa ja käsittelyssä, MIELI ry:n Nuori mieli urheilussa -toiminnan asiantuntija Katri Lilja kertoo.
Lilja muistuttaa, että lasten ja nuorten kasvuympäristöissä olevat aikuiset voivat myös auttaa löytämään liikunnan ilon.
– Virikkeellinen, kannustava ja mielen hyvinvointia tukeva liikuntakokemus innostaa liikkumaan, hän sanoo.
6 tapaa luoda hyvä harjoitus tai liikuntakokemus
Harrastus- tai seuratoiminta on monelle lapselle tai nuorelle päivän tai viikon kohokohta, joka rakentaa suhdetta urheiluun ja liikkumiseen. Siksi erityisesti valmentajalla tai ohjaajalla on mahdollisuus tukea nuorten urheilijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja rakentaa myönteistä suhdetta liikuntaan.
Lilja nostaa esiin kuusi tapaa, joita painottamalla valmentaja, vanhempi tai muu tärkeä aikuinen voi vaikuttaa siihen, että lapsi saa harrastaa liikuntaa turvallisessa ja innostavassa ympäristössä ja kerryttää myönteisiä liikkumiskokemuksia.
– Ohjeet ovat poimintoja MIELI ry:n Hyvän harjoituksen tunnusmerkeistä, jotka on suunnattu ensisijaisesti lasten tai nuorten liikuntaa ohjaaville tai valmentaville aikuisille. Myös vanhempi voi kuitenkin hyödyntää hyväksi havaittuja periaatteita lasten kanssa liikkuessa, Lilja vinkkaa.
1. Luo turvallinen ilmapiiri
Turvallinen toimintaympäristö liikunnassa syntyy rutiineista, johdonmukaisuudesta, arvostuksesta ja yhteisistä pelisäännöistä. Kerro harjoitus- tai liikkumistilanteessa selkeästi, mitä on tarkoitus tehdä ja missä järjestyksessä.
Kuuntele lapsia tai nuoria ja puhu arvostavasti. Luokaa ohjattuihin liikkumistilanteisiin yhdessä pelisäännöt, joihin kaikki sitoutuvat.
2. Vahvista positiivisia ihmissuhteita ja vuorovaikutusta
Toivota harjoituksissa tai muussa liikuntatilanteessa osallistujat tervetulleeksi ja tutustuta osallistujat toisiinsa. Varmista, että yhteiset toimintatavat ovat tuttuja ja edistä mukavaa ilmapiiriä. Osoita olevasi aikuinen, jota on helppo lähestyä ja johon voi luottaa.
3. Mahdollista onnistumisen kokemukset
Aikaansaamisen kokemukset ovat tärkeitä paitsi aikuisille, myös lapsille ja nuorille. Asettakaa yhdessä oikeantasoisia tavoitteita ja etsikää mielekkäitä tekemisen tapoja.
Anna kiitosta ja huomiota aktiivisuudesta ja yrittämisestä ja auta lasta tai nuorta näkemään edistymisensä.
4. Ruoki läsnäolon ja uppoutumisen kokemuksia
Ilo ja innostus tarttuvat, joten anna niiden näkyä. Tarjoa liikkumishetkissä mahdollisuuksia heittäytyä, kuten vauhdikkaita kisailuja tai haasteita. Ole läsnä ja anna nuorelle jakamaton huomiosi. Muista ja muistuta siitä, että harjoittelua ei tehdä vain voittamista varten – innostava tekeminen on tärkeää myös itsessään.
5. Auta tunnistamaan vahvuuksia ja löytämään iloa
Vaali myönteistä ilmapiiriä. Tue nuorta vahvuuksien kautta ja tuo sanallisesti esiin onnistumisia.
Anna tilaa ilolle ja auta lapsia tai nuoria huomaamaan myös toisten hyviä suorituksia. Jos liikkumistilanteessa on kiusaamista tai muuta epäasiallista käytöstä, puutu siihen rauhallisesti ja johdonmukaisesti.
6. Tarjoa merkityksellisyyden kokemuksia
Ota nuori mukaan päätöksentekoon ja tarjoa mahdollisuuksia vaikuttaa ja ottaa vastuuta esimerkiksi varusteista. Rohkaise unelmoimaan isosti. Tarjoa nuorelle mahdollisuus haastaa itseään, onnistua ja epäonnistua turvallisessa ympäristössä.
Pohjola Vakuutus tukee MIELI ry:n Nuori mieli urheilussa -toimintaa ja sitoutuu edistämään nuorten hyvinvointia urheiluliittokumppaneidensa kanssa. Toiminnassa on mukana yli 20 urheilun lajiliittokumppania. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa kokonaisvaltaisesti turvallisempaa urheilua ja lasten ja nuorten hyvinvointia.