Suomalainen kotitalous heittää noin 24 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin. Usein roskiin lentää leipää, valmisruokia, hedelmiä, kahvia, vihanneksia, juureksia ja marjoja. Myös lihaa ja kalaa heitetään roskiin.

Monesti jääkaapissa on vielä ruokaa jota voisi syödä, mutta samaa ruokaa ei viitsitä syödä useampana päivänä. Myös epätietoisuus piinaa useita. Kaapissa pitkään maannutta ruokaa ei uskalleta enää käyttää, vaan se heitetään pois. Säilytä elintarvikkeita oikein ja luota myös aistinvaraiseen arvioon, niin voit karsia omaa ruokahävikkiäsi.

Miten elintarvikkeita sitten pitäisi säilyttää?

Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä

Parasta ennen -päiväys paketin kyljessä tarkoittaa päivää, johon asti elintarvike säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Tuote on usein tämän jälkeen vielä syömäkelpoinen. Ulkonäkö ja haju paljastavat, voiko tuotetta syödä. Näitä elintarvikkeita voi kaupassa vielä myydä alennettuun hintaan, mutta päivämäärästä pitää olla maininta.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on elintarvikkeissa, jotka pilaantuvat herkästi ja voivat vanhentuessaan aiheuttaa terveyshaittoja. Näitä ei saisi syödä enää päiväyksen jälkeen.

Minne maitopurkki kuuluu?

Jääkaapin ovessa lämpö voi nousta +10 asteeseen. Maidot tuli säilyttää +6 asteessa, siksi niiden paikka on jääkaapin alahyllyllä, ei ovessa. Toinen lämmin paikka jääkaapissa on ylähylly, jossa lämpötila voi vaihdella.

Asettele helposti pilaantuvat tuotteet hyllylle, jossa ne ovat selvästi näkyvissä, niin muistat käyttää ne. Maitotuotteet, voit ja margariinit, idut, savukala, itse valmistettu kertaalleen lämmitetty ruoka, ja kerma viihtyvät korkeintaan +6 asteessa.

Pähkinät jääkaappiin

Kananmunat löytyvät monen jääkaapista, mutta niitä voi hyvin säilyttää huoneenlämmössä. Huoneenlämpöiset kananmunat sopivat myös paremmin leivontaan.

Avatut hillopurkit kuuluvat kylmään, samoin salsa-kastikkeet. Purkin kylkeen on merkitty kuinka kauan tuote säilyy avattuna jääkaapissa. Nuuski ja katso tuotetta, aistihavainto on paras mittari parasta ennen -merkitylle tuotteelle. Ja muista, että avaamattomilla säilykkeillä on pitkät säilymisajat.

Kasvikset viihtyvät viileässä vihanneslokerossa, mutta esimerkiksi tomaatit maistuvat parhailta huoneenlämpöisinä. Sipuleita tai valkosipulia ei pidä säilyttää kylmässä.

Peruna säilyy perunakellarin tyylisessä viileässä ja pimeässä paikassa. Harvalla on perunakellaria, siksi jääkaapin vihanneslokero tai muu viileä paikka on perunalle sopiva.

Jos vihanneslokerossa on homehtunut kasvis, poista se nopeasti, jotta home ei leviä muihin kasviksiin.

Hedelmät viihtyvät kulhossa huoneenlämmössä, mutta esimerkiksi omenat voivat kypsyttää vieressä loikoilevia banaaneja turhan nopeasti. Pidä banaanit erossa muista hedelmistä ja älä laita niitä jääkaappiin. Vaikka banaani säilyy pidempään jääkaapissa, sen maku muuttuu.

Pähkinät myydään kuivahyllyssä, mutta pussin sisältö ei säily pitkään huoneenlämmössä. Pähkinät pitäisi säilyttää jääkaapissa, jotta niiden maku ei härskiinny. Myös avatut tortillapaketit ja avattu ketsuppipullo kuuluvat jääkaappiin. Ketsuppi säilyy avattuna noin kuukauden.

Pakasta

Jos ostat ruokaa aina yli tarpeen, opettele pakastamaan. Lihatuotteet voi hyvin pakastaa, jos tuntuu siltä, ettei niitä tule käytettyä lähipäivinä. Myös valmistettua ruokaa voi pakastaa pienissä erissä. Ruokatähteet säilyvät pakastimessa 3–4 kuukautta. Tuoreet yrtit voi nyppiä irti ruukuista ja pakastaa pienissä osissa.

Vihannekset ja marjat säilyvät pakastimessa kahdeksan kuukautta. Leipä säilyy kolme kuukautta, ja lihatuotteet, kuten jauheliha ja sianliha, 3–4 kuukautta. Kana säilyy paloina yhdeksän kuukautta, mutta kanafileet säilyvät pakastimessa 2–3 kuukautta.

Merkitse pakastuspäivämäärä tussilla paketin kylkeen, niin muistat käyttää myös pakastimesi sisällön ajoissa.

Viisi vinkkiä hävikin karsimiseen

  • Iso pakkaus ei aina ole säästöä, jos tuotetta joutuu heittämään roskikseen. Pakkauksen ympäristövaikutukset ovat pienempiä kuin pois heitetyn ruuan.
  • Suunnittele etukäteen ja nappaa kuva jääkaapista ennen kauppareissua. Muutama turha ostos tulee näin vältettyä.
  • Käytä ruuan tähteet seuraavan päivän ruuassa hyödyksi tai pakasta ne.
  • Haistele ja käytä aistejasi. Ruoka ei ole aina pilalla, vaikka sen parasta ennen -päiväys oli mennyt umpeen.
  • Käytä nuupahtaneet kasvikset keittojen joukoissa, pistä tummuneet hedelmät smoothien joukkoon ja käytä juustojen, tuorejuustojen ja kermojen tilkat kastikkeiden seassa.

Lähteet: Evira, Kasvikset.fi, Hävikkiviikko.fi