Seniori, puhutko jo somea?
Lisää aiheesta
Ensimmäistä kertaa Facebookissa tai Instagramissa? Hienoa, ole vaan somessakin oma hurmaava itsesi! 7 vinkkimme avulla seikkailet sosiaalisessa mediassa turvallisesti – etkä loukkaa epähuomiossa kavereitasi tai anna väärää kuvaa itsestäsi.
1. Kohtelias somettaja ei poista kavereita
Ennen Facebook-kaveripyynnön tai Instagram-seuraamispyynnön lähettämistä tai hyväksymistä mieti tarkkaan, kenen kanssa haluat olla tekemisissä somessa. Kohtelias somettaja ei poista kavereita jälkikäteen.
Älä loukkaannu, jos lapsenlapsesi tai exäsi ei hyväksy pyyntöäsi. Sinunkaan ei tarvitse ryhtyä jokaisen kaveriksi. Voit somettaa vain pienen lähipiirin kanssa tai verestää yhteydenpitoa ihmisiin, joiden kanssa tiet ovat elämän varrella erkaantuneet.
2. Valitse, postaatko lähipiirillesi vai koko maailmalle
Somessa toimivat samat säännöt kuin oikeassa elämässä: älä kerro tuntemattomalle henkilökohtaisia asioita ja kunnioita kanssaihmisiäsi.
Facebookin yksityisyysasetusten avulla määrittelet, kerrotko esimerkiksi lomamatkastasi vai vain lähipiirillesi, kaveripiirillesi vai koko maailmalle. Perehdy Facebookin yksityisyysasetuksiin ja pyydä tarvittaessa apua kokeneelta somettajalta.
Pilkkikavereiden ja lukupiirin kanssa kannattaa viestitellä Facebookin suljetussa ryhmässä, jossa päivityksiä eli postauksia pääsevät lukemaan vain ryhmän jäseneksi hyväksytyt. Sinäkin voit perustaa suljetun ryhmän Facebookiin ja kutsua sinne haluamasi Facebookin käyttäjät.
Jos et halua Instagram-kuviesi näkyvän kaikille, määritä käyttäjätilisi yksityiseksi. Silloin Instagram-päivityksiäsi voivat nähdä vain ne, joiden seuraamispyynnön olet itse hyväksynyt.
3. Miltä oma päivitys näyttäisi iltapäivälehden lööpissä?
Mieti somepäivitystä tehdessäsi, miltä oma postaus näyttäisi kauppareissulla iltapäivälehden lööpissä. Netin yleisö voi olla paljon laajempi kuin oma tuttavapiiri.
”Ihminen voi esimerkiksi kuvitella, että jos arvostelee toista ihmistä suljetussa Facebook-ryhmässä, se jää vain pienen ryhmän tietoon. Joku ryhmän jäsen voi kuitenkin ottaa päivityksestäsi ruutukaappauksen, jolloin se voi päätyä myös julkiseen levitykseen. Saatat jopa syyllistyä kunnianloukkaukseen, josta on oikeudellisia seurauksia”, kertoo nettipoliisi Henna Kelloniemi.
Myöskään pikku-Artun hupsusta ilmeestä ei kannata ladata kuvaa Instagramiin ilman lupaa. Itsekään et välttämättä pitäisi siippasi nappaamasta kuvasta, jossa istut aamutakissa papiljotit päässä.
4. Uups, nyt tuli virhe. Mitä voin tehdä?
Voit muokata päivityksiä tai omia kommenttejasi muiden päivityksiin Facebookin ja Instagramin muokkaustoiminnoilla.
Tehtyä ei silti aina saa tekemättömäksi – joku on voinut jo ehtiä ottaa kuvakaappauksen päivityksestäsi. Mieti siksi toisenkin kerran, ennen kuin painat enteriä postauksen merkiksi.
5. Älä lankea rahanpyytäjään
Saitko Facebook-kaveripyynnön henkilöltä, joka virittelee ensin romanssia mutta päätyykin pyytämään sinulta rahaa mitä kummallisimpiin tarkoituksiin? Älä mene halpaan!
”Yllättävä rahantarve saatetaan perustella äkillisen sairastumisen aiheuttamilla sairaalalaskuilla. Tai nettirakas haluaisi tulla tapaamaan, mutta tarvitsee rahaa matkantekoon. Tärkeintä on muistaa, ettei ihastu päätä pahkaa, kun vastapuolen olemassaolosta ei ole mitään varmuutta. Tunteiden ei saisi antaa vaikuttaa terveeseen harkintaan”, muistuttaa nettipoliisi Henna Kelloniemi.
Antaisitko ovella seisovalle muukalaiselle pankkitili- ja verkkotunnuksesi tai henkilötunnuksesi? Et takuulla. Miksi siis luovuttaisit ne netissä tuntemattomille? Jos et tiedä, kuka kysyy, pidä myös salasanat ja muut henkilökohtaiset tiedot omanasi.
6. Seiso päivitystesi takana
Kaveri jakoi kiinnostavan jutun Facebookissa, jaanpa sen myös omalla Facebook-sivullani. Ihan hyvä, niin Facebookissa tehdään, mutta tarkista aina ensin, mille sivustolle linkki viittaa, jotta et vahingossa levitä asiatonta materiaalia.
Epäilyttävistä someprofiileista ja –sivuista tai nettisivustoista on hyvä ilmoittaa Facebookin ylläpitoon tai Instagramin ylläpitoon tai poliisille.
7. Nyt: anna mennä!
Nyt kun olet ottanut somen haltuun, virtuaalinen seuraelämäsi virkistyy ja laajenee. Sama koskee normielämää, sillä somessa voit kutsua kaverin iltapäivätansseihin tai jalkapallo-otteluun helposti parilla näppäimen napautuksella. Yhteisen menon jälkeen voi olla kivan somepäivityksen paikka: kumpi voitti – kotijoukkue vai vieraat, ja mikä oli hauskinta iltapäivätansseissa?
Nauti ilolla somen hyvistä puolista äläkä anna turhille peloille valtaa.
”Some pelottaa monia siksi, että ihmiset ovat voimakkaasti joko vastaan tai puolesta kommentoidessaan päivänpolttavia puheenaiheita. Kommentointi kärjistyy nopeasti. Moni pelkää tulevansa leimatuksi jommankumman laidan kannattajaksi. Sekin pelottaa, että henkilökohtaiset tiedot lähtevät leviämään”, nettipoliisi Henna Kelloniemi kertoo.
Nettipoliisin mukaan pelko on kuitenkin aiheeton, jos muistaa huolehtia yksityisasetuksista ja käyttäytyä muita kunnioittavasti.
Jutun asiantuntija Henna Kelloniemi työskentelee vanhempana konstaapelina Lapin poliisilaitoksella Rovaniemellä.