Suomen valoisa kesä ja lämpenevät asunnot tietävät monille tukalia, unettomia öitä. Parhaiten uni tulee silmään alle 20 lämpöasteessa, pimeässä huoneessa. Näistä olosuhteista saa kuitenkin monesti vain haaveilla kesäisin, ellei kodissa ole sellaista luksusta kuin ilmastointia tai ilmalämpöpumppua, ikkunoiden aurinkosuojia ja pimennysverhoja.  

Kehon viilentämiseen löytyy paljon erilaisia niksejä, mutta pidä mielessä myös tärkeimmät paremman unen tekijät, kuten säännöllinen uni- ja ateriarytmi sekä kofeiinin välttäminen ainakin aamupäivän jälkeen. Muista myös, että alkoholi heikentää unta.  

Liikunta kannattaa ajoittaa aamuun ja välttää raskasta ruokailua sekä voimakkaasti maustettuja ruokia illalla. Neste- ja elektrolyyttitasapainosta on tärkeä pitää huolta helteellä koko ajan. 

Myös näillä vinkeillä voi yrittää tehdä kesäöistä hieman siedettävämpiä: 

  1. Hanki kevyt ja miellyttävä unimaski, jos huoneen pimentäminen ei ole mahdollista.  
  2. Yritä pitää koti ja etenkin makuuhuone mahdollisimman viileinä sulkemalla visusti ikkunat ja verhot päivällä. Tuuleta koti vasta illalla, kun ulkona on viileämpää kuin sisällä. Sammuta myös lämpöä tuottavat sähkölaitteet, kuten tietokone.  
  3. Käy ennen nukkumaanmenoa suihkussa, mutta vältä kylmää suihkua. Se tehostaa verenkiertoa ja voi aiheuttaa päinvastaisen vaikutuksen.  
  4. Nuku mahdollisuuksien mukaan yksin. Kaksikerroksisessa talossa kannattaa hakeutua alakertaan nukkumaan, sillä lämpö kohoaa aina ylöspäin. Pahimmilla helteillä monet suuntaavat nukkumaan parvekkeelle, jos sellainen asunnosta löytyy.  
  5. Hanki hiljainen tuuletin. Se ei viilennä huoneilmaa, mutta suoraan kehoon suunnattuna se viilentää ihoa. Vaikutusta voi tehostaa laittamalla tuulettimen eteen jääpaloja. Tuulettimen kääntäminen puhaltamaan avonaisesta ikkunasta ulos voi sekin auttaa. Näin tuuletin puhaltaa kuuman ilman makuuhuoneesta pois, ja ikkunasta virtaa sisään viileämpää ilmaa.  
  6. Jos unen saaminen ilman peittoa on vaikeaa, käytä pelkkää lakanaa. Lakanaa ja tyynyä voi säilyttää pakastimessa ennen nukkumaanmenoa. 
  7. Kehoa voi yrittää viilentää monilla muillakin tavoilla. Yksi hyvä keino on viilentää kylmällä pyyhkeellä erityisesti niskaa ja selkää.  
  8. Jos kosteat tai pakastimessa viilennetyt tekstiilit eivät auta, kokeile nukkua kylmäkallen kanssa. Kääräise kylmäkalle lakanan tai pyyhkeen sisään ja pidä sitä ihoa vasten.   

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Saako vanhaa aurinkorasvaa käyttää? 10 kiperää kysymystä

Makuvesi vai vissy? Asiantuntija panee kesän janojuomat terveellisyysjärjestykseen