Pepe Forsberg lomaili Karibialla vuonna 2015, kun lomasaareen osui hurrikaani. Forsberg lähti auttamaan myrskyn silmään joutuneita paikallisia ihmisiä. Forsberg tajusi katastrofin keskellä, että hänen pitää tehdä muutakin kuin töitä.

– Ajatus oli kypsynyt jonkin aikaa. Karibialla päätin, että elämäni muuttuu nyt. Suljin läppärini ja tiputin sen akvaarioon. Ajattelin, että työtietokoneeni tuhoaminen olisi konkreettinen stoppi, enkä enää voisi palata vanhaan.

Forsberg työskenteli johtajana IT-alan pörssiyrityksessä. Vaikka hän lomaili Karibialla, teki hän sielläkin jatkuvasti töitä. 16-tuntiset työpäivät ja 250 matkapäivää vuodessa olivat raskaita, lisäksi Forsberg tunsi jatkuvaa painetta esimerkiksi työpaikkojen säilyttämisestä. Silti hän joutui neuvottelemaan kokonaisten toimintojen sulkemisesta, vaikkei pitänyt niitä tarpeellisena. Työn lisäksi avioero saivat Forsbergin tarkastelemaan elämäänsä uudelleen.

– Ajattelin, että tässä on jotain pahasti pielessä. Mietin, että minun on tehtävä jotain, jossa voin hyvin.

Avustustyön tekeminen karibialaisissa kylissä oli käänteentekevä hetki muutoksen syntymisessä. Sitä oli kuitenkin jo edeltänyt Forsbergin hanke, jossa hän oli perustamassa Karibialle koulua ystäviensä kanssa.

– Näkyvin työni kouluhankkeessa oli kirjoittaa STEM -aineiden (Science, Technology, Engineering, Mathematics) opetussuunnitelma vastaamaan Amerikan koulujen opetussuunnitelmaa. Paikalliset lapset pääsivät opiskelemaan kouluun stipendiemme avulla, ja he saattoivat jatkaa siitä opintoja esimerkiksi lukioon. Saimme paljon hyvää aikaan. Tajusin, että minulla oli tietotaitoa rakentaa asioita, kuten perustaa kouluja. Koin, että tässä minusta on maailmalle enemmän hyötyä kuin silloisessa työssäni johtajana.

Kuva: Benjamin Hokkanen

Uusi versio itsestä

Forsberg alkoi pohtia, mikä olisi Pepe 2.0 -versio.

– Havaitsin, että pörssiyhtiön johtajana hyvät hetkeni olivat olleet vapaa-ajalla luonnossa, kun kävin luolilla tai kiipesin vuorille. Muu oli puurtamista. Ajattelin, että tästä voisi saada ammatin. Sydän sanoi, että luonto, koulutus ja auttaminen olisivat ne isot teemat uudessa elämässäni. Kansallispuistot lähtivät sitten viemään elämääni uuteen suuntaan.

Forsberg perusti Facebookiin Kansallispuistot tutuksi -ryhmän, joka tulikin nopeasti suosituksi. Kansallispuistojen puolestapuhujana hän sai myös kustannussopimuksen aiheeseen liittyvän kirjan kirjoittamisesta. Yllättäen kustantaja sai yhteydenottoja, ettei Forsberg olisi sopiva kirjoittamaan kirjaa kansallispuistoista.

– Yllätyin siitä, kun palasin Suomeen, miten paljon minua yritettiin torpata. Se oli suoranaista kiusaa väliä. Ymmärsin, että yksi kiusaaja tarkoittaa tuhatta ystävää ja sitten ne äänet ovat jollain lailla hiljentyneet.

Forsberg on tyytyväinen tekemäänsä muutokseen, vaikka se aluksi pelottikin.

– Omaan tekemiseen pitää uskoa. Kaikilla on vaikeuksia, niin oli minullakin, mutta se väylä löytyy kyllä, ja jalan saa oven väliin.

Pepe Forsberg kertoo Pohjola Vakuutuksen Elä se -podcastissa muutoksestaan. Kuuntele, millaista yritysjohtajan työ oli, miten elämänmuutos on yllättänyt hänet, ja mistä hän yhä unelmoi.

Lue myös:

10 tarinaa unelmien toteuttamisesta

Kaiken voi korvata. Paitsi elämän. #eläse