Omat vai kaupan pakastemarjat?
Mansikan satokausi alkoi vihdoin ja muutkin pihojen ja metsien herkut ovat kypsymässä. Kysyimme pakastamisesta Facebook-tykkääjiltämme ja vertailimme itse pakastettujen ja kaupan pakastemarjojen hyviä puolia. Kumpi sopii sinulle?
Marjastus on monelle edullista mielipuuhaa
Poimija investoi marjasaaliiseensa lähinnä aikaa ja vaivaa. Poimuri ja poiminta-astiat eivät paljoa maksa. Jonkin verran kuluja saattaa tulla myös marjapaikalle matkaamisesta ja paikan etsimisestä.
OPn Facebook-tykkääjien mukaan moni poimii marjat itse tai saa niitä sukulaisilta ja tuttavilta. Varsinkin mummot näyttävät pitävän jälkikasvun marjoissa.
– Pakastan marjat kesällä talven varalle ja lapsenikin käy äitin pakkasella, Leila kertoo.
Metsässä olemisesta nautitaan ja joillakin poimimiseen on suorastaan himo:
– Olen kuin hamsteri keräten talven varalle, kommentoi Teuvo.
Näillä vinkeillä vitamiinit talteen
Arktisten aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio vinkkaa poimijoille, että paras poimimissää on pilvinen ja kuiva.
– Auringonvalo tuhoaa vitamiineja. Jos aurinkoisella säällä poimii, niin marjasaalis kannattaa suojata auringonvalolta kannella tai laittamalla ämpäri aina varjoisaan paikkaan.
Lisäksi marjat kannattaa kuljettaa mahdollisimman nopeasti ja puhdistaa samana päivänä. Pakastin kannattaa laittaa edellisenä iltana valmiiksi pakastusasentoon, niin marjat pakastuvat pikaisesti.
Tuoreet marjat torilta tai kaupasta satoaikaan
Kun marjoja hankkii pakastamista varten torilta tai kaupasta, on ajoitus tärkeää. Simo Moisio kertoo, että tänä kesänä sato on kolme viikkoa myöhässä:
– Paras aika ostaa mansikoita on nyt. Hinnat tuskin enää juuri laskevat, sillä sadosta ei ole tulossa kovin runsasta. Mustikan myyntisesonki on alkamassa 3-4 viikon päästä, puolukkaa on tulossa vasta syyskuun loppupuolella.
Puhtaus on kiinni poimijasta
Arktiset aromit on laatinut yhteistyössä teollisuuden edustajien kanssa laatutasot, joita Suomessa noudatetaan, kun marjoja poimitaan myyntiin. Poimijat rekisteröidään, jotta elintarvikeviranomaisilla on tarvittaessa tieto marjojen alkuperästä. Samalla he sitoutuvat noudattamaan laatukriteereitä. Poimijoiden ohjeistamisesta huolehtivat marjojen ostajat.
– Kaupan käyttämät marjat pakastetaan roskien kera poimintaa seuraavana yönä -40 asteessa ja puhdistetaan pakastettuna. Silloin niistä saadaan pois jopa mustikoiden kannat.
Kun marjoja poimii itse, puhtaus ja laatu ovat omasta tarkkuudesta kiinni. Tarkkana kannattaa olla erityisesti sienten varalta.
– Puhdistukseen on olemassa apuvälineitä, imuriin kiinnitettävä suutin nopeuttaa hommaa huomattavasti, Moisio vinkkaa.
Pakastaminen - säästämistä talven varalle
Kaupan marjat pakastetaan tehokkaasti ja nopeasti. Kotipakastajan on vaikea päästä ihan samaan tulokseen, sillä yhtä tehokkaita pakastimia ei ole tarjolla kotikäyttöön.
Mutta kaikkea ei saa kaupasta. Esimerkiksi kotimaisia villivadelmia ei myydä pakastettuina, sillä ne eivät kestä teollista pakastamista ja puhdistamista. Ulkomaisiin pakastevadelmiin liittyy aina vaara noroviruksesta, joka aiheutuu likaisesta kasteluvedestä.
Kun itse poimii ja pakastaa, niin myös tietää mistä marjat ovat peräisin. Marjat myös säilyvät hyvin.
– Vesiliukoiset vitamiinit, kuten C-vitamiini, ovat ainoita marjojen hyvistä ainesosista, joiden pitoisuudet laskevat ajan myötä. Koska marjoissa ei ole rasvaa, ne säilyvät muuten pakastettuna hyvin. Siksi myös edelliskesän marjat ovat vielä hyvinkin ravinteikkaita, Moisio kertoo.
Suositus on, että marjoja syötäisiin 100 grammaa päivässä. Se tarkoittaisi useita kiloja vuodessa, mihin eivät oikein kotipakastimet riitä. Molempi parempi siis, kuten Mimmu Facebookissa toteaa:
– Joskus pakastan ite ja joskus ostan kaupasta, ku ite en niin tuolla metässä tykkee rymytä.